Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Цената на тока в Западна Европа е като влакче на ужасите, коментира изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори

Ивайло Найденов: Притеснително е, че не се знае какво ще стане с договора с „Газпром“

Ще има глобална борба за газ, за да се напълнят газохранилищата и това ще тласне цените нагоре, прогнозира той

Ивайло Найденов
Снимка: Юлияна Корнажева

Драмата за тежката индустрия не е породена от събитията в Украйна. Нашите проблеми датират от август миналата година – оттогава са високите цени на електроенергията в България.“ Това каза пред БНР Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. По думите му към това се добавят разстроените вериги на доставка от периода на Covid пандемията.

Резервите на много от заводите се поизчерпаха. Сегашното положение допълнително утежнява тази ситуация. Свободните средства в някои индустрии започват да се изчерпват и оцеляването би могло да стане по-трудно.“

Наистина е важно да продължат компенсациите за цената на електроенергията, докато се успокоят пазарите, коментира Найденов в предаването „Преди всички“. Според него „в момента виждаме абсолютна паника, особено на пазарите на природния газ в Западна Европа“ и цени, които в рамките на ден варират от 300 до 70-80 евро и после обратно нагоре.

Като влакче на ужасите – сега сме надолу, не знаем дали ще сме нагоре след няколко дни.“

Ивайло Найденов подчерта, че това лишава предприятията от предвидимост и нищо не може да се бюджетира.

„Работещото решение специално за електроенергията е продължаване на компенсаторните механизми. Държавата трябва по някакъв начин да се намеси, за да успокои пазарите. Това дали трябва да става с изкупуване на някаква продукция и презапасяване - например със зърното или по друг начин – чисто регулаторно, нормативно, трябва да се обсъди. Аз не знам как земеделският министър ще субсидира цената на газа“, заяви още Найденов.  

Цените на торовете растат още от миналата есен, защото ги „дърпа“ пазарът на природен газ, допълни той.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цената на газа на нашия пазар е около 40 на сто по-ниска от европейската, отбеляза Ивайло Найденов.

Предишните преговори с „Газпром“ преди десет години продължиха 1 година. Притеснително е, че не се знае какво ще стане с договора с „Газпром“, изтъкна Найденов.

„Тъй като по този договор се внасят 75% от количествата газ в България.“

На индустрията ѝ трябва гарантиране на дългосрочните доставки на природен газ. Не трябва да се допусне като при електроенергията купуване от ден за ден, поясни Ивайло Найденов.

Някои страни много по-лесно могат да се „откачат“ от Русия, отколкото България. Аз се опасявам, че изведнъж изкарването на този доставчик, който отговаря за 44% от вноса на ЕС на природен газ ще доведе до борба на пазарите. Защото не е само Европа потребител на природен газ, особено на втечнен природен газ. Индия е голям потребител, Латинска Америка, Япония, Китай. Сега ще има борба за газ, да се напълнят газохранилищата. Неминуемо това ще доведе до допълнителен тласък на цените нагоре.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Стоян Везенков

Д-р Стоян Везенков: Сърцето е диригентът на всички саморегулиращи се системи

" Сърцето е диригентът на всички саморегулиращи се системи - сърцето генерира около пет метра в диаметъра електормагнитно поле. Тоест пулсът може да бъде измерен на пет метра с магнитен сензор. Всеки неврон от нервната ни система, включително и в мозъка е потенциал зависима клетка. И сърцето буквално дирижира и променя потенциалите на всяка една..

публикувано на 29.05.23 в 14:27
Екомузей с Аквариум - Русе

Екомузеят в Русе вече с аудио гид

Един от най-добрите съвременни български музеи и русенският Екомузей с аквариум. За хилядите му посетители от 1 юни ще има допълнителна екстра - аудио гид на пет езика - български, немски, френски, английски и румънски език. За да има Екомузея с аквариум в Русе аудио гид, финансова подкрепа е оказало Министерството на културата. Така,..

публикувано на 29.05.23 в 11:40
Възрожденското взаимно училище при храм „Св. София“ в Сливен

Възрожденското взаимно училище при храм „Св. София“ в Сливен ще бъде възстановено

Най-старото сливенско училище – взаимното училище при храм „Св. София“ ще бъде възстановено и отново да заработи като Музей на образованието. Около тази идея са се обединили община Сливен, Сливенска митрополия и няколко учебни заведения в града, съобщи заместник-кметът Стоян Марков. Във взаимното училище някога е преподавал и..

публикувано на 29.05.23 в 10:29

Планинският водач Марин Найденов: Като ходят на планина, хората се връщат у дома

"В планините могат да се видят само хубави неща – върхове, водопади, гори, природни забележителности. Като ходят на планина, хората се връщат у дома и няма как да не им хареса." Това каза планинският водач Марин Найденов в предаването "Преди всички". Найденов е тръгнал по планините случайно, преди 30-тина години. Тръгнал към Мальовица,..

публикувано на 29.05.23 в 09:42
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: Не виждам как ще стане членството на България в Шенген до края на годината

България по-скоро няма да отговори на критериите за членство в Шенген и еврозоната. Това мнение изрази пред БНР бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев. " Не виждам как ще стане членството на България в Шенген до края на годината, даже и с усилията на г-жа Габриел , ако тя поеме този пост, на външен министър, с всички нейни..

публикувано на 29.05.23 в 08:36

„Америка - илюзии и реалности“: Художникът Йордан Иванов и най-големият карнавал в САЩ

В шестият по ред епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" разказваме историята на българина Йордан Иванов - художник , който от 20 години е зад океана и който работи за най-големия карнавал в САЩ. В световен мащаб го нареждат след карнавалите в Бразилия и Венеция, а в Америка е най-големият. Това е карнавалът “Марди Гра”..

публикувано на 27.05.23 в 20:13