Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Русия прилича на бензиностанция с ракети

| обновено на 25.02.22 в 19:06
Премиерът Кирил Петков в Брюксел
Снимка: Пресслужба на ЕС

Премиерът Кирил Петков направи изявление пред журналисти днес след участието с в извънредния Европейски съвет в Брюксел.

Петков заяви, че България работи в тясна координация със своите съюзници от НАТО и партньори от ЕС и взема мерки срещу икономическите рискове, които руското нападение срещу Украйна би имало за България.

Според него приетите санкции срещу Русия от европейските лидери ще ударят сериозно по бизнеса и единствено той ще бъде в състояние да повлияе на действията на президента Владимир Путин.

Пред журналисти той заяви:

„Това, което явно се изрази вчера, е, че единният глас със санкциите ще бъде факт, в смисъл ще има цена. Руската икономика и руските бизнеси, които ще бъдат засегнати, аз лично, ако съм руски бизнес в момента, не бих стоял безучастно да гледам някакъв човек, който го наричам мой лидер, да унищожава стойността на моята компания или да унищожава стойността на моите клиенти. Така че тук е въпрос и на руската държава, вътрешната ѝ имунна система до каква степен може да понесе болка. Значи Русия в България я мислим за много силна, много мощна. Но нейната икономика реално е много лимитирана. Де факто какво има Русия? Има петрол и газ, има и оръжия. И всъщност прилича на една бензиностанция с ракети".

На въпрос дали и ние ще поискаме допълнително подкрепление от НАТО, той отговори:

„Да видим днес срещата, която ще стане. На база на този разговор ще се вземат правилните решения. Но това, което е ясно, е, че няма да има военен конфликт НАТО-Русия. Другото, което е ясно, е, че сигурно имаме броени дни, докато видим, че Украйна е паднала, което е жалко“.

"Никой не очакваше толкова масирана атака с толкова много жертви. Една трета от украинската армия е вече унищожена. Това, което разбираме, че част от момчетата в руската армия не са разбирали, че отиват на истинско военно положение. До последния момент са мислели, че отиват на треннировъчна...Просто ужас. Ужасното е, че един лидер...Значи, това е проблемът, когато не живеем в демокрация. Един лидер, това, което се случва в неговата глава, предопределя съдбата на една страна, съдбата на толкова много хора", коментира още премиерът.

Коментирайки зависимостта на България от вноса на руски природен газ, Петков каза, че страната ни прави всичко възможно, за да елиминира потенциалните рискове за спиране на доставките и посочи:
"Просто толкова ме е яд, ама истината ви казвам, толкова ме е яд, че в момента след 11 години строеж тая гръцка възраст не беше направена. Ами сега ако имахме газ от Азербайджан, по съвсем различен начин щяхме да гледаме на нещата".

Премиерът увери още, че се вземат необходимите мерки за евакуация на българите от Украйна, които искат да напуснат страната:

„Направили сме много сериозен щаб в Министерството на външните работи, координираме се с посланиците в съседните държави, за да можем да имаме една ефективна евакуационна операция, така че да може да се справим“.

От Министерството на външните работи обявиха, че от украинския град Одеса към България ще потеглят три автобуса с общо 130 сънародници. В същото време към Украйна пътуват четири български автобуса, възможно е да бъдат изпратени още. 

От МВнР съобщиха още, че в министерството е бира извикана посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова, пред която е изложена българската позиция, с която се осъждат военните действия в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън говори по време на 115-ата национална конвенция на NAACP (The National Association for the Advancement of Colored People) в Лас Вегас, Невада, САЩ, 16 юли 2024 г.

Изправен пред призиви да се оттегли, Байдън е заявил, че планира да спечели изборите

Президентът Джо Байдън даде положителна проба за Covid-19 преди участие в предизборно събитие с испаноговорящи избиратели в Лас Вегас. Американските медии коментират, че това става в момент на растящ вътрешнопартиен натиск срещу него да се оттегли от надпреварата за Белия дом.  Лидерът на демократите в Сената е посъветвал Байдън да прекрати..

публикувано на 18.07.24 в 18:22
Снимката е илюстративна.

Продължава гасенето на пожара върху 250 дка гори при кюстендилското с. Ваксево

Продължава погасяването на пожара, който възникна на 16 юли в иглолистна гора в района на с. Ваксево, който се  разпространи в посока на селата Тишаново и Фролош.  Над 30 пожарникари и екипи на горските стопанства от региона ще са на терена до късно тази вечер, използва се специализирана техника, включила се и частна фирма с водоноски...

публикувано на 18.07.24 в 17:59
Володимир Зеленски

Зеленски призова европейските съюзници да останат единни в подкрепата си за Киев

Украинският президент Володимир Зеленски призова европейските съюзници да останат единни в подкрепата си за Киев. И отново поиска западните съюзници да позволят на украинската армия да нанася удари по руска територия с оръжията, които предоставят на Украйна.  Единството на Европа винаги води до силни решения, каза Зеленски на срещата на върха на..

публикувано на 18.07.24 в 17:49

12 години от атентата на летище "Сарафово". Какво се промени по отношение на сигурността?

Днес се навършват 12 години от атантата на летище "Сарафово".  Направиха се сериозни промени по отношение на мерките за сигурност, обясни пред БНР  Орлин Мандов, почетен консул на Израел в Бургас. Той разказа, че роднините на загиналите израелски граждани ще дойдат за поредна година, за да  поднесат венци и запалят свещи. "Те го..

публикувано на 18.07.24 в 17:46
Българският отбор на Европейски шампионат за трансплантирани и диализирани

Европейски игри за трансплантирани: Представителите на 28 държави празнуват победата на живота

"Най-големият подарък е да спасиш човек. Животът продължава дори и в друго тяло. Аз, като реципиент имам невероятната отговорност да пазя това, което съм получила".  Думите са на Наталия Маева,  журналист, завеждащ редакция "Новини, образование, култура" в програма "Христо Ботев" на БНР.  Тя е преминала през двустранна белодробна..

публикувано на 18.07.24 в 17:25
Румен Радев в двореца „Бленхайм“ във Великобритания в компанията на президента на Сърбия Александър Вучич, премиера на Унгария Виктор Орбан и албанския премиер Еди Рама.

Президентът ще обяви утре кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви утре сутринта кога ще връчи втория мандат .  Илияна Йотова: Надявам се да има правителство с третия мандат ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат "В никакъв случай няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите наистина да формират правителство, ако могат, но също така ще се съобразя с..

публикувано на 18.07.24 в 17:20
В село Воден след пожара

Заради пожара край Воден затвориха пътя за с. Крайново. Четирима са евакуирани

Заради бушуващия пожар е затворен пътят между селата Воден и Крайново. Четирима души от Крайново са евакуирани в дома за стари хора във Воден. По думите на свидетели огънят е на около километър от Крайново, но няма опасност за жителите. Засега официална информация за ситуацията с разпространението на пожара край селата в община Болярово няма...

публикувано на 18.07.24 в 17:00