Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рафаел Лос: За съжаление липсата на война, не означава мир

Политическото напрежение със сигурност няма да се уталожи, смята експертът по сигурността

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В отговор на струпването на руски сили в близост до украинските граници, включително на територията на Беларус, НАТО планира да увеличи обхвата на т.нар. си Засилено предно присъствие. От 2016 година то се състои от 4 многонационални бойни групи в Естония, Латвия, Литва и Полша. Към средата на тази година се очаква да се появи още една група - в Румъния, и още една - в България. Възможно е и Унгария и Словакия да се включат в тази значителна промяна в отбранителното позициониране на алианса.

Между 700 и 1000 военнослужещи ще наброява бойната група в България, с което страната ни ще допринесе за укрепването на източния фланг на НАТО. Бойната група ще бъде сформирана от български подразделения - съобщи в Брюксел министърът на отбраната Стефан Янев - ще е под българско командване и с участието на сили от съюзниците ни от НАТО.

Рафаел Лос - експерт по сигурност и отбрана от берлинския офис на Европейския съвет за външна политика, даде повече информация за бойните групи - числеността, задачите и командването им, както и за промените в руското военно позициониране срещу НАТО за предаването на БНР - "Събота 150":

"В отговор на анексирането на Крим от Русия и нахлуването й в Източна Украйна през 2014 година съюзниците от НАТО създадоха Засиленото предно присъствие в трите балтийски страни членки и Полша. Батальоните, които алиансът разположи там, са формирани на основата на концепцията за водещи страни членки. В Литва например Германия е водещата държава и още няколко членки на НАТО я допълват според възможностите на армиите си. Сега, в контекста на опасността от подновена руска агресия срещу Украйна, която става все по-реална през последните няколко месеца, и особено през последните седмици, а напоследък вече с всеки изминал ден, НАТО предприема стъпки към усилване на отбранителните си позиции и в Югоизточна Европа. Например, обсъжда се разполагане на бойна група в Румъния. И Франция - президентът Макрон - демонстрира интерес да поеме командването й. Всичко това е доказателство, че НАТО реагира на руската заплаха за установения ред на европейската сигурност".

Какво препятствие биха били шепа такива бойни групи с обща численост едва около 5000 души пред десетки хиляди руски войници от другата страна на границата в случай, че се наложат реални отбранителни действия на източния фланг на НАТО?

"Това е компромисно решение между онези страни членки, които се чувстват пряко застрашени от руските военни демонстрации до техните граници, и онези, които не са склонни да подкрепят мащабно дислоциране в подкрепа на съюзниците им. И така, това, което създадохме в граничните с Русия държави и в Полша, са един вид алармена сигнализация за Алианса да се задейства при евентуално нахлуване на противника. Тези малочислени сили би трябвало да могат да отблъснат маломащабна инвазия, но е ясно на всички, че 5000 войници не са нищо пред масирано руско нападение.

Тези формирования демонстрират солидарността на алианса с малките страни членки на източния му фланг. Многонационалността на личния състав също е важен елемент в няколко аспекта. И всичко това би трябвало да стъпва на приложима стратегия за бързо струпване на подкрепления. Ако руснаците пресекат границата и задействат алармената сигнализация, НАТО ще изпрати допълнителни сили, за да спре нахлуването.

В контекста на разгорялото се напрежение между Русия и НАТО около Украйна няма индикации, че алиансът би воювал рамо до рамо с украинците. Президентът на Съединените щати Джо Байдън даде много ясно да се разбере, че пряко съприкосновение с руските сили би довело до Трета световна война. А, разбира се, всички са заинтересовани такъв сценарий да бъде избегнат. Въпреки това различни членки на НАТО оказват помощ на Украйна - политическа, икономическа и с доставки на оръжия".

Политическото ръководство в България не изглежда съгласно такава бойна група на наша територия, като част от засиленото предно присъствие, да бъде под командването на която и да било друга водеща съюзническа сила. Какво би означавало това за концепцията, която НАТО прилага?

"Като цяло, мисля, се планира повторно прилагане на концепцията на Засиленото предно присъствие. И то така, че да е и гъвкаво, и устойчиво. Имам предвид това, че въпросните бойни групи имат три командни нива - националното командване на водещата членка, например за литовската група това е Германия, командването на страната домакин - Литва, и главната командна структура на НАТО. Националните отговорности на допринасящата страна и на страната домакин са ключовите за тези предни формирования. Това означава, че включвайки се в тях, България ще има значителен контрол върху силите на допринасящите членки. И като част от командната структура на НАТО ще е част и от вземането на решения на централно ниво при кризисна ескалация.

При тези предни формирования има известна свобода на действие в случай на липса на консенсус сред всичките 30 страни членки на НАТО. Ограничена подготовка за разполагане на такива сили може да бъде предприета на основата на двустранни отношения между съюзници. Единодушен вот в Съвета на НАТО ще стане част от играта, само ако се наложи разполагане на подкрепления. Дано не се окажем в такава ситуация".


Русия твърди, че е започнала поетапно изтегляне на допълнителните подразделения, които е струпала по границите на Украйна. Това е обаче е спорно. Дали то е част от играта на нерви с НАТО или просто е необходимо повече техническо време за деескалацията?

"Това, което за съжаление наблюдаваме, е руска игра на "тука има - тука няма". Прилича на всички скорошни конфликти, в които участваха руснаците. И през 2008 година в Грузия, и през 2014-а в Украйна, и през 2015-а в Сирия често обявяваха изтегляне, а излизаше тъкмо обратното. И в трите случая имаше всъщност усилване на позициите им.

