Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дизайнерът Жан Мацаруа направи рокля от балони

По негови проекти има украси на огромни МОЛ-ове в различни държави, рекламни кампании

Жан Мацаруа, дизайнер
Снимка: Феня Декало и Искра Декало

Преди пандемията тавана на огромната зала за посрещачи на летище Бен Гурион бе обсипан с балони. В Израел не е прието да се поднасят букети с цветя при посрещане или изпращане, на любовни срещи и дори когато ходиш на гости. Вместо тях доста често сe носят балони. Затова композицията на прегърната влюбена двойка, в която и двете фигури са от балони, при това самите те държат балони, много точно показва едно от направленията на най-известния магазини за балони и пункт за поръчване на украси и реклами.
"Едва смогваме да приготвим изненадите, с които влюбените на различни възрасти искат да изненадат избраниците си. Поръчват букети, в които цветята са направени от балони или връзки с балони-сърца, но и най-различни предмети, които са свързани с общите им спомени. Много се търсят балоните с форма на джипове, мечета, еднорози (те освен митични животни са символ на забогатяване от реализация на идеи на иновационни фирми, успели да се наложат на пазара. Когато капиталът им достигне милион долара, те също се наричат еднорози). Най-нестандартната ни поръчка тази година беше за рокля от балони. Младежът донесе рокля на приятелката си и по нея ние направихме нашия шедьовър. Дано ѝ хареса.

За нас няма разлика дали наближава християнски, мюсюлмански или еврейски празник, а както виждате не отминаваме и международните. Преди два месеца над тротоара на централния булевард "Ефет" в Яфо, пред магазина ти, “летеше“ дядо Мраз от балони, който при всеки повей на вятъра подрънкваше звънчета. Беше във впрегнатата си с еленчета шейна. Вече подготвяме и тематични балони за карнавала на мартенския еврейски празник Пурим", каза за БНР 35-годишният християнин Жан Мацаруа, дизайнер на мероприятия в Близкия изток.

Снимка: Феня Декало и Искра Декало

По думите му дизайнът на балони, може да се сведе до три големи групи.

"Да си купи от магазина малка тематична композиция от балони за подарък може всеки. Ако трябва да се украси салон, парк, сграда за сватба, годеж, празнуване на пълнолетие или някакъв семеен празник, се прави поръчка и проектът е в зависимост от особеностите на мястото и интересите на поръчващия. Например наскоро направихме украса за празненство по изпращане в пенсия на един от най-търсените електротехници на Яфо. Направихме украсата от завити като спирала балони, със светещи нишки в тях. Приличаха на огромни енергоспестяващи крушки, но си бяха балони. Арка от тях ориентираше многобройните му клиенти, пристигащи да го поздравят и да му изкажат благодарност. До тогава, той беше ходил да поправя по домовете им", допълни за предаването "Закуска на тревата" Жан Мацаруа.

Снимка: Феня Декало и Искра Декало

Жан Мацаруа е един от участниците от Израел във влязлата в книгата на Гинес 10 метрова композиция от балони, в която бе вплетен и 4 метров самостоятелен балон. Негов е дизайна. Самият той е на трето място в света и първи от Близкия Изток в световните конкурси на дизайнери на балони.

"Състезавам се с дизайнери от Русия, например, където има стара традиция за аранжиране на балони. Попадах уж случайно в този бизнес. Баща ми, който почина преди 12 години, имаше магазин за детски играчки. Преди някакъв празник ни дойде идеята да го украсим с гирлянди от балони. Настоявах да е с цветовете на дъгата и това се хареса на всички. Сега разбирам, че е била доста семпла идея, но похвалите ме подтикнаха да се интересувам от дизайн на балони. Най-напред се учех сам от Интернет, но после отидох на курс в чужбина. Има техники, които могат да бъдат научени, но никой не може да ти напомпа въображение. Продължавам да уча, но то е от участия и гледане в международни конкурси. Там е важно не само да вземеш медал, а да те забележат измежду организаторите на различни тържества по света и да започнат да те канят на изяви. По мои проекти има украси на огромни МОЛ-ове в различни държави, рекламни кампании, декори за филми, за всевъзможни многохилядни тържества ( преди пандемията), където и украсата трябваше да е подобаваща. Последния конкурс, в който участвах е футуристки- как  виждаме бъдещето. Използвах идеи от комиксите и от научнофантастични филми. Приятели ми помогнаха да скроя и направя огромни балони с формата на космически кораби. Имах предвид и израелската космическа станция Берашит.

В следобедните часове към магазина има „училище по дизайн на балони“, което е първо в региона. В него не приемам хора без сериозен опит в оформяне на балони. Само тези могат да разберат какво им преподавам. Искам да създадем школа и традиция в дизайна на балони. А търсене има. Балоните са харесват и на бебетата и на 100 годишните".

Снимка: Феня Декало и Искра Декало

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на БАН е вече на терена...

публикувано на 13.08.24 в 14:56

Вино Сокай и жива бира с чубрица в Трявна

Трявна предлага удоволствия и изкушения, които се простират далеч извън клишето на културния туризъм на малкия възрожденски град.  Тук можете да опитате специа лна селекция вино, произведено в Трявна и специална бира, направена в Трявна. Виното има серия Сокай , посветена на уникалния  женски накит, заради който тревненки са ходели с високо и..

публикувано на 12.08.24 в 15:30
Изглед от Петково

В Родопите тръгват "По стария път на керваните за Беломорието"

"По стария път на керваните за Беломорието" е излет, който правят днес жителите на село Петково и околните села в Смолянско. Местни жители и гостите им вървят по пътя на своите предци, който ги е свързвал преди повече от 500 години със земите на Беломорска Тракия. Много занаятчии, овчари и търговци са изкарвали прехраната са своите..

публикувано на 11.08.24 в 18:24

Биляна Дудова ще се бори на репешажите за бронза

Биляна Дудова ще участва на репешажите за бронза в категория до 62 килограма за жени от турнира по борба на Олимпадата в Париж, след като победилата я по-рано на четвъртфиналите Ирина Коляденко от Украйна надви трикратната световна шампионка и сребърна медалистка от Токио 2020 Айсулу Тинибекова от Киргизстан на полуфиналите. Коляденко взе реванш срещу..

публикувано на 09.08.24 в 21:46

Проф. Теодора Чамова: След вдишване на райски газ човек може да загуби съзнание

Употребата на райски газ преди шофиране е опасна, тъй като може да наруши концентрацията и да доведе до пътни инциденти – това разказа в интервю за предаването „Хора, пътища, автомобили“  проф. Теодора Чамова от Клиниката по нервни болести в университетската Александровска болница. По думите й през последните 10 години този газ все по-често..

публикувано на 06.08.24 в 13:34

Ваня Стайкова: Здравословният секс е антидот на болестите

„Около 70 процента от гледаемостта на темите в канала „Попитайте Ваня“ идва от мъжката аудитория. Мъжете се интересуват най-много от теми за потентността, ерекцията и какво харесват жените в секса“. Това разказа в интервю за предаването „Летни нощи“ по Хоризонт Ваня Стайкова, приложен психолог и създател на Youtube канал за междуличностни и..

публикувано на 06.08.24 в 09:56

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11