Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из странните хроники на технологичните двукраки в години на пандемия

Снимка: www.pixabay.com

Днес отбелязваме точно две години от обявяването на извънредно положение в България заради Covid-19. Тогава се затворихме вкъщи, изкупихме лимоните, чесъна, джинджифила и тоалетната хартия и зачакахме търпеливо или не съвсем по-добрите времена. И те дойдоха. На 13 март 2022 г. ситуацията с болестта изглежда много по-различно и ни позволява с чувство за хумор да погледнем назад и да се посмеем със самите себе си и някои култови изцепки на човечеството, на които станахме създатели и свидетели.

Може би помните как певецът Крис Ман пародира хит на Адел, за да възпее живота между четири стени – с мечтата за бургер, два, изгризани навън, с отегчението, граничещо с абсолютна досада, с искането от Amazon да му пратят приятелите, опаковани в кашон, и с екзистенциалния въпрос какъв е смисълът да стоиш на дивана у дома с панталони...

Някои възприеха тази и други подобни философски дилеми твърде присърце, но за движението на онлайн санкюлотите след малко. Отдавна вече не сме само по къщите, отказахме се и от военновременните запаси с тоалетна хартия. И все пак – след толкова пандемични месеци цялата планета недвусмислено показа, че нищо човешко не ни е чуждо дори във времената на тотално дигитализиране. Както и Крис Ман знае, ваксинирани, чипирани, препили с белина и всякакви други, рано или късно всички минават под ножа, пардон под изолация, някои вече бяха двойно прецакани с грип и Омикрон накуп.

И така: докато се сгъвахме на 365 по диваните, бяхме осенени и от някои открития. Справихме ли се с новия си домашен технологичен живот или той се справи с нас и ни видя сметката? „Изотопия” направи бърз преглед на част от смешните моменти, които преживяхме.


Като например скорошна среща в Zoom между италиански сенатори, която бе хакната. Ще си кажете: „Нищо ново под слънцето!”. И ще сте прави. По време на семинара под надслов „Към прозрачни публични услуги“, в който участва и носителят на Нобелова награда за физика Джорджо Паризи, неканен гост избомби срещата като пусна на цял екран пред всички аниме порно.

Феноменът Zoombombing не е никакъв феномен, а твърде често срещано явление. Сенатор Мария Лаура Мантовани, която организира събитието, дори докладва случая на полицията. Не се дочу кой знае какво по разкриването на злодеятеля.

Да се обърка нещо в Zoom-среща хич не е толкова странно. Даже може би е нормално. Защото нищо човешко не ни е чуждо, дори когато не искаме да сме зловредни, а просто сме се поразпищолили, спазвайки социална дистанция. Теорията се доказа с практиката и стотиците, а може би хиляди видеа на хора по и без гащи в работни срещи, преки телевизионни включвания, онлайн съдебни заседания. То не бяха всякакви глупотевини като например меко казано странната идея да караш камион, докато се включваш в среща по Zoom. Направи го съветник от Бостън през 2020 г. и горчиво съжали след ответната реакция.

От гледна точка на пешеходците, излезли на пътя на г-н Дейвид Браун тогава, голотиите са си направо за предпочитане. Затова им се нагледахме във всякакви варианти по всички световни медии.

Телефон все ни свързва, телефон ни дели, за да се метнем в приложенията и социалните мрежи. Някои са не съвсем успешни, други обаче избиват рибата. Обратно в Италия и по-точно в Капри, където дами на достолепна възраст от социален дом разцепиха мрака на изолацията и станаха звезди в TikTok. Милите дами показват на света как правят упражнения и коледна украса, как готвят, въобще борят самотата с онлайн включвания, които станаха хит. До степен, че медии като Euronews ги забелязаха. Репортерът Лука Паламара разказа, че жените в дома за първи път се срещнали с думи като influencer, follower и likes. Нищо, че английският не е стихията им.


