Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТДК отново в Автономията: "Добрина", спасяване на рижавия Орфей и новости по Велика Събота

Пловдивската алтърнатив банда разказва за документалния филми, който пуснаха, спасяването на котката на басиста им и предстоящия концерт в София


Има ли една конкретна емоция, която да обхваща всички лица...объркани, разтревожени, весели, умислени...такива, които ги няма. 
Валс на живота или преди края...пропиляна младост в тиха тревога, кръгове, които ни продават за квадрати...и само един...недостижим успех.

ТДК - пловдивските алтърнатив псайхаделик герои и добри наши познайници дойдоха отново в Автономията. Този път с разказ за "Добрина". Така се казва документалният филм, проследяващ записите на последния им албум "Успех". Бандата гостува на "Изотопия" преди почти 2 години, за да го представят. 

Освен за филма, сега от бандата ни разказаха също за спасения живот на рижавия Орфей - болната котка на басиста Росен. Животното бе диагсностицирано с тежко заболяване, за което официално лечение няма. Неофициално има, но то е с препарати, купени на черно, които са изключително скъпи. Така пловдивската банда реши да се обедини и да обедини тези, които я следват, в кауза - да спасим рижавата котка Орфей. Започнаха онлайн кампания за събиране на пари за купуване на лекарствата...и...успяха...

Стъпваме тихо и ловко в разговора и започваме с хронологията на тази щастливо развила се история с нашите гости - Никола Николов (вокали и китара) и Росен Петров (бас).

Да спасиш Орфей

"Орфей в момента се чувства доста по-добре, казва Роската и разяснява: "Проблемът с котешките болести е, че  симптоматиката на половината е една и съща - спира да яде, да се движи, да пие вода, спира да е котка. Това се случи с него в края на миналата година."

Организираната от бандата кампания за събиране на средства за животоспасяващите медикаменти се овенчава с успех. 

Светът може да те изненада от всеки ъгъл. Реакцията на хората е мълниеносна - за по-малко от 24 часа нужните средства са събрани.

Лекарствата са купени, а Орфей се подобрява: "Вече се храни, играе, досажда ми - като в доброто старо време", разяснява Росен.



Какво казва изходът от историята за животните и за хората?

Намесва се гласът на ТДК Никола Николов: "И преди сме правили подобни кампании, но те бяха фокусирани върху музикалната част от дейността ни. Първата беше през 2016 г., за да върнем другия ни китарист от САЩ. Тя също пожъна доста голям успех. Втората кампания беше за записите на албума. Там събрахме доста голяма сума в рамките на три дни. И сега тези 24 часа смея да твърдя, че отново ни изненадаха. Хората откликват доста по-бързо, отколкото си мислим - това наистина е похвално. В кампанията участваха 180 души, които изкараха пари от собствения си джоб за кампанията за Орфей. Искам да им благодаря изключително много, както и на всички, които споделиха публикациите от кампанията."

Историята на Орфей показва добрина и ни води към...

"Добрина" за гледане

Единадесет души за две седмици в читалище в средата на нищото, или като биха писали българските медии, ако се интересуваха от подобни неща - "група наркомани свири метъл музика на село". По-важните сцени включват показно за правене на салата, среща на канадски продуцент с български фолклорен събор, спонтанно осиновяване на котка и среднощно нападение над средновековна църква.

Това е описанието към документалният филм "Добрина" , показващ процеса по записите на албума "Успех" на ТДК. Автор на лентата е Тони Шнитер. 

Пред Автономията той разказва първо за котешкото присъствие: "Всичките 11 души, които бяхме се събрали за албума, живеехме в една къща. Редовно се случваше да се събудим посред нощ от това, че някоя котка щъка по нас. Котките влязоха и в албума поне духовно."



Кому е нужно да бъде разкита цялата тайна по направата на "Успех"?

Тони Шнитер: "Със сигурност филмът по-скоро е насочен към фенове на групата. Дори си мисля, че не би могъл да го разбере някой, който не е запознат с групата, с албума и с цялата история. Причината е, че в началото не тръгнахме с идеята да правим филм - просто имах нова камера и исках да си поиграя с нея. Затова я взех там и снимах няколко дни от записа на албума."

Резултатът е страшно много кадри, включващи и отделни интервюта "на терен" с момчетата от групата. Идеята на Тони Шнитер е, че може да се направи интересен клип, който след това да пуснат за феновете. След като се връща в Пловдив и сваля суровите кадри, които са 9-10 часа, решава, че от това може да се направи цял филм. 

Цялата неподправената атмосфера на "Добрина" или направо целия филм може да видите тук:


Велика Събота в ТДК прочит

Нещо голямо и "живо" предстои да се случи на този 23 април, Велика Събота. Нещо, което група ТДК подготвя за тях и за нас - концерт.

Никола Николов: "Хората могат да очакват всичко, което може да се очаква от една музикална група, като нашата. Така че...оставете си очакванията вкъщи, защото в повечето случаи те са разочарования."

Вие обаче не се разочаровайте, а чуйте цялото интервю на ТДК в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22