Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василев: Промените в плана за възстановяване са положителни за страната

Снимка: БГНЕС

Енергийните мощности "Бобов дол" и "Брикел" трябва да бъдат затворени заради Националния план за възстановяване и устойчивост, потвърди вицепремиерът Асен Василев на заседание на ресорната парламентарна комисия. На 15 март се очаква техническото одобрение на плана, с което може да започне възлагането на проекти по него още преди официалното му подписване, подчерта Василев и оцени последните промени в плана като "положителни за страната ни", особено с оглед ситуацията в Украйна:

"Тя би се отразила изключително много, ако бяхме приели затваряне на мощности в Маришкия басейн и изграждане на парогазова централа. И двете, имайки предвид  какво се случва в момента, са изключително грешни решения".

Централите в Маришкия басейн няма да бъдат затваряни, каза още вицепремиерът. В плана за възстановяване се включва и изграждане на мощности за съхранение на електроенергия чрез батерии, като дружеството ще е под шапката на Министерството на енергетиката, коментира Асен Василев и допълни, че това е въпрос "на национална сигурност":

"Ние няма как да заложим нашата енергийна система на един гигават складиране на електроенергия без да имаме локално ноу-хау за поддръжка, възможност за заместваеми мощности, ако някоя от тях излезе от строя и възможност, в случай на прекъсване на глобалните доставки и пътища за комуникации, на местна почва да поддържаме този парк".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Зеленски определи като "много продуктивна" срещата си Тръмп

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че е имал "много продуктивна" среща в Ню Йорк с републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, като и двамата са се съгласили, че продължаващата вече две и половина години война на Русия в Украйна трябва да бъде спряна, предаде Ройтерс. "Имах много продуктивна среща с Доналд Тръмп...

публикувано на 27.09.24 в 20:46

САЩ не са били информирани предварително за последния израелски удар по Бейрут

Съединените щати заявиха, че не са били предварително предупредени за последния израелски удар в Бейрут, като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йова Галант, докато операцията е била в ход, посочи говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. Израел нанесе въздушни удари по щабквартирата на "Хизбула"..

публикувано на 27.09.24 в 20:39

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу Бейрут, посочи на брифинг говорителят на ООН Стефан Дюжарик. "Всеки, който гледа снимките на..

публикувано на 27.09.24 в 20:32

Осветяват сградата на Художествена галерия в Плевен в златисто за един час

В Плевен точно в 20.00 часа за 60 минути емблематична сграда ще бъде осветена в златисто. Така плевенчани се присъединяват към световната кампания Light it up Gold в знак на подкрепа на децата с рак. В златист цвят ще бъде осветена Фасадата на Художествена галерия Колекция "Дарение Светлин Русев" . Целта на кампанията е да се..

публикувано на 27.09.24 в 20:16
Снимката е илюстративна

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни. Жълт и оранжев код за порои и бури ще са в сила през уикенда. Румънските синоптици очакват наводнения и до 100 литра дъжд на квадратен метър. Температурите ще паднат значително - от 30 на 15 градуса, съобщава БТА. Директорът на Националната служба по метеорология Елена Матееску..

публикувано на 27.09.24 в 20:09
Иван Кондов

Министър Кондов се срещна с ливанския си колега Абдула Бухабиб в кулоарите на Общото събрание на ООН

В кулоарите на Общото събрание на ООН служебният министър на външните работи Иван Кондов се е срещнал за кратко с ливанския си колега Абдула Бухабиб, съобщават от пресцентър на МВнР. Двамата са обсъдили тревожните развития в обстановката в региона на Близкия изток. Министър Кондов е запознал своя ливански колега и с резултатите от..

публикувано на 27.09.24 в 19:50

В Кюстендилско р. Струма е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания

До 120 литра в секунда вода от река Струма се подават по ВиК мрежата в Кюстендил, което е половината от необходимия дебит за града. Реката в Кюстендилско е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания, коментират експерти по повод констатираното замърсяване на р. Струма миналата нощ в района на Перник. Няма..

публикувано на 27.09.24 в 19:38