Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна отхвърля хуманитарни коридори към Русия и Беларус

| обновено на 07.03.22 в 12:55
Пътуващи показват паспортите си на член на силите за териториална отбрана на контролно-пропускателен пункт в източната част на Киевска област, Украйна, 6 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна отхвърли руското предложение за хуманитарни коридори, които водят към Беларус или самата Русия, като неморално. 

Украинските граждани трябва да сами да решат дали и къде да се евакуират, заяви съветникът на президента Зеленски Олександър Арестович и допълни, че е напълно неморално Русия да предлага хуманитарни коридори, които водят до нейната територия.

Заместник външният министър на Украйна Ирина Вересчук отхвърли като неприемливо предложението на Москва украинците да се изтеглят в Беларус и от там да хванат самолет за Русия. Тя предложи хората да бъдат насочени към западния град Лвов.

Към обяд Вересчук заяви, че хуманитарните коридори за евакуацията на украинци все още не са отворени. Тя подчерта, че около 300 хиляди цивилни се нуждаят от евакуация само от пристанищния град Мариупол.

Руската делегация пристигна в беларуския град Брест за разговори с украинската страна в рамките на третият кръг от руско-украинските преговори за примирие, предаде Ройтерс като цитира руски медии. Точното място и час на срещата не се съобщават.

През почивните дни бяха направени неуспешни опити за евакуиране на населението на Мариупол и Волноваха. Руското министерство на отбраната обвини за провала украинската страна. От Киев пък обвиниха силите на Москва за провала на хуманитарния коридор за евакуация.

По-рано днес руското министерство на отбраната обяви примирие в Украйна и отвори хуманитарни коридори, по които цивилното население да се изтегли от няколко града. Това са столицата Киев, Мариупол, Харков и Суми.

Примирието влезе в сила в 10:00 ч. московско (9:00 ч. българско) време.

Решението за отварянето на хуманитарните коридори е резултат от вчерашния телефонен разговор между президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон.

От военното ведомство в Москва съобщиха, че са уведомили ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Международния комитет на Червения кръст.

Жителите на столицата Киев ще могат да се насочат на север към град Гомел в Беларус. От Мариупол са предвидени два маршрута: на изток към Ростов на Дон в Русия и на запад към Запорожия в Украйна.

За цивилното население на Харков е отворен коридор на север към руския Белгород, а за жителите на Суми - на юг към украинския град Полтава.

Продължават боеве в различни райони на Украйна.

Руските части са убили кмета на град Гостомел близо до Киев, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес. Юрий Прилипко е бил застрелян докато разнасял хляб и лекарства на жители на града, се казва в съобщението, публикувано в социалните медии. В Гостомел се намира стратегическото военно летище „Антонов“, което беше обект на ожесточени сражения между украинските и руските войски в първите дни на конфликта.

Подновен беше обстрелът на град Николаев, който се намира на пътя на руското настъпление към Одеса.

Анатолий Волчо, който сега е част от териториалната отбрана на Николаев, разказа за БНР, че градът е обграден от руски сили и обстрелван от всички страни

При въздушни удари срещу гражданското летище Виница, на 200 км от Киев, са загинали девет души, сред тях има и цивилни, съобщиха украинските спасителни служби. Летището е било унищожено напълно след попаденията на руски ракети.

Украинската страна съобщи, че е успяла да си върне контрола над източния град Чугуев в Харковска област с население от 31 хиляди души. Според украинския генерален щаб при сраженията са убити двама високопоставени руски командири.

Украинската армия предупреди, че Русия се готви за масивна атака срещу столицата Киев. Руските войски струпват боеприпаси, танкове и бронетранспортьори, попълват запасите си от гориво от Беларус и обстрелват интензивно градовете в покрайнините на столицата в подготовка за нападението над Киев.

Според украинския президент Володимир Зеленски Русия се готви да бомбардира и най-голямото пристанище на страната Одеса.

Според източник от британското разузнаване, цитиран от „Ройтерс“, Русия вероятно се цели в комуникационната инфраструктура на Украйна, за да ограничи достъпа до новини и интернет в страната. На много места в Украйна няма интернет, което е косвен ефект от руските удари по инфраструктурата.

А хакерската група "Анонимните" пое отговорност за атаката над руските телевизионни канали "Русия 24", "Първи канал" и "Москва 24". Излъчването на програмите е било прекъснато с кадри от войната в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 17 часа партиите и коалициите могат да подават заявления за промяна в състава и името

До 17:00 часа днес партиите и коалициите могат да подават заявление в ЦИК за промени в състава или в наименованието на коалиция, регистрирана за участие в изборите на 9 ти юни. Партия или коалиция може да поиска заличаване на регистрацията ѝ за изборите не по късно от 7-ми май. Също до края на  деня кметовете на общини трябва да насрочат консултации за..

публикувано на 04.05.24 в 07:16
Френският самолетоносач

Френският самолетоносач "Шарл де Гол" акостира в базата на остров Крит

На американската военна база Суда на остров Крит акостира френският самолетоносач "Шарл де Гол". Той ще се включи в учения на НАТО в Средиземно море. Франция за първи път предава своя самолетоносач под оперативното ръководство и контрол на Алианса в рамките на две седмици, докато продължава учението на НАТО. Общо 15 страни ще участват в..

публикувано на 04.05.24 в 07:13

Русия отново обстрелва украински градове и инфраструктура

Русия и тази нощ обстрелва украински градове и инфраструктура, съобщава се за ранени хора. Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че страната е изправена пред нов етап от войната.  Два руски дрона тази нощ поразиха цивилни обекти в Харков, като най-малко трима души са ранени, сред които 13-годишно дете и жена, съобщи кметът на втория..

публикувано на 04.05.24 в 07:06

Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавмено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни история..

публикувано на 04.05.24 в 05:24

В много села в Ямболско по традиция боядисват яйца на Велика събота

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.    В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли боядисването на яйцата за събота. Баба Маринка от село Ботево си припомня вече..

публикувано на 04.05.24 в 03:50
Катедрален храм

Във Велико Търново очакват Пасхалното богослужение

Възкресение Христово във Велико Търново ще бъде посрещнат в подножието на крепостта Царевец. В полунощ десетки църковни камбани ще огласят старопрестолния град, а благодатният огън ще бъде изнесен от катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“, където ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.   Заради лошото време и дъждовете..

публикувано на 04.05.24 в 03:42

Русенският оркестър "Сияние" - "На мегдана на другата България"

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е наживо изпълнена от русенския  оркестър "Сияние". В..

публикувано на 04.05.24 в 03:26