Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимният фестивал в х. Плевен ще има и лятно издание


От 17 до 20 февруари в хижа "Плевен" в Стара планина се проведе петият зимен фестивал. Той се организира от алпиниста Мартин Маровски и приятели, а програмата включва различни приключения в парка Северен Джендем. 4-дневният фестивал включваше ледено катерене, извънпистови ски, изкачване на връх Ботев, лекция по лавинна безопасност, преход до пещера "Водните дупки", прожекции на филми и презентации.


Официални гости тази година бяха един от най-успешните български алпинисти - Николай Петков, който разказа за изкачванията си по големите стени по света, и музикантът Петър Георгиев - планинар и пътешественик, познат в средите като Пешо Китарата:

"Любовта към планината ме заведе на различни места. През 2014 г. дръзнах за първи път да направя нещо сам - да се разходя в Хималаите, на трекинг в района на Еверест. Това отключи у мен желанието да пътувам много и особено - сам" - сподели Пешо Китарата. Според него, когато човек пътува сам, опознава най-добре културата и света около себе си. След едно приключение в Латинска Америка обаче решил да се научи на самозащита и вече 4 години тренира бойни изкуства. За всеки случай.


Организаторът на феста - Мартин Маровски, е сред алпинистите, които никак не обичат да говорят пред медии. Сега обаче се съгласи, тъй като ставаше дума за помощ на пострадал колега и приятел. Участниците във фестивала събраха пари, които ще бъдат дарени на планинския водач Дамян Петков, пострадал по-рано този месец при инцидент на Сверната стена на връх Вихрен:

"Чисто от човешка гледна точка решихме - каквото съберем тук като приходи, да му го дадем. Със сигурност ще му трябва, защото му предстои сериозна операция", каза Маровски. Той прави вече 5 издания на фестивала в хижа "Плевен" от сантимент, защото именно тук, в Северен Джендем е започнал пътят му като алпинист. Подготвя и лятно издание на фестивала, което ще включва скално катерене, каньонинг, спускане с алпийски тролей, с байкове, походи и презентации.


В последната вечер от тазгодишния зимен фестивал един от гостите поиска развълнувано микрофона. Той благодари на организаторите и на планинските водачи, с които по-рано през деня беше изкачил връх Ботев. Пред БНР Филип Николов разказа как за първи път същия ден е сложил алпийски котки и е използвал пикел, но се трогнал от разказаното от единия от водачите - че хората са се променили и на водача си гледат като на човек, който предоставя услуги. Затова Филип решил да подкрепи морално хората зад фестивала, защото, както казва той, "важното е да запазим човешкото в себе си".


В неделя - малко преди края на фестивала, все още имаше желаещи за физическа активност, които направиха преход до пешерата "Водните дупки", водени от Алеко Държиков, планински водач. А след края на фестивала в неделя, на заздрачаване в хижата се прибраха и последните участници в него, трима алпинисти от клуб "Планинец" - Деян Петков и Николай Вълков, за които Северен Джендем е нещо като тренировъчен полигон, както и учителят им по алпинизъм - Николай Петков. Бяха изкатерили тур "Варна" - един от класическите маршрути в района.

"Северен Джендем е тренировка за големите постижения. Най-голямата стена в България. Изисква много сериозна подготовка - общофизическа и психическа, защото на 50-60 метра има по една-две-три осигуровки, тоест забраненено е падането", казва Николай Петков.

Николай Вълков е катерил тура вече десетина пъти, тъй като има чувството, че е най-близо до голяма планина, както споделя той.

"Готвим се за една ефимерна, бъдеща мечта. Все някога ще ни се случи вероятно и на нас - да отидем на още една голяма експедиция, на високо, на дълго, на трудно", добавя партньорът му по свръзка Деян Петков. Като подготовка за алпийските си изкачвания той тренира и бягания на свръхдълги разстояния, а преди няколко месеца дори финишира едно от най-тежките състезания по бягане - Спартатлон, с второ най-добре българско време.



Репортаж от зимния фестивал можете да чуете в звуковия файл.
Снимки: Школа по алпинизъм и катерене.
---
Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Законите на Мърфи

29.09.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 29 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 30.09.24 в 10:33
Слав Киров - вляво

Екстремните спортове 24 август - 29 септември 2024

22 - 29 септември Слав Киров завоюва сребърен медал на Европейското първенство по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината "боулдър". Още двама български катерачи влязоха в първата десетка на първенството във френския град Троа - Ида Христоскова стана осма при девойките, а Валисия Мей - десета. С рекорден брой участници премина..

публикувано на 29.09.24 в 12:17

22.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 22.09.24 година.

публикувано на 22.09.24 в 11:24
Катя Паскалева

Катя Паскалева - актриса като картина

Катя Паскалева е една от енигмите на българското кино и българския театър. Звездата ѝ изгрява със знаменитата роля в "Козият рог", а до края на живота си Катя Паскалева се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра. Наричат я актрисата – картина. Красотата ѝ, бликаща от дълбоките ѝ и чувствени бадемови очи, е покоряваща, а мащабите..

публикувано на 18.09.24 в 03:00

15.09.2024 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката " Законите на Мърфи" от 15 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 16.09.24 в 09:21

Възрастова астрология

Астроанализът според годините на човека се нарича още Възрастов хороскоп. Той има 12- годишна периодичност, в която всеки цикъл се нарича "знак". Тази структура установява съответствие между 12-те знака и 12-те възрасти на човека. Те имат свои особености и за да бъдат разбрани, помага съответният знак. Човекът е подвластен на 12..

публикувано на 15.09.24 в 11:15

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15