Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провал и на втория опит за осигуряване на хуманитарен коридор в Мариупол

| обновено на 06.03.22 в 16:20
Палатков лагер за жители на Мариупол в селището Безименное.
Снимка: Ройтерс

В днешния 11-и ден от началото на руската инвазия в Украйна столицата Киев остава под украински контрол, но се съобщава за сражения на много места в страната. Руски части продължават офанзивата си в опит да създадат сухопътен коридор между Донбас и анексирания от Русия полуостров Крим на фона на съпротива от украинска страна. Критична остава ситуацията в югоизточния град Мариупол, в който днес беше направен нов опит да бъде осигурен хуманитарен коридор, за да могат хиляди хора да напуснат града.

В ранния следобед от  Международния комитет на Червения кръст съобщиха, че евакуацията на жители от обсадения Мариупол е била прекратена. Съобщава се, че едва 300 души са успели да напуснат града при планирана евакуация на повече от 200 хиляди. 

Градският съвет на украинския град Мариупол заяви, че около 400 000 местни жители са блокирани в града, който е обсаден от руските сили.
Проруските сепаратисти и силите на украинската Национална гвардия си размениха взаимни обвинения за провала на втория опит за отваряне на хуманитарен коридор.

Беше предвидено днес цивилните граждани да могат да напуснат Мариупол с автобуси, които да тръгват от три места в града, по предварително договорен маршрут, завършващ в Запорожие. Беше оповестено, че частни превозни средства също могат да се присъединят към евакуацията, но са помолени да карат зад автобусите, в конвой, воден от Червения кръст, а шофьорите да използват пълноценно всички места в колите си. 

Подобен план беше обявен и за вчера за градовете Мариупол и Волноваха, но той бързо се провали и масовата евакуация беше отложена, а Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения.

По данни на ООН само за ден броят на бежанците от Украйна се е увеличил със 160 хиляди души и така общият брой на напусналите страната вече е близо 1 милион и 400 хиляди. Повечето от хората продължават да бягат през границата с Полша. От началото на войната тази страна е приела близо 760 хиляди украинци. Още 160 хиляди са намерили убежище в Унгария. В Молдова и в Словакия бежанците са повече от 100 хиляди.

В България, според Граничната полиция, досега са влезли 25 хиляди украински граждани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борбата с вирусния хепатит - ключова за намаляване на случаите на рак на черния дроб

Справянето с вирусния хепатит е ключова мярка за намаляване на случаите на рак на черния дроб. Това подчертават от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който е днес. Хроничният хепатит, причинен от заразяване с хепатит В и С, е сред основните рискови фактори за рак на черния..

публикувано на 28.07.24 в 04:58

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който е завършил военното училище в старопрестолния град преди 50 години, връчи..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01