Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските изпълнители и спортисти са персона нон-грата в цял свят

Анна Нетребко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Звездите на Метрополитън Опера в Ню Йорк изпълниха украинския химн след края на представлението си на "Дон Карлос" в знак на съпричастност със събитията в Украйна. От операта също така съобщиха, че няма да работят с артисти, които подкрепят руския президент Владимир Путин. 

Множество институции от световния културен елит се обявиха против руското нахлуване и военната агресия срещу Украйна. 

Най-големият филмов фестивал в света, този в Кан, обяви, че няма да допусне руски делегации на тазгодишното си издание през месец май. 

"Освен ако военната агресия не бъде прекратена при условия, които удовлетворяват украинския народ, решихме да не посрещаме делегации от Русия, нито лица, свързани с руското правителство." се казва в изявлението на организаторите. 

Сегашните обстоятелства злощастно напомнят за първото издание на фестивала в Кан, което трябвало да се проведе от 1 септември 1939, но било отменено заради германското нахлуване в Полша и разразилата се след това Втора световна война. 

Русия беше изключена и от финала на песенното състезание Евровизия. "Решението отразява притесненията ни, че с оглед на безпрецедентната криза в Украйна, руското участие в тазгодишната надпревара би навредило на репутацията й," се казва в изявлението на Европейския съюз за радио и телевизия. Финалът на Евровизия е едно от най-гледаните телевизионни предавания на Стария континент. Русия е участвала 23 пъти и печели през 2008 с песента на Дима Билан. 

Руското сопрано Анна Нетребко съобщи, че преустановява концертите си. Тя беше критикувана за предполагаеми приятелски отношения с президента Владимир Путин. 
"След сериозни размишления, взех изключително трудното решение да се откажа от концертите", казва тя. Миланската скала съобщи, че Анна Нетребко няма да участва в представления заради заболяване, но тя уточни, че е здрава.

Въпреки че никога не е заявявала открито подкрепа за президента Путин, оперната прима беше критикувана за пътуването си до Донецк през 2015, където позира с флага на про-руските сепаратисти.  Нетребко се обяви против войната, и подчерта, че артистите не са политици и не могат да бъдат принуждавани да заемат политическа позиция. 

Колегата й световно известният диригент Валерий Гергиев беше уволнен като главен диригент на Мюнхенската филхармония, а Парижката филхармония  и "Ла Скала" в Милано отмениха концерти под диригентството му заради отношенията му с руския президент и отказа му да направи публично изявление по повод руското нахлуване в Украйна.
Валерий Гергиев
Генералният директор на престижния Мариински театър в Санкт Петербург Валерий Гергиев е един от най-изявените и търсени диригенти в света. Близостта му с президента Путин и лоялността му към него при анексирането на Крим, както и участието му в концерти в Южна Осетия и в Палмира, Сирия, предизвикаха доста критики през последните години. 

Вместо обвинения и враждебност украинското сопрано Людмила Монастирска и руското мецо-сопрано Екатерина Губанова се прегърнаха след изпълнението си в "Аида" в театър Сан Карло в Неапол. Символичният им жест беше посрещнат с бурни овации от публиката и призиви за мир. 
Цял куп спортни федерации и институции прекратиха правата на руските си членове, отмениха състезания в Русия и наложиха забрани за участие на руски и беларуски атлети. 

Международният олимпийски комитет с цитирам "натежало сърце" призова руските и беларуски спортисти да бъдат изключени от всички международни състезания и турнири. По думите на предсдедателя Томас Бах невъзможността на украинските атлети да участват в състезанията далеч превишава неудобството на руснаците. 

Параолимпийският комитет веднага излезе със забрана за участието на руските спортисти в игрите, които се откриха в петък в Пекин. Според председателя Андрю Парсън те са станали жертва на действията на правителствата им. 

"Твърдо вярваме, че спортът и политиката не трябва да се смесват. В сегашната ситуация обаче това не е възможно. Войната стигна и до тези игри и зад кулисите много правителства оказват влияние върху събитието. За да запазим принципите и ценностите на параолимпийското движение, взехме това решение."

Международната и европейската футболни асоциации ФИФА и УЕФА изключиха руските клубове и националния тим от всички турнири за неопределено време. 

"Русия няма да може да се изправи срещу Полша в полуфиналния мач за Световната купа другия месец и изобщо да се състезават на международно ниво в обозримото бъдеще."

Нападателят на Полша Роберт Левандовски заяви, че не би могъл да си представи да играе срещу руснаците, докато въоръжената агресия в Украйна продължава. "Руските спортисти и фенове не са отговорни за това, но и не можем да се преструваме, че не се случва," подчерта Левандовски. 

Украинският защитник на Манчестър Сити Олександър Зинченко заяви, че вече не помни колко пъти е плакал след нахлуването на руските войски в родината му. 

"Ще съм откровен. Ако не бяха дъщеря ми и семейството, щях да отида там и да се бия. Така съм роден и възпитан. Познавам сънародниците си и знам, че ще се борят до последно."
 Даниил Медведев        
Титлата на московчанина Даниил Медведев , който достигна върха в мъжкия тенис, също беше помрачена от нахлуването на Русия в Украйна. Медведев е едва третият руснак, и единственият извън голямата четворка на тениса - Джокович, Федерер, Надал и Мъри, който става номер едно в света. За съжаление коронясването му не би могло да се случи по-неудачен момент. 

