Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за маестро Михаил Ангелов

Снимка: Булфото

На 19 февруари се навършват 90 години от рождението на големия български диригент Михаил Ангелов. Той си отиде от този свят преди 5 години, но споменът за него е още жив - за спектаклите и концертите под негово ръководство, за вълнуващите минути, които публиката е преживяла на тези събития.

Като музикант Михаил Ангелов е познат в много страни на Европа - дирижирал е спектакли на Болшой театър в Москва, в Берлинската държавна опера, в театър "Верди" - Триест, "Сан Карло" в Неапол, в Истанбул, Анкара, Белград, Братислава, Будапеща, Дрезден и Прага. Гостувал е на Московската и Лениградската филхармония с голям успех. 

Той беше изключителен музикант - задълбочен тълкувател на творбите, които дирижираше. За него казваха, че той е един от малкото диригенти у нас, които познават възможностите на певческия глас и знаят как да го насочват. Някак настрана от спомена за неговите изяви останаха постиженията му като хоров диригент, а той ръководеше дълги години един от елитните смесени хорове у нас "Дунавски звуци" - Русе. Работи и с хоровете „Кавал“ и „Морфова-Прокопова“ - състави, извоювали голямо признание на престижните международни хорови фестивали в Ланголен, Арецо, Амстердам, Дебрецен. 

Дълго може да се