Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 13-20 февруари 2022

Алекс Хубер
Снимка: Riky Felderer

В хижа "Плевен" в Стара планина (Северен Джендем) се проведе петият зимен фестивал, организиран от алпиниста Мартин Маровски. Програмата на 4-дневното събитие, което започна в четвъртък и продължи до неделя, включваше ледено катерене, извънпистови ски, изкачване на връх Ботев, лекция по лавинна безопасност, преход до пещера "Водните дупки", а също - прожекции на филми и презентации. Официални гости тази година бяха музикантът Петър Георгиев - планинар и пътешественик, познат в средите като Пешо Китарата, и един от най-успешните български алпинисти - Николай Петков, който разказа за изкачванията си по големите стени по света. Репортаж от събитието очаквайте скоро!


Северен Джендем

На 12 март по ски пистте над Банско ще се проведе старт от най-новата дисциплина по скайрънинг - "скай сноу". Става дума за бягане по трасе с дължина 12,5 км и 1350 м денивелация. Най-високата точка, през която бегачите ще преминават, е горната станция на лифта "Тодорка", съобщиха от Българската федерация по скайрънинг. Повече информация - тук. Първото Световно първенство в новата дисциплина се проведе в началото на месеца в испанския курорт Сиера Невада. Медалите бяха обрани от състезатели от домакините, както и от Италия и Русия.


По света

Германецът Алекс Хубер осъществи премиерно изкачване на маршрута “La Bavarese” на Пунта Джирадили в Италия. Пунта Джирадили е стена, висока 730 метра, разположена на морския бряг в Сардиния. Маршрутът на Хубер е 6 въжета и е с категория на трудност 8b+. Той го е наковал миналата пролет, отдолу нагоре, но условията за преминаване през следващите месеци не са били подходящи и премиерата е осъществена на 5 февруари, с помощта на Riky Felderer, партньор на Алекс Хубер и фотограф. Първите 3 въжета са спортно катерене, а останалите - алпийско. Става дума за триизмерни движения, в постоянен надвес и катерене по туфи (черва), като 4 от 6-те въжета са с категория над 8а, разказва 53-годишният Хубер (с когото българската публика се е срещала в рамките на Банско филм фест през 2010 г.). Германецът е един от първите катерачи в света, изкатерили 9а - това се случва преди 30 години, в Австрия.

Ками Кудер

Ками Кудер (Camille Coudert) изкатери боулдър от най-висоаката засега категория на трудност 9А. Боулдърът “Soudain seul” се намира във Фонтенбло, Франция. Преди това 26-годишният французин има изкатерени три 8А-та. За най-трудния си боулдър той е отделил 8 месеца, като го е катерил по два пъти седмично. Кудер потвърждава категорията, дадена от автора на боулдъра - Симон Лоренци, който решава проблема преди година. Това превръща “Soudain seul” в първия боулдър в света с потвърдена категория.

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наличието или липсата на пробиотици може да влияе върху настроението и поведението на хората

Още бойните действия около Израел не са престанали, но изследвания регистрират най-различни ефекти на непривичната атмосфера върху обикновените хора, които не са на фронта, но често чуват сирени и трябва да се крият в скривалищата. Оглеждат се, когато излизат от къщи, защото е възможно терористи да ги наръгат с нож или да ги застреля..

публикувано на 14.10.24 в 14:10

13.10.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 13.10.24 година.

публикувано на 13.10.24 в 08:27

Отиде си една епоха в литературата и публицистиката - Петко Тотев

Книгите, които събра и завеща Петко Тотев по препоръка на д-р на литературата Елена Алекова са една цяла България. От след Освобождението от турско иго до наши дни Петко Тотев писа анализи, критики, статии, пътеписи, есета, публицистика с един обстоен поглед за миналото и бъдещето на българската литература и журналистика, в които търсеше..

публикувано на 13.10.24 в 06:03

Хиндо Касимов - мечтателят за трагичния образ

Хиндо Касимов е един от най-незаслужено позабравените ни заслужили артисти от времето на соца. Артистичният талант наследява от майка си, като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ, при проф. Стефан Сърчаджиев. Работил е в театрите във Велико Търново и Варна. В трупата на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ е от 1960 година, до кончината си през..

публикувано на 11.10.24 в 03:00
Инж. Мариновски

ОбС в Плевен осигурява дърва за огрев на преференциални цени

Община Плевен и тази година с решение на Общинския съвет осигурява дърва за огрев на преференциални цени. Какво е новото коментира инж. Иван Мариновски, директор на общинското предприятие "Управление на общински земи и гори". Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 07.10.24 в 14:57
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 29 септември - 6 октомври 2024

Алекс Тоткова стана европейски шампион при девойките в спортното катерене, в дисциплината "трудност" . Това се случи на първенството във френския град Троа. Над 500 състезатели от 35 страни участваха в шампионата. На същото състезание Слав Киров, както вече съобщихме, завоюва сребърния медал при юношите в дисциплината "боулдър".  Адам..

публикувано на 06.10.24 в 13:51

06.10.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 06.10.24 година.

публикувано на 06.10.24 в 08:25