Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Каримански: Ситуацията не може да бъде обхваната от нито един рисков модел в икономиката

"Няма как платежната система да остане в разкрачен стоеж дълго време"

Снимка: БНР

"Намираме се в такава ситуация, която не може да бъде обхваната от нито един рисков модел в макроикономиката и в геоикономиката. Понякога управлението на риска не е лесна работа и трябва да имаме възможност да знаем как от малкия риск да диверсифициране към т.нар. политически риск". 

Това каза пред БНР Любомир Каримански, председател на парламентарната комисия по бюджета. 

Той не изключи възможността войната да засегне туристическия сектор, "затова въпросът за начина на компенсиране трябва да бъде поставен в ЕК". 

Според него това, че централната банка на Русия и някои руски банки ще бъдат изключени от системата за разплащане SWIFT ще се отрази негативно върху европейската икономика

"Може да бъде проблем за компаниите, които чакат пари от Русия. Може да бъде проблем това, че с руски банкови карти ще е невъзможно тегленето от банкомати или плащането към нашите търговци няма да бъде осъществено. Трябва да си дадем сметка какво и с каква цел ограничаваме. Да не се окаже, че в един момент големи парични обеми ще бъдат блокирани. Най-важното е да дадем знак, разбира се, няма по-важно от човешкия живот, от защитата на националния интерес, но когато се поуспокоят нещата, трябва да знаем какви са щетите от войната и финансови, и за цялата икономика. Няма как да оставим в разкрачен стоеж платежната система дълго време". 

В предаването "Неделя 150" Каримански посочи, че ако няма достатъчно инвестиции, няма да има и достатъчно дефицит в бюджета

"Дефицитът не е направен да е тясно свързан с увеличаване на политика по доходите, каквато няма в бюджета в момента. Във военните действия най-важното нещо е как да бъде овладяна кризата". 

И подчерта, че една от забележките му към бюджета е, че в него няма много реформи

"Реформи се правят реформи в първата година на управление, независимо какво ще струват на политическия рейтинг. Важно е да можем да направим реформите в началото, необходимо е да има качествени реформи с програмно бюджетиране, където може да има такова. Надявам се правителството да даде пари за наука, за иновации в академичната област. Те лесно могат да бъдат преориентирани към приложната икономика. Не можем да не очакваме на реформа в публичния сектор от гледна точка на обслужване на бизнеса. Абсорбирането на иновации и на нов бизнес е изключително ниска, ние имаме резистентност през цялото време". 

Интервюто с Любомир Каримански можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма на МОН за подпомагане на деца със специални образователни потребности и с изявени дарби

Детските градини и училищата с предучилищни групи ще получават финансиране за подпомагане на деца със специални образователни потребности и с изявени дарби. Това ще стане със старта на програмата „Силен старт" на образователното ведомство. Финансиране ще има и за квалификация на педагогически и непедагогически специалисти, за интензивната..

публикувано на 02.10.24 в 07:57

Националната банка на Румъния: Целта за влизане в еврозоната е неосъществима в момента

Националната банка на Румъния не смята целта за влизане в еврозоната за осъществима в момента, заяви управителят й Мугур Исъреску, цитиран от Аджерпрес. Според него страна като Румъния не може да изпълни целите си, магистрали, инвестиции и други, с бюджетни приходи под 30 процента от брутния вътрешен продукт, а увеличението на приходите може..

публикувано на 02.10.24 в 07:55

Над 50 наши огнеборци отпътуват за Гърция, за да помогнат за борбата с пожарите там

Български огнеборци ще отпътуват днес за Гърция в помощ на колегите си в борбата с пожарите, съобщиха от МВР. Ще се включат 51 пожарникари и 11 единици техника в борбата с огнената стихия. Помощта е в рамките на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС), който Гърция задейства. Във вторник Асошиейтед прес предаде, че вече трети..

публикувано на 02.10.24 в 07:53
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Си Цзинпин заяви на Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес в поздравително послание до руския си колега Владимир Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин. Двамата си размениха поздравления по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, предаде БТА като се позова на агенция Франс прес.. Той..

публикувано на 02.10.24 в 07:50
Президентът на Полша Анджей Дуда

Президентът на Полша: Рюте трябва да постави като приоритет укрепването на източния фланг на НАТО

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че новоназначеният генерален секретар на НАТО Марк Рюте трябва да постави като приоритетна цел укрепването на източния фланг на Алианса, засилвайки военното присъствие и разширявайки инфраструктурата, предаде полската новинарска агенция ПАП.  В изказване пред Варшавския форум за сигурност президентът..

публикувано на 02.10.24 в 07:46

Галаконцерт в София на майсторския клас на Райна Кабаиванска

Заключителният галаконцерт на 24-ия международен майсторски клас на Райна Кабаиванска ще е тази вечер в Голямата зала на Софийската опера и балет. Тази година оперната прима избра 14 млади оперни певци от пет държави - България, Грузия, Италия, Румъния и Южна Корея. На заключителния концерт тази вечер на лауреатите, показали особено високи..

публикувано на 02.10.24 в 07:44

Продължават битките в украинската Донецка област

В Донецка област продължават усилията на украинските въоръжени сили да отблъснат настъплението на руската армия. Ръководителят на украинската Донецката военна областна администрация Вадим Филашкин призна, че руснаците са стигнали почти до центъра на град Вугледар. Защитниците на града са обкръжени от запад, юг и изток, а пътят за отстъпление на..

публикувано на 02.10.24 в 07:41