Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност” с Иво Балев: Злобата на деня и наполеонките

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви
Не е добре работата, скъпи съучастници, но нека най-напред да си пожелаем добър ден във всяко едно отношение и да започнем с нашия седмичен бюлетин на мира и разбирателството.

На нас даже ни е малко трудно да запазим хладнокръвие при тази бойна обстановка. Настъпиха дни на военна конфронтация недалеч от нашите национални граници. Русия влезе в Украйна и се е захванала да слага в ред неподредената си покрайнина.

Има такова историческо схващане, което се споделя и от полковник Путин - че украинците са едни леко заблудени сънародници от покрайнините на империята. В речите на висшите руски представители напоследък се набляга много на тази чувствителност във великоруската душа. Те казват така: ние, руси и украинци, сме един народ, най-близки роднини, за ваше добро и във ваш интерес е да ни послушате и да се подчините на разумните ни препоръки.

На нас тук в “Новините с добавена стойност” ни е малко трудно да си вършим работата и да произнасяме разните му там пропити с мъдрост добронамерени шеги.

Есхил навремето казал, че истината е първата жертва на войната, но то важи и за хумора - когато пушката от стената гръмне, на човек му замръзва усмивката или хуморът му става зъл.

То направо акъла си губи човек в такива моменти - и той пада жертва на въоръжения конфликт.

Чувствата и емоциите се обострят, умът и хуморът отстъпват, нареждаме се около блатото като някакви жабчета наполеончета и почваме да крякаме с всичка сила срещу тези от другата страна на водоема. Това не е безкрайно интелигентно, ала ние за щастие не сме толкова лекомислени, че да се поддадем на злобата.

Аз например цяла зима ходя с наполеонки и вече се чудя дали пък нямам Наполеонов комплекс! Или пък гледам Паметника на Съветската армия в центъра на София и си викам - колко е висок той, а колко съм нисък аз, като някакъв Наполеон Бонапарт - 160 и няколко сантиметра. Сега пак щели да го махат паметника, разправя местната власт.

Наполеон навремето отишъл до Русия да си избива комплексите и големи ядове брал.

Сега пък някакви грубияни твърдят, че Владимир Путин влиза в Украйна, подгонен от душевните си наполеонки.

Аз това схващане също го считам за лекомислено, защото не ми се вярва имперски решения да се вземат по емоционални подбуди, ако ще най-злобните наполеонки да е нахлузил на душата си императорът.

Това да водиш империя толкова години, не е някаква емоционална работа, ами най-сложни сметки с тънки и дебели съображения. И ако не му излязат сметките, тогава вече може да се отдаде на разни емоции като Михаил Горбачов, да е жив и здрав. Горбачов е най-дълго живелият руски лидер в цялата история на тяхната държава - защото като не му излязоха сметките навремето, падна от властта и оттогава си гледа живота.

Засега обаче на Путин сметките му излизат и ще се помъчи още с тежката царска корона. А това е по-значителен факт и от неговите, и от нашите емоции.

Нашите емоции имат значение за нас и нашите души.

Понякога руската държава оказва силно въздействие върху нашите емоции. Например като ни се каже: ама вие българите сте малко неблагодарни!

Мария Захарова от Външното министерство на Русия оня ден каза, че трябвало да се денацифицираме. Това е същата дума, която употребяват и по отношение на Украйна - денацификация. Отправена към нас малко звучи като пожелание за блестяща политическа кариера.

Ако сме досетливи, може да го разчетем и като съвет да не бързаме с демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Щото има една популярна история как Наполеон избягал от изгнанието си на остров Елба и докато се движел към Париж, един вестник провел следната кампания:

Първо драскали злобни заглавия - “Корсиканското чудовище дебаркира в залива Жуан!”

“Канибалът се придвижва към Грас!”

“Узурпаторът навлиза в Гренобъл!”

Колкото повече приближавал Наполеон, толкова по-умерени ставали заглавията - “Бонапарт превзема Лион!”

“Наполеон се приближава към Фонтенбло!”

И най-накрая рязко сменили наполеонките, та написали: “Верноподаническият му Париж, посреща утре Негово императорско величество!”

Това в поезията се нарича палинодия - много полезен жанр.

Той е свързан с един античен поет Стесихор.

Тоя Стесихор първо написал нещо си критично и злобно за Хубавата Елена - и взел че ослепял! Ама че беля.

Обаче явно бил умен поет. И се хванал, та съчинил нова песен за Елена, в която си направил пълна безрезервна самокритика. Нещо си в смисъл - не бях прав да пиша така, тя Елена си е много хубава и добродетелна във всяко едно отношение.

И поетът на секундата прогледнал отново! Върнало му се зрението с превъзходна оптика и никой не казал - пази Боже сляпо да прогледа!

За кървавата злоба на деня

Елено моме, да не се тревожим!

Аз лягам с наполеонките да спя -

да пазим скъпоценните си кожи!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джеймс О'Брайън

Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви в специално интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън. Той започна поредната си европейска обиколка от България, където участва в среща за сигурността в Черноморския регион в рамките..

публикувано на 16.04.24 в 07:44

145 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества..

публикувано на 16.04.24 в 07:37
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова за активна подкрепа срещу руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призивите си за активна подкрепа на Запада за неговата страна срещу руската инвазия, давайки за пример западната подкрепа за Израел при атаката от Иран, предаде БТА. Киев и Москва са били близо до споразумение за корабоплаването в Черно море Защитавайки Израел, свободният свят показа, че..

публикувано на 16.04.24 в 07:37

На второ четене: Бюджетната комисия разглежда промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините.  Между двете четения е направено само едно предложение, което съдържа технически редакции. Общините имаха възможност за промени в проектите, заложени в Бюджет 2024. Текстовете трябва да бъдат одобрени от парламента.

публикувано на 16.04.24 в 07:29

Комисията по отбрана обсъжда 30% увеличение на заплатите на военните

Комисията по отбрана ще обсъди предложението за промяната на базата на която се определя размерът на основното месечно възнаграждение за военните. Предложението е подкрепено от всички парламентарни групи. След промените в Закона за отбраната парите на военните ще се формират, но въз основа на средната работна заплата за страната за второто..

публикувано на 16.04.24 в 07:26

Очаква се Румен Радев: Ще одобри ли Даниел Митов за външен служебен министър?

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев. Предложението за рокада в МВнР дойде няколко часа след изказването на лидера на ГЕРБ, който пред симпатизанти в столицата обяви, че в служебното правителство..

публикувано на 16.04.24 в 07:19
проф. Милко Палангурски

Проф. Милко Палангурски: Имаме комплекс за подарена държавност

"Последно действащият парламент се превръща в предизборен орган. Безсмислено е в една парламентарна държава парламентът дълго време да отсъства, но качеството на политическия живот може да изкористи тази идея ." Това мнение изказа пред БНР във връзка с последните конституционни поправки проф. Милко Палангурски, историк от Великотърновския..

публикувано на 16.04.24 в 06:54