Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манхаймската филхармония призовава политиците да не зачеркват културата

Боян Виденов и неговите оркестранти организираха петиция

5
Манхаймската филхармония с диригент Боян Виденов

Няколко хиляди подписа събра само за броени дни петиция в подкрепа на Манхаймските филхармоници - оркестър, основан и ръководен от родения в София диригент Боян Виденов - по повод спирането на субсидията от страна на градската управа в Манхайм, Германия. 

Манхаймската филхармония е създадена през 2009 г. с цел да бъде платформа за обучение и натрупване на първоначален професионален опит за млади оркестранти от цяла Европа, които имат желание да продължат кариерата си в престижните оркестри по света. Оркестърът е частен и разчита почти изцяло на спонсори и финансиране на проекти. 

Натрупването на отлични отзиви и привличането на елитни солисти, сред които Миша Майски, Марта Аргерич, Сергей Накаряков, Албена Данаилова и много други, повишава вниманието към състава през годините и манхаймската градска управа оценява приноса му за културната среда, като започва да го субсидира. Пандемията обаче довежда до срив както в програмата на културните институции, така и във финансирането, което е спряно.

По този повод Боян Виденов и Манхаймските филхармоници стартираха петиция с призив политиците да не оттеглят подкрепата си за културата и музикантите, защото те са важна част от живота на общността. Можете да подкрепите петицията в сайта на оркестъра

Подробности за работата на оркестъра и актуалната ситуация диригентът Боян Виденов разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Рилският пустинник

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" пред храм "Св. Александър Невски"

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" – музикална поема, разказваща за живота и делото на небесния закрилник на България. Оперният спектакъл ще се проведе на 26, 27 и 28 юли на площада пред храм "Св. Александър Невски".  Режисурата е на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов. Отец Кирил Попов от столичния..

публикувано на 20.06.24 в 15:09
Ива Таралежкова и Венци Благоев

"Джаз под звездите" на Деветашко плато - една различна емоция и енергия

Между 28 и 30 юни ще се проведе десетото издание на фестивала "Джаз под звездите на Деветашкото плато".  Деветашкото плато, което местните превърнаха в пленително място Районът на Деветашкото плато отново е сцена на "Джаз под звездите" "От години работим селата в Деветашкото плато да започнат да живеят нов живот. Преди 15 години те бяха..

публикувано на 20.06.24 в 09:39

"Споделени движения", или как видни спортисти се заеха да рисуват

Малко преди най-голямото спортно събитие това лято - Олимпийските игри в Париж, Българският културен институт във френската столица отваря врати за артистичен проект, обединяващ спорт и изкуство . Тази вечер е официалното откриване на изложбата "Споделени движения" на Александър Василев – Василевса, в която 16 от най-популярните в света..

публикувано на 20.06.24 в 06:56
Виктор Теодосиев

Валдхорнистът Виктор Теодосиев с поредно престижно международно участие

Валдхорнистът Виктор Теодосиев, носител на приза „Млад музикант на годината“ в допитването „Музикант на годината 2022", продължава да ни радва с успехите си и в България, и на международната сцена. Той гостува в предаването „Алегро виваче“ веднага след завръщането си от европейското пролетно турне на престижния Младежки международен оркестър..

обновено на 19.06.24 в 20:09
Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Започна третото издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС се провежда в "Топлоцентрала" в столицата. 7 дами се включиха в уникалния за България експериментален образователен процес, който се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".  На финала на  10 - дневното обучение ще бъде представена и книгата "Ти,..

публикувано на 19.06.24 в 20:00
Георги Димитров - Жожо дебютира на Бахфест 2024

Китаристът Георги Димитров - Жожо със знаков рецитал на Бахфеста в Лайпциг

Дългоочакван и много престижен ангажимент имаше китаристът Георги Димитров - Жожо, първият носител на наградата „Олга Камбурова“, присъдена му от екипа на предаването "Алегро виваче" в допитването "Музикант на годината 2016". В петък, 14 юни, той гостува със солов рецитал на реномирания Бахов фестивал в германския град Лайпциг. Изявата му отваря..

публикувано на 19.06.24 в 19:35

Добринка Табакова направи нова версия на виоловия си концерт

На 21 юни в зала "България" Симфоничният оркестър на БНР трябваше да представи новата версия на Концерт за виола от Добринка Табакова, посветен на световноизвестния Максим Рисанов. За съжаление, поради здравословни проблеми на диригентката Деляна Лазарова, която не успя да пристигне в София, събитието беше отменено. Концертът за виола и струнни е..

публикувано на 19.06.24 в 19:04