Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се прокарват скандални законови промени в суматохата

Най-големите браншови организации застават срещу проектопромени в Закона за собствеността на земите

Снимка: БГНЕС

Предложение за промяна на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, публикувано за обществено обсъждане, буквално взриви обществените организации. Предложението засяга възможността за сключване на споразумения между собствениците и ползвателите на земя.

Според авторите на промяната тя цели да улесни вземането на решения в случаите, когато през съответната стопанска година са представени два или повече договора за ползване на един и същ земеделски район.

И според собствениците на земи, и според арендаторите така предложената промяна ще възобнови масовите злоупотреби с фалшиви договори за отдаване под наем и аренда на земеделска земя, ще застраши правата на собствениците и дребните ползватели на земеделска земя и ще създаде риск от корупционни практики.

"Доста години беше необходимо да се направят различни промени, с които да защитим собствеността и ползването на земята и в момента с новите предложения се предлага вариант, който не изяснява по какъв начин ще защитим самите договори". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков:

"Искат да се приравнят един вид договорът за аренда, който е инвестирал дългосрочно и е сключил дългогодишен договор, да се приравни едва ли не с договорите на коляно и се създават едни предпоставки да се върнем доста години назад, когато се използваха тези фалшиви договори и нямаше правно основание. Най-голямото ни притеснение е, че на ново ще настане хаос, в който ще се даде възможност да се разбият блоковете по ползване, да се нарушат правните основания, за които дълго сме се борили. Ще се образуват нови бели петна, в които малкият и средният фермер ще пострадат най-много и се създава предпоставка за нарушаване на блокове в масивите и водене на безспирни дела кой е в правото на ползване на земята".

Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов споделя същата позиция:

"Това е начин да се справиш с конкуренцията по най-лесния начин. Хващаш един господинчо, изписва един куп договори и променя споразумението на цялото землище".

Цялото интервю със Стайко Стайков и Костадин Костадинов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иля Шаблински

Иля Шаблински: Загубих страната си, дома си, нищо не ми остана

Войната, която започна на днешния ден преди две години по заповед на Владимир Путин и която той нарече “специална военна операция”, предизвика недоумение и шок не само в Украйна, но и в самата Русия.  Стотици хиляди несъгласни с политиката на Кремъл руснаци напуснаха родината си в търсене на по-добро и по-сигурно бъдеще Мнозина избраха..

публикувано на 24.02.24 в 11:53
Украйна, Киев

Дмитро Василиев: Победата на Украйна трябва да е победа на демократичния свят

Две години след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна в Киев никой не очаква скорошен край. Макар бомбардировките над украинската столица да започнаха точно преди две години малко преди съмване, всички припомнят, че руската агресия започна не преди две години, а преди десет - с незаконното анексиране на Крим и бойните..

публикувано на 24.02.24 в 09:56

Адв. Адела Качаунова: Имаме златен шанс да постигнем разплитане на всички мрежи

Изправени сме пред златен шанс да постигнем разплитане на всички мрежи, които вероятно водят до един и същи връх. Това заяви пред БНР адв. Адела Качаунова, директор на Програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет, в коментар за трусовете в съдебната система след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. " Този златен шанс не..

публикувано на 23.02.24 в 09:59
Христо Иванов

Христо Иванов: Пеевски иска да тласне към избори. Демонстрира, че може да събори правителството

"Боравя с политически аргументи. Този тип опит за шантажиране – с това кой къде е ходил и в коя стая е разговарял, е изключителна пошлост и поведение на дребни квартални мутри, които искат да изглеждат големи политически фактори . Поведение, свързано с опити за публичен шантаж, за злепоставяне с неполитически аргументи." Това заяви в..

публикувано на 23.02.24 в 08:07

Евгения Кара-Мурза: Путин е убиец и с него трябва да се отнасяме като с такъв

"Мислете с главите си"!. Това послание отправи в интервю за БНР съпругата на руския опозиционен лидер Владимир Кара-Мурза - Евгения, към хората, които вярват на Путин. Тя го нарича "диктатор, който се занимава единствено с изграждането на ГУЛАГ в собствената си страна и води агресивни войни срещу съседите си".  Владимир Кара-Мурза е в..

публикувано на 22.02.24 в 18:45

Проблемите с кадровия дефицит в здравеопазването се задълбочават

Проблемите с кадровия дефицит в здравеопазването в редица общини на страната се задълбочават.  Очното в Шумен - пред закриване Пример за тежката ситуация е очното отделение на многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. Заради хроничния кадрови дефицит то е пред закриване. В момента отделението се обслужва от 2 лекарки, които са..

публикувано на 22.02.24 в 11:27

Критичен недостиг на кръв в страната. Броят на кръводарителите намалява драстично

Районният център по трансфузионна хематология в Плевен има спешна нужда от кръводарители. Броят на кръводарителите намалява драстично навсякъде. "Няма кръв. Болници, които се откриват, искат да получават клинични пътеки, ресурс от Здравната каса. Обаче кръводарителите са 170 000 (за цялата страна – бел. ред.). Не можем да ги..

публикувано на 22.02.24 в 09:10