„Много сме щастливи, че хората отвън могат да видят мястото, в което се намираме. И те са много щастливи да ни видят как живеем, получаваме грижа и уважение”, каза развълнувана пенсионерка пред телевизионната камера, въпреки че се нуждае от превод. Доволни и целеустремени да надхвърлят своите 10 000 лайка в TikTok, това са модерните италиански баби от дом за социални грижи, финансиран от местното население в малко градче на север.  

Браво на бабите, дано и след изолацията останат толкова активни, за да радват внуците от четирите краища на света. И като сме казали за внуците, да не забравяме пандемичните бебета. Анализът на броя и влиянието на заченатите по време на карантина върху демографските въпроси на планетата предстои. На нашия беквокал Крис Ман също му се роди второ дете през пандемията, а Илън Мъск с изкуствените си утроби и мозъчни чипове ще има да взема и да си гледа младия изнудвач, който му поиска солидна сума пари, за да не разкрива накъде се движи частният му самолет.


За пандемичните двукраки в нета си поговорихме и с Виктор Джамбов, главен редактор на сайта techgeek.bg и съавтор на технологичния подкаст „Транзистор”. Неговата любима онлайн изцепка е Zoom-разговор в съдилище в Тексас, където един от адвокатите е с филтър на котка с големи симпатични очи. Останалите се опитват да му обяснят, че е с котешки филтър, а той се опитва да ги увери, че трябва да му повярват и че той просто не е котка. „Изключително забавна ситуация. С невинен котешки поглед мъж на около 60 години се бори с технологията, наречена Zoom”, разказва Виктор. Не може да се сети за своя собствена изцепка, но го отдава на „скучен живот”. Не му вярваме, разбира се.

В пандемията и на него не му се е разминало предозирането посред нощ с любими сериали онлайн като The Witcher и The Mandalorian.

Развихме ли се в този период или се объркахме повече? Какво масово ни се наложи без оглед на предишния ни опит рязко да се опитаме да станем, стараейки се да бъдем по-по-най-high-tech по воля или по неволя?


Според Виктор много хора, които иначе нямаше да направят първата технологична крачка, се справиха с нея благодарение на ужасната ситуация, в която попаднахме. „Те бяха принудени наистина да топнат крак в технологиите и да видят, че това, от което ги е било страх, всъщност не е чак толкова страшно. И да, случват се нещата, за които говорихме, за господина, който изглежда като котка и иска да обясни, че не е котка. (...) Голяма част от хората, които преди това не са имали досег с технологиите, в първите месеци най-вероятно са се давили в това море, но след това малко по малко са успели, защото това беше начинът да комуникираме. Да, имаме си телефони, можем да се чуем с най-близките си хора. Включително аз не се бях виждал с родителите си с месеци заради страха от това нещо, което е толкова непознато.” Точно в този момент приложения и програми ни помагат да почувстваме ненормалното малко по-нормално, смята Виктор и обобщава: „светът през тези две години беше странен”.

В странните две години ни се случиха и страхотни неща, просто защото се обединихме. Примерът на Виктор – ваксините срещу Covid-19.


А технологичният свят? 

„Той се развива толкова бързо и шеметно, че понякога е много трудно да го сложим в рамки. В потребителската техника, нещата, които ползваме ежедневно, за две години имаше огромен скок, защото, от една страна, ситуацията, в която живеем, промени много и начина, по който се произвеждат технологии, заради недостиг, който продължава до днес. Това е недостигът на чипове, те са в центъра на всяко устройство. То може и да не е много умно. Може да бъде нашата микровълнова фурна от по-новите. Чиповете са навсякъде около нас. Това до известна степен доведе до недостиг.

В същото време в началото на всяка година, през януари, се провежда много голямо технологично събитие за потребителски технологии, джаджи и какво ли още не. Казва се CES (Consumer Electronics Show) и се провежда в Лас Вегас. То е едно от големите, общо за годината са три. Първото е в Лас Вегас, другото е в Барселона, то е концентрирано повече върху смартфони и различни мобилни устройства, а третото е в Берлин – за прахосмукачки, перални и какво ли не още. Та, CES винаги е било странното експо, защото там можем да видим всякакви луди джаджи – от умна тоалетна чиния през суперстранни хладилници, секс играчки и какво ли още не. Всичко е smart, разбира се”.