Разузнавателните данни сега показват, че руснаците наистина маневрират наоколо, като обаче има техни части, които се придвижват към границите. В Крим например съобщиха, че са приключили с ученията си и че се връщат в казармите си. Но излиза, че техните казарми са още по-близо до контролираните от украинците територии, отколкото зоната на учението в Крим".

Колко дълго дори толкова добре обучена и модерно въоръжена армия като руската може да е в състояние да поддържа такава мобилност по протежение на толкова дълга граница, каквато е западната руска граница?

"Трудно е, със сигурност. Според мен, може да се очаква руските сили да продължат през идните няколко седмици да маневрират и в подстъпите към украинските сухоземни граници, и откъм Черно море. Ученията им там и в Средиземно море продължават. В Беларус маневрите трябва да приключат утре, но тепърва трябва да видим струпаните там руски военни къде ще отидат. Възможно е да оставят там известно количество въоръжение и жива сила. Властите в Минск планират конституционен референдум за постоянно руско военно присъствие, включително с ядрени сили.

Затова бих казал, че перспективите от гледна точка на Украйна и на НАТО са доста мрачни. Тази кампания за оказване на натиск върху Киев и върху европейските лидери може да продължи доста дълго. И дори руските сили да бъдат наистина изтеглени в казармите им, някои чак в Далечния Изток и в Сибир, няма никаква гаранция, че догодина това няма да се повтори - с мишена Украйна или, защо не, Финландия.

Пределно ясно е, че всичко това не е заради евентуално членство на Украйна в НАТО, а заради европейския ред за сигурност, който не задоволява амбициите на Москва и тя очевидно е съзряла възможност да постигне някои свои политически цели - да натири американците от Европа, да разцепи НАТО и Европейския съюз, въобще - да бъде в позиция на силата в отношенията си със Запада", каза за БНР още Рафаел Лос.

Ще трябва ли да свикваме да живеем в условията на такава конфронтация?

"Според мен, до известна степен ще ни се наложи. Това, което Украйна преживява след 2014 година, бидейки в състояние на нестихваща война с Русия - имам предвид не преки бойни действия, а руската подкрепа за сепаратистите в Донбас, че Крим си остава окупиран, опитите за манипулиране на политическата ситуация в Украйна чрез кибератаки, използването на енергийните доставки като оръжие - това все повече ще се наблюдава и на други места в Европа.

В Германия например си спомнете хакерската атака срещу Бундестага и че наскоро съд обяви Русия за държава, подкрепяща тероризма, след като неин гражданин беше осъден за убийството на чеченски дисидент в Берлин. Не забравяйте и взривяването на онзи склад за оръжие в Чехия.

Политическото напрежение със сигурност няма да се уталожи. И тъй като Русия схваща, че не е особено привлекателен политически или икономически партньор, ще прибягва към военно-технически средства, както ги нарича Владимир Путин, за да се сдобие с мястото в европейския ред за сигурност, към което се стреми. Изглежда ще затъваме в т.нар. сива зона между войната и мира и ще разберем, че за съжаление липсата на война, не означава мир", обобщи за "Събота 150" Рафаел Лос.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 2023 година са регистрирани 440 трудови злополуки

5 са тежките трудови злополуки станали в страната ни през месец март, а за миналата година са регистрирани 440 злополуки пряко свързани с дейността на пострадалите служители. Данните представи изпълнителният директор на „Главната инспекция по труда“инж.Екатерина Асенова. Заради нарасналия процент трудов травматизъм инспекцията започна..

публикувано на 28.03.24 в 16:55
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице , ако политическите лидери не намерят достатъчно разум и отговорност, за да я избегнем. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч". " Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени, отнасящи се до служебните правителства . Разчитам на..

публикувано на 28.03.24 в 16:41

Мъж паркира автомобила си до президентството и се опита да влезе

Мъж във видимо неадекватно състояние паркира автомобила си в близост до сградата на президентската администрация и се опита да влезе там.  Инцидентът е станал около към 12:30. Органите на реда са извели мъжа от периметъра на сградата.  По-късно той отново се е върнал с намерение да влезе вътре, но е бил отстранен.

публикувано на 28.03.24 в 16:33

Европейската прокуратура започна обиски в два хотела в български ски курорт

Европейската прокуратура в София започна обиски в два хотела в български ски курорт като част от разследване на измама със субсидия за Covid-19, съобщават от офиса в Люксембург.  През 2020 и 2021 година фирмата е получила 220 хиляди евро от европейския социален фонд по три оперативни програми. Субсидиите са били предназначени за компенсация на..

публикувано на 28.03.24 в 16:30
Десислава Танева

Имотите от държавния фонд - под наем или аренда само чрез търг

Отдаването под наем или аренда на имоти от държавния поземлен фонд ще се извършва само чрез търг.  Това реши парламентът с окончателно приемане на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Така отпада възможността за провеждане на конкурси.  Редът за разпределение на пасища, мери и ливади ще се извършва от комисия,..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Пуснаха под парична гаранция мъж от монтанско село, блудствал с малолетно момиче

53-годишен жител на монтанското село Лехчево е бил задържан за блудствени действия спрямо малолетно момиче от селото . Сигналът за престъплението бил подаден от майката на момичето в понеделник в РУП - Монтана.  От снетите сведения от потърпевшата било изяснено, че престъплението е извършено преди две седмици в дома ѝ от 53-годишен местен..

публикувано на 28.03.24 в 15:56

Мобилно приложение показва в коя аптека можем да намерим дадено лекарство

Налично ли е дадено лекарство в аптечната мрежа и в коя аптека може да се намери – такава информация могат да получат хората чрез подаване на сигнал за липсващ медикамент през мобилно приложение. То е активно и беше представено от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства...

публикувано на 28.03.24 в 15:54