Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Церемония в София постави началото на честванията за 3 март

| обновено на 03.03.22 в 19:46
4
Снимка: БГНЕС

България празнува 144 години от Освобождението от османска власт с церемонии, молебени и с поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за свободата.

Церемонията пред Паметника на Незнайния воин в София постави официално началото на честванията. В ритуала участваха представителни формирования на Националната гвардейска част и гвардейския представителен духов оркестър. В строя бяха включени и знамената светини на Българската армия.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие почетния караул.


Представителният духов оркестър изпълни националния химн при тържественото издигане на националния трибагреник, беше изпълнен и артилерийски салют от 20 залпа.

Държавният глава положи венец пред Паметника на Незнайния воин и отдаде почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

Пред Паметника на Незнайния воин цветя поднесоха и хиляди българи

В 18.30 часа тази вечер на пл. „Народно събрание“ се проведе тържествена заря проверка по повод 3 март.




Снимки: БГНЕС

Денят в Силистра започна с Молебен в катедралния храм „Св.св. първоапостоли Петър и Павел“, като тази година молитвите бяха отправени както за българския народ, така и за страдащите в Украйна, съобщи Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков.

Венци и цветя бяха поднесени в цяла Силистренска област пред паметниците на загиналите за българското Освобождение.

Въпреки студеното време стотици врачани присъстваха на официалната церемония за националния празник, която се проведе край паметника на Христо Ботев на централния площад в града, предаде кореспондентът на БНР във Враца.

„На този ден трябва да почитаме българското и паметта на всички, които са отдали живота си на нашата Родина и за това ние да сме днес тук“;

„Това показва, че ние помним миналото си, което за нас наистина е изключително славно“, споделиха врачани, дошли на централния площад във Враца за честването на 3-ти март:

В официалната церемония участваха духовници, военни, представители на държавната и местната власт, общественици. Сред празничния възторг се откроиха и сълзите на една жена:

„Бяло, зелено и червено. За мен е нещо свято и ще ви кажа защо. Аз имам син, който е военен, и в момента той ще вдигне горе флага на пилота. Горда майка, създала, възпитала и съм оставила нещо след себе си. Дай Боже, всяка майка да остави достойни българи“.

Снимка: Ива Антонова

Тържествата по повод националния празник в Габрово започнаха с панихида в памет на загиналите за свободата, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. На централния площад „Възраждане“ тържествено беше издигнат националният флаг.

Ритуалът по издигане на Националния трибагреник в центъра на Габрово обикновено събира малцина, тъй като повечето местни жители, които се включват в тържествата, бързат към връх Шипка.

Васил Папазов с малкия си син е сред тях:

„Дошли сме специално от София, за да посетим паметника, да видим Самарското знаме, паметника и всичко, което е вътре“.

С трибагреник на площад "Възраждане" беше дошла и група от кметски наместници на няколко села в общината:

„Винаги идваме на 3-ти март. Винаги сме заедно, за да уважим празника“;

„Да почетем падналите за нашата свобода с малко по-скромни изказвания, защото никой - каквото са направили тези хора, никой не може да го направи за България сега“.

В проявите по случай Националния празник се включи и музеят на открито „Етър“. В Саковата къща е изложена ценна реликва - сабята на Христо Ботев, която след неговата смърт е укрита от монасите в Черепишкия манастир, а днес се съхранява в Регионалния исторически музей във Враца. Оръжието ще остане в експозицията до 6-и март.

Кметът на Кърджали Хасан Азис отправи послание за толерантност и единство по време на традиционното третомартенско кафе. За 18-а година то събира на една маса кмет, православен свещеник и мюфтия.

Тази година инициативата беше наречена „кафе на мира“ заради събитията в Украйна. Днешното ни послание е за мир, каза кметът Хасан Азис:

"Днешният ден явно е свързан с това да си задаваме въпроси, чиито отговори търсим в историята, в миналото и търсейки отговорите на днешните въпроси в миналото, ние като че ли забравяме най-важното, а най-важното към днешния ден е да бъдем заедно, да бъдем единни, да бъдем толерантни".

В Кърджали служби за мир ще бъдат отслужени утре в новата джамия и в неделя в църквата „Свети Георги“, съобщиха от общинската администрация.

Стотици граждани на Пловдив изкачиха хълма Бунарджика, за да присъстват на тържествената церемония по повод 144 годишнина от Освобождението и Националния празник на страната. Шествието до върха беше предвождано от представители на Комитет „Родолюбие“. Пред паметника на цар Александър II бяха положени венци и цветя.

На площада на върха се развяваха десетки български знамена. Имаше и няколко руски. Издигнат беше и плакат с надпис: "Русия не е заплаха за Българя. Благодарим ти, Русия!"

Преди обед в катедралния храм "Света Богородица" митрополит Николай отслужи молебен за мир: "Войната е между православни братя и нанася огромна рана на Православието" - заяви митрополит Николай в словото си.

По повод националния ни празник десетки жители на Пазарджик се включиха в литийно шествие до паметните плочи на героите от национално-освободителните ни борби:

„Това е история. Не може да я зачеркнем така. Загинаха украинци, загинаха руснаци, загинаха финландци. Народите, културата им не можем да я пренебрегнем, а че има политици, които не знаят какво правят, това е друг въпрос“;

„Не искаме война. Това е. Живеем в 21-ви век“;

„Руският народ е едно, Русия - друго. Те трябва да разберат, че това не е човекът, техният. Неговата популярност както и в света, така и в Русия не е тази, която беше преди“.

„На 3-ти март ние, българите, какво трябва да покажем?

–Съпричастност. Путин не е Русия“, коментираха граждани  по повод Националния празник и във връзка със събития в Украйна.

Видинчани поднесоха венци и цветя пред паметниците на загиналите за Освобождението на България. На централния площад "Бдинци" фолклорна програма изнесоха танцови състави.

За видинчани 3-ти март е празник. Днес трябва да си припомним какво се е случило на тази дата“, споделиха граждани:

„Трябва да се празнува. Трябва да помним какво е било на тази дата“;

„Българите сме патриоти. Спазваме си традициите, уважаваме си празника“.

Представители на местната власт, общественици, духовници и граждани положиха венци и цветя пред паметника на Трети пехотен Бдински полк, пред Паметника на опълченците в Крайдунавския парк и пред Паметника на загиналите румънски воини в Руско-турската освободителна война в село Иново.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който е завършил военното училище в старопрестолния град преди 50 години, връчи..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от Гражданска защита. Днес вятърът разпали нови пожари по островите в Егейско море. Поради бързата..

публикувано на 27.07.24 в 19:49