Фокусът на CES миналата година, когато експото се проведе за първи път след началото на пандемията, беше върху чистотата, разказва Виктор. „Чистота и устройства, които ни помагат да живеем по-здравословно. Виждаш как изведнъж всяка компания се опитва да направи нещо, с което да помогне. Не е нещо, което да ти счупи главата и да си кажеш: „Това е страхотно и повежда човечеството в друга посока“, но е много силен пример за част от технологичния свят, която реагира. Видяхме кутии с UV-светлина, за да си сложиш телефона вътре, защото телефонът е нещото, което не спираме да използваме и съвсем естествено трябва да внимаваме къде и какво пипаме. Изключително важно е телефонът да бъде чист. Самопочистващи се бутилки за вода, които пак използват UV-лъчи; хладилник, който се отваря с гласова команда, за да не го пипаме с ръце. В него също има UV-светлина, която е в контейнера за вода, за да я пречиства. Много неща във всяка форма – дръжки на врати, които се самопочистват, и какво ли още не.” Самото експо също бе особено чисто, защото се проведе онлайн.


Не всичко в технологичния свят можем да приемем за чиста монета!

Според доклад на Федералната търговска комисия в САЩ през последните 5 години социалните медии са станали все по-популярни сред измамниците. Резултатът – измами за над 750 млн. долара. Това са загубите, отчетени миналата година. През 2017-а са били само 42 млн. долара. За четири години разликата е 18 пъти. Днес има информация и за приложения за онлайн разплащания, които всъщност крадат парите ни...

„Със сигурност, топвайки краче, започваме да имаме самочувствието, че разбираме доста неща”, обяснява Виктор, който може да види и двете страни на монетата. „Истината е, че в интернет – като отворено пространство, сме изложени на много хубави неща, но и на не толкова хубави неща, на някои опасни”. Важно е да имаме култура на ползване. Виктор знае, че всички в различен етап от живота си навлизаме в технологичния свят и съвсем естествено имаме различни очаквания от него, както и работим по различен начин в тази среда. „Но като при всяко нещо трябва да сме внимателни, да подхождаме към всичко с нужната доза любопитство, но и предпазливост, защото огромна сума пари оттук-оттам може да изчезва от хората. Дори на места като операционната система Android, която задвижва огромна част от смартфоните, въпреки всички усилия, които те полагат, понякога се прокрадват приложения, които имат злонамерен характер и могат да събират информация за нас или да ни подлъжат да направим нещо, което не бихме искали да направим.”


В един от епизодите на подкаста „Транзистор” Виктор и колегата му Илия обсъждат как големите риби в онлайн пространството финансират дезинформацията. „Индиректно или понякога доста директно и с умисъл големите компании като Meta подкрепят неща, които да задържат вниманието ни.” Това може да доведе до доста неприятни последици в държави, по-различни от европейските, намеква Виктор. Facebook, като своеобразно страшилище на социалните мрежи и най-голяма такава, ни таргетира като потребители. За алгоритмите ѝ, колкото и да се развиват, е важно да скролваме feed-а си, да четем, да гледаме и да получаваме реклами. Тоест Facebook ни продава. „Ако не плащаш за нещо, продуктът си ти. (...) Нашите очи, нашето внимание и нашата покупателна способност са това, чрез което Facebook търгува”, напомня Виктор и обяснява механизма: когато говорим за дезинформацията в социалните мрежи и в частност Facebook, новините могат и да не са реални, търсят wow-ефект, бързо набират скорост и ни задържат в мрежата, независимо че може нито да са толкова добри, нито да са толкова истински, колкото ни се иска или ни се вменява.

Затова експертният съвет на Виктор Джамбов, поднесен деликатно и с усмивка, е винаги да бъдем нащрек!

А цялата история с подобаващо озвучаване и наистина много усмивки слушайте в двата звукови файла!

Снимки: www.techGeek.bg, https://www.tiktok.com/@scaicoop, Fox Carolina News, www.pixabay.com


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20