Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата около Украйна - все по-далеч от решаване, и другите международни новини от седмицата

Щети от обстрел в село край Донецк, контролирано от украинските правителствени сили
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През тази седмица Русия не нахлу в Украйна, както някои предричаха. Новините обаче показаха, че кризата остава далеч от уреждане, тъй като Русия и Западът държат на своите условия и запазват взаимните си подозрения и обвинения. Ситуацията рязко се изостри заради подновена артилерийска стрелба между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

В самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република беше предприета и евакуация на цивилните с мотива, че Киев подготвя офанзива в Донбас - нещо, което украинският външен министър Дмитро Кулеба определи като "дезинформация". 

Москва и Киев си отправиха взаимни обвинения в саботиране на Минските договорености. Вашингтон пък видя стремеж на Русия да намери претекст за нахлуване в Украйна, за което, според президента Байдън, Москва е готова.

Тази седмица Полша и Унгария изгубиха съдебната битка срещу ЕС по въпроса за обвързването на еврофондове с върховенството на закона. Държави-членки, които не спазват този принцип, могат да бъдат лишавани от еврофинансииране, постанови Съдът на Евросъюза. Така Европейската комисия ще може да намали суми, предвидени за Варшава и Будапеща, срещу които бяха предприети процедури.

Полша и Унгария критикуваха остро съдебното решение с мотива, че европейските институции надхвърлят правомощията си и действат по политически подбуди.

Новините около Covid пандемията тази седмица бяха по-скоро оптимистични. Световната здравна организация отчете, че новозаразените по света са намалели с една пета спрямо предходната седмица, а броят на смъртните случаи не се увеличава. Още тази седмица Нидерландия отмени повечето от ограниченията. Австрия обяви, че ще ги премахне от 5 март, а Германия ще направи това от 20 март.

В Канада полицията в Канада предприе силови действия срещу демонстрантите от т.нар. Конвой на свободата. Разчистени бяха блокадите на ключовия мост, по който минава търговският трафик към САЩ. Започнаха и арести на протестиращи, които отказваха да вдигнат блокадата в центъра на канадската столица Отава.

А сръбският тенисист Новак Джокович, който преди месец беше депортиран от Австралия заради проблеми около здравния статус, наруши няколкоседмичното си мълчание. Във вторник той заяви, че няма да се ваксинира срещу коронавируса, дори ако му се наложи да пропуска нови турнири.

Седмицата белязана и от тежък морски инцидент. На ферибот, плаващ под италиански флаг от гръцкото пристанище Игуменица към Италия, избухна пожар. Това стана, докато фериботът плаваше край гръцкия остров Корфу в Йонийско море. Огънят е тръгнал от гаража на плавателния съд, където са били паркирани над сто камиона. На борда на ферибота имаше 239 пътници и 51 души екипаж, като повечето хора са спасени.

Силни бури пък връхлетяха големи част от Северна и Централна Европа, като на места скоростта на ветровете достигна 200 километра в час. В Германия, Полша и Ирландия лошото време взе и жертви. Материалните щети също са големи. В много райони на Германия, Нидерландия, Чехия, Полша и Великобритания спряха влакове, а стотици хиляди домакинства бяха без ток.

Обзора на водещите международните новини от седмицата слушайте в звуковия файл 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17