Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Теодора Димова: Да не разпалваме омразата, да я потушаваме с всеки свой жест

Словото е енергия, то може да убива, но също така може и да лекува

2
Снимка: БГНЕС

„Мехлемът е в това да се борим със злото с добро. Никакъв друг мехлем не съществува. Да не разпалваме омразата, да я потушаваме с всеки свой жест, с всяка своя мисъл, с всяко говорене да не се озъбваме един срещу друг, да отговаряме с усмивка, с добър жест, с милост. Аз не бих могла да си представя, че може да има друг мехлем“, каза за БНР писателката Теодора Димова.

Според нея думите са много силно оръжие, словото е щит.

Словото е енергия, то се разпространява, то може да убива, но също така може и да лекува. Всички ние, които работим в медиите и със словото имаме тази тежка задача чрез него да лекуваме раните. Самият факт, че раните се изговарят това вече е начало на диагнозата и начало на лечението“, допълни в предаването „Графити по въздуха“.

По думите ѝ при пандемията от Covid-19 сме стигнали до екзистенциален предел:

„Стигнахме до този предел, защото според мен Covid-19 предизвика в нас екзистенциална криза. Бяхме призвани да извършим метаноя - в богословието това означава промяна на мисленето. Ние трябваше да променим координатната си система, а това винаги е много мъчително и болезнено. Решихме да не я променяме, да си останем такива каквито сме и може би заради това наше решение, този наш провал, неуспех да се справим с екзистенциалния Covid-19 ние стигнахме до такива гранични нива на омраза и агресия един към друг“.

 

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейските регулации за киберсигурност са важни, но частните потребители остават "в сянка"

През септември Европейската комисия представи предложение за нов законодателен акт за киберустойчивост с цел защита на потребителите и предприятията от продукти с недостатъчно добра киберзащита. С него се въвеждат задължителни изисквания за киберсигурност за продуктите с цифрови елементи през целия им жизнен цикъл. Актът е предвиден още в Стратегията на..

публикувано на 05.10.22 в 15:44
Логото на

"Операция: Плюшено мече" набира координатори за коледната си кампания

"Операция: Плюшено Мече" вече 15 години ръководи най-мащабната кампания за събиране на коледни подаръци и раздаването им на деца и младежи, лишени от родителска грижа, на деца в риск, с увреждания или от социално слаби семейства, както и на възрастни с умствени увреждания. Благодарение на невероятните доброволци, които помагат, екипът..

публикувано на 05.10.22 в 11:05

За хората, технологиите и реформите в образованието

Ученичката в 12-и клас в Американския колеж Катерина Христова се обърна към медиите с критики за образователната реформа, която профилира учениците след 10-и клас. Според Христова преди години МОН е предприело "доста непрактична и недалновидна образователна реформа , която предвижда форсирано покриване на общото образование до 10 клас ", а..

публикувано на 05.10.22 в 10:58
Емил Соколов

Емил Соколов: ПП и ДБ размишляват как да откажат на Борисов, без да влязат в капана на предизвикващи нови избори

" Хоризонтът за това да се състави ново правителство е много тесен . Партньорите, на които г-н Борисов разчита – ПП и ДБ, няма как да го подкрепят. Това означава те да извършат политическо самоубийство." Този прочит на вчерашните изявления на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов направи в интервю за БНР политическият анализатор Емил Соколов, който..

публикувано на 05.10.22 в 09:14

Тодор Воденов: Политиците да вземат мерки за условията на труд! Хората ще измрат, няма да има кой да им гласува

" Хората са били малко посплашени и са продължили да работят, защото всеки си гледа хляба . Средната заплата в предприятието е малко под 1000 евро. Всички искат да продължат да получават доходите си, но доходите понякога свършват с живота ." "Лека-полека, крачка по крачка тези проблеми трябва да се решават. Не може да си затваряме..

публикувано на 05.10.22 в 08:06

Ново издание на "Съновидение за св. Борис I" за 100-годишнината на Анжел Вагенщайн

Специално илюстровано издание на "Съновидение за св. Борис I" вече е на книжния пазар дни преди стогодишния юбилей на Анжел Вагенщайн. Това е книга по сценария на филма "Борис I", каза пред БНР издателката Жаклин Вагeнщайн.  В книгата "Съновидение за св. Борис I" Анжел Вагенщайн представя може би най-драматичната фигура от българското..

публикувано на 04.10.22 в 14:59
Драгомир Ангелов

Проф. Драгомир Ангелов: За 22 години в компютърното зрение промяната е от земята до небето

Много от системите за автономните автомобили са много по-добри от повечето шофьори. В това е убеден професор Драгомир Ангелов . Той е професор по обработка на естествен език в "Иейл“, сред разработчиците е на системите за автономни автомобили на "Уеймо“ – това е компания на Гугъл, която през 2017 година започна с "Итнел“ планове за разработването..

публикувано на 04.10.22 в 12:34