Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи от Добрич с акция за почистване на централната градска част

Калоян, Симона и Мартина показват, че „ние можем“
Снимка: Личен архив

Акция за почистване на централната градска част организират младежи от Добрич. Инициативата има за цел не само да се облагородят местата, където жителите на града се разхождат ежедневно, но и да се даде пример на хората от всяка възраст, че чистотата и приятният външен вид на заобикалящата ни среда зависят от всички нас

Младежите са избрали име за кампанията си - „Ние можем“, като с това искат още веднъж да покажат, че да променим онова, което не ни харесва, да живеем по-добре и по-щастливи, зависи само и единствено от нас. Инициативата им за почистване ще обхване централната пешеходна алея и Градския парк. Това според тях са и местата, които хората избират най-често за своя разходка. 

„Все по-често обръщам внимание колко е мръсно в града ни“, споделя един от организаторите на кампанията Калоян Ризов. Той е студент втора година в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“ в София, но обучението онлайн го задържа все още в родния му град. 

Осем са основните организатори на почистването, като те ще се разпределят в пет региона от парка и центъра. От Община Добрич са поели ангажимента да им осигурят ръкавици и чували, но Калоян препоръчва хората, които ще се включат в акцията, също да си носят.  

15-годишната сестра на Калоян Симона Ризова споделя, че не само тя, но и техните родители са приели идеята и помагат с каквото могат за осъществяването ѝ. 

„Общината и фирмите за почистване наистина имат пряка връзка с това в каква среда живеем, но обществото ни е крайно време да поеме и своята част от отговорността“, допълва 19-годишната студентка по право Мартина Миланова. 

Това е първата инициатива на Калоян Ризов и неговите приятели, но всички са убедени, че няма да е последната, както и че ако почистените от тях места бъдат съвсем скоро отново замърсени, това няма да ги откаже от целта да покажат, че всички „ние можем“.  

Почистването е предвидено за събота, 19 февруари, от 09.00 часа.  

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26