Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Костадинов: Ако на протеста има провокатори, те ще бъдат изпратени от МВР

Държавата е софиоцентрична - ако нещо не се случи в триъгълника на смъртта между НС, Президентството и МС, все едно не се е случило, смята лидерът на „Възраждане“

Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС

„Отношението на управляващите към нас е като към втора категория хора, включително на една част от медиите, които обслужват управляващите и които с лека ръка казват – това не е проблем, зеленият сертификат дава свобода.“ Това каза пред БНР лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов преди днешния протест на партията срещу ограничителните мерки и ценовия шок. Това е втори протест срещу зеления сертификат след проведения на 12 януари.

„Хаби се обществена енергия за нещо, което очевидно не е най-големият проблем на нашата страна“, смята Костадинов. Сред причините протест да се състои, независимо от обявеното от здравните власти поетапно отпадане на мерките той посочи това, че от утре отпадат ограниченията за влизащите, но не и за работещите в обществени обекти и те ще продължат да си плащат, за да работят.

„Не можем да разберем каква е логиката за това поетапно отменяне за толкова дълъг период – говорим за 1 месец“, обясни Костадинов.

Като следващ мотив той изтъкна тестовете на децата, които той определи като „доказано неефективни и безсмислени“, нарече тази практика „безсмислена и вредна“ и посочи, че за това в бюджета за следващите 6 месеца са предвидени 76 милиона лева.

„Тук говорим за няколкостотин случая от няколкостотин хиляди направени тестове.“

Лидерът на „Възраждане“ добави и над 2 милиарда лева компенсации, предвидени за бизнеса в резултат на действията на българското управление за справяне с Covid кризата.

„Днес ние ще се срещнем с представители на Министерския съвет. Диалог трябва да има, такъв диалог ще има“, заяви Костадин Костадинов.

По-голямата част от ПГ на „Възраждане“ ще бъде в парламента по време на второто четене на държавния бюджет, уточни Костадинов.

МВР направи тази провокация, за да откаже хората да идват на протеста, коментира Костадин Костадинов относно огласената миналата седмица информация за готвени провокации на протеста на „Възраждане“.

Ако има провокатори, те ще бъдат изпратени от МВР. Това е стара практика. Някои практики не умират. Разлика между новия ГЕРБ и стария ГЕРБ и в това отношение не виждам. Днес ще се подготвим да няма провокации от страна на МВР.“

„Всякакви хора ще дойдат и за голям ужас на столичните жълтопаветни журналисти ще дойдат хора, които не са от София. Ще дадем възможност на всеки човек, който иначе не би имал възможност да дойде и да си каже мнението, да дойде. Защото нашата държава, макар че е строго софиоцентрична и ако нещо не се случи в София, в триъгълника на смъртта между Народното събрание, президентството и Министерския съвет, все едно не се е случило, това нещо не се отразява.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски: Украинските сили са отблъснали руснаците в източната част на Донецка област

Украински прокурори съобщиха, че разследват нападения срещу мирни граждани в два града в североизточната част на Харковска област. От своя страна руското министерство на отбраната обаче съобщи, че неговите сили са превзели село Старица в същата област, осем дни след началото на настъплението си в района. Във вечерното си видеообръщение..

публикувано на 19.05.24 в 04:22

Днес в Ларнака се провежда най-големият Фестивал на цветята в Кипър

Най-големият Фестивал на цветята в Кипър събира днес стотици участници и зрители. Цветните празници се провеждат по традиция през май в крайбрежните градове на страната, като популяризират нейните културни традиции и история, допринасяйки по този начин и за развитието на туризма. Десетки платформи с издигнати върху тях композиции от живи цветя, стотици..

публикувано на 19.05.24 в 01:54
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн дезинформацията - "Виджиниум", азербайджански акаунти в социални медии разпространяват антифренска..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е била един от кредиторите-гаранти по договор за изграждане на завод за преработка на природен газ в..

публикувано на 18.05.24 в 21:02

Доброволци почистиха около 20 километра по коритото на р. Драговищица

Десетки хора, организирани от сдружения "Балканка" и Община-Кюстендил, се включиха в почистването на около 20 километра по коритото на река Драговищица.  Реката извира в Сърбия и е в защитената зона "Натура-2000", а при почистването не може да се използва техника, казаха еколози.  Река Драговищица е в режим "Хвани и пусни" и подържа популацията..

публикувано на 18.05.24 в 20:57
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят в знак на протест срещу неравенството в заплащането в културната сфера. Премиерът Марчел Чолаку за..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“. Участниците трябваше да посетят различните музейни експозиции и да участват в отправеното им..

публикувано на 18.05.24 в 20:22