Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна предупреди, че Русия се готви за масивна атака срещу Киев

Украински военнослужещ подготвя убежище на позиция край Киев, 6 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската армия предупреди, че Русия се готви за масивна атака срещу столицата Киев.

За днес е насрочен третият кръг от руско-украинските преговори за примирие, след като разговорите от миналата седмица, включително договореностите за хуманитарни коридори, не дадоха видим резултат.

Според украинския генерален щаб руските войски струпват боеприпаси, танкове и бронетранспортьори за масирана атака срещу Киев.

Тази нощ най-малко трима цивилни загинаха при обстрел от руска страна в опит да напуснат град Ирпен северно от столицата.

Москва обстрелва интензивно градовете в покрайнините на Киев и попълва запасите си от гориво от Беларус в подготовка за нападението, твърдят украинските отбранителни експерти.

Хиляди хора продължават да се опитват да напуснат столицата.

Гражданското летище във Виница, на около 250 километра югозападно от столицата, е било унищожено напълно след попадения на руски ракети.

Руската армия фокусира усилията си върху обсада на градовете Харков, Чернигов и Суми.

Видеоклип в социалните мрежи показа свалянето на самолет край Харков, но не ясно дали е руски или украински. Украйна твърди, че е свалила над 80 руски самолета и хеликоптера от началото на войната.

Ожесточени боеве се водят в околностите на град Николаев, на пътя на руското настъпление към Одеса. Според украинския президент Володимир Зеленски Русия се готви да бомбардира историческия град.

В последното си обръщение Зеленски заяви, че армията му ще „преследва до гроба всеки руски войник, извършил военно престъпление“.

„Няма да простим разрушените домове, ракетите, които Русия изстрелва срещу нас, няма да забравим нито едно военно престъпление“, подчерта украинският президент.

За десетки загинали се съобщава при обстрела на пристанищния град Мариупол, където вчера за втори път се провалиха опитите за евакуация на цивилни граждани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Основният лихвен процент спада за втори пореден месец

Основният лихвен процент спада за втори пореден месец, от днес равнището му е 3,53 на сто при 3,63 през юли.  Изчислението е на Българската народна банка. Показателят е технически, но отразява тенденция. Основната лихва е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.

публикувано на 01.08.24 в 07:54

КЕВР повишава цената на природния газ

От днес е в сила новата, по-висока цена на природния газ за месеца. Очаква се поскъпването да е с около 6 процента до малко над 61 лева за мегаватчас без такси и налози. Окончателната цена ще бъде определена по-късно през деня от Комисията за енергийно и водно регулиране.

публикувано на 01.08.24 в 07:46

Бюджетната комисия в НС разглежда на второ четене Закона за еврото

Законът за въвеждане на еврото ще бъде разгледан на второ четене от ресорната бюджетна комисия. С текстовете се урежда начинът, по който страната ни ще премине през замяната на лева с единната европейска валута – при фиксирания курс от Валутния борд - 1.95583 лева за едно евро. Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?..

публикувано на 01.08.24 в 07:46
Станислав Балабанов, Тошко Йорданов, Павела Митова (отляно надясно) от ИТН.

ИТН разговарят с БСП за кабинет с третия мандат

Представителите на "Има такъв народ" ще се срещнат с "БСП за България", за да разговарят за подкрепа за правителство с третия  мандат. Срещата е насрочена за 14:15 часа. Във вторник представителите на партията разговаряха с депутати от разпадналата се парламентарна група на "Величие". Депутатите, напуснали групата, бяха представени единствено..

публикувано на 01.08.24 в 07:45
пожар край село Царацово

Гл. комисар Димитър Бришимов: Пожарът край пловдивското село Царацово е потушен

Пожарът край пловдивското село Царацово е потушен. Това съобщи пред БНР г.л.инспектор Димитър Бришимов, Пожарна служба – Пловдив. Вчера - 31.07, там се запали предприятие за отпадъци. Административната сграда не е пострадала. Все още се носи дим от производствената. Огнеборците са били на място през цялата нощ. Изгоря предприятие за..

публикувано на 01.08.24 в 07:37

Пожарът в Малешевската планина продължава да гори, в гасенето му се включват два шведски самолета

Все още гори пожарът в Малешевската планина над село Микрево, община Струмяни.  В гасенето на този пожар и на огъня в планината Славянка на българо-гръцката граница ще се включат два шведски самолета, съобщи вчера директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов. Към  момента  няма..

публикувано на 01.08.24 в 07:35

НС изслушва вътрешния министър за системни нарушения от страна на мотоциклетисти

С изслушване на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще започне работата си Народното събрание. В програмата на депутатите е включен и проект на решение за оказване на помощ на пострадали от пожарите в община Болярово. Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще бъде изслушан относно сигнали на граждани за..

публикувано на 01.08.24 в 07:29