"Тенисът не винаги е най-важното нещо. Играем в много държави , бил съм къде ли не по света и не ми е лесно да слушам тези новини. Подкрепям мира," заяви Медведев. Колегата му Рафаел Надал, печелил 21 пъти Големия шлем, също изрази шока си от събитията в Украйна. 

"Изказвам мнението си като обикновен гражданин, не като тенисист Не знам кой е виновен за проблема, но в 21-ви век ми се струва невероятно да има войни. Не мога да проумея и се надявам да свърши възможно най-скоро."

Цяла плеяда звезди от небосклона на световния шоубизнес се обяви против войната в Украйна и призова за мир. 

Британският актьор Бенедикт Къмбърбач бе почетен със звезда на холивудската Алея на славата, което определи като "изключителна чест". В словото си на церемонията той призова за действия за прекратяване на руската инвазия. 

"Сега всички тряБва да направим повече от това да се молим и да съчувстваме, трябва да действаме. Отидете на страниците на посолствата, изразете мнението си като граждани на света, подкрепете хуманитарни организации, бежански организации, окажете натиск върху депутатите си, банката, компании да се разграничат от войната. Направете всичко, което е по силите ви да помогнете. "

Кралицата на попа Мадона също се се включи в антивоенните реакции. Облечена в лилаво трико, Мадона призовава за край на войната и показва среден пръст на руския президент Владимир Путин.  Във видеото Мадона редува кадри на Путин с такива на Хитлер, като недвусмислено прави сравнение между двамата.
"Безсмисленото, основано на алчност, нападение на Русия над Украйна трябва да бъде прекратено. Моля ви, изпращайте хуманитарна помощ, за да помогнем на милионите граждани на Украйна, чийто живот пострада от тази криза в момента. Путин наруши всички действащи договори за правата на човека. Путин няма право да се опитва да унищожи съществуването на Украйна", написа Мадона. 

Звездната двойка Мила Кунис и Аштън Къчър даряват три милиона долара в подкрепа на украинските бежанци. Двамата публикуваха видео с апел за подкрепа. А Кунис, която е родена в Украйна заяви, че повече от всякога се гордее с произхода си. 

"Родена съм в Черневци, Украйна, през 1983, дойдох в Америка през 91-ва и винаги съм се смятала за американка, гордея се с Америка и всичко, което е направила страната за мен и семейството ми. Но днес не мога да съм по-горда от това, че съм украинка. Събитията в Украйна са опустошителни. Няма оправдание за тази брутална атака срещу човечеството."

Известният рок хит на групата Туистед систър е на път да се превърне в химн на протестите срещу руската агресия в Украйна. "Няма да търпим," пее Дий Снайдър, който публично даде благословията си. "Категорично одобрявам украинците да използват "Няма да търпим" като свой боен вик. Дядо ми беше украинец," подчертава Снайдер. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виолета Иванова

Виолета Иванова: Продължаваме да работим за МРЗ около 1100 лв., за да бъде включена в Бюджет'25

Имаме промяна в трудовото законодателство и е фиксирано, че минималната работна заплата (МРЗ) трябва да е 50% от средната. Ориентировъчно тя ще бъде около 10180 - 1100 лв. за 2025 г., дори да не се транспонира европейската директивата за адекватна работна заплата, нашето законодателство за размер от 50%  от средната. Това обясни Виолета..

публикувано на 17.07.24 в 14:40

КЗП изтегля от пазара опасни вейпове с форма на детска играчка

Комисията за защита на потребителите разпореди изтегляне от пазара на опасни вейпове с форма на детска играчка. Според решението конкретните модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите. Става въпрос за вейп с форма на детска играчка и с различни аромати и изображения на плодове, включително праскова и..

публикувано на 17.07.24 в 13:58

Премиерът призова собствениците на тежка техника да се включат в потушаването на пожарите

Служебният премиер Димитър Главчев отправи апел към собствениците на тежка техника да се включат в потушаването на пожарите, които бушуват в различни части на страната: "Земевладелци и собственици на строителни фирми, които имат едра техника, при тяхно желание и те да се включат в помощта за гасенето на пожарите, при пълната координацията на..

публикувано на 17.07.24 в 13:53
Светослав Терзиев

Какво да очакваме от новия състав на ЕП?

Роберта Мецола бе преизбрана за още половин мандат начело на Европейския парламент. Какво да очакваме от новия състав на ЕП? До момента изглежда, че има някакво единомислие в големите групи , обясни пред БНР журналистът Светослав Терзиев. Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП Първи дебат в новия..

публикувано на 17.07.24 в 13:43

Емилия Милчева: Да изискваме честност от политиците и промяна в начина на правене на политика

България има нужда задължително от коалиционно правителство, защото и следващите парламенти ще са силно фрагментирани. България не е изключение от надигащата се крайно дясна вълна в ЕС . Но ние трябва да изискваме от политиците честност и откровена комуникация.  Това коментира журналистът и политически наблюдател Емилия Милчева в интервю..

публикувано на 17.07.24 в 13:38
Британският крал Чарлз III

Лондон в очакване на традиционната кралска реч в парламента

В Обединеното кралство днес с пищна и помпозна церемония крал Чарлз III ще произнесе традиционна реч в парламента, в която ще изложи плановете на новото лейбъристко правителство. Лейбъристите обещаха да "премахнат спирачките за Великобритания". Очаква се повече от 35 законопроекта да бъдат представени по време на събитието, като кралят..

публикувано на 17.07.24 в 13:01

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Йордан Тодоров от "Възраждане".   Петър Кънев от "БСП за България"..

публикувано на 17.07.24 в 13:00