Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков: През септември може да потече азерски газ по интерконектора с Гърция

| обновено на 21.03.22 в 18:31
Снимка: Правителствена пресслужба

Интерконекторът с Гърция край Комотини се очаква да бъде завършен до края на юни, а през месец септември може по него да потече азерски газ. Това каза премиерът Кирил Петков, който инспектира съоръжението:

"И днес аз всъщност минах по цялото трасе. Знам точно всеки един метър на трасето докъде са стигнали и наистина вярвам, че до края на юни това ще може да стане възможно".

"Означава по-ниски цени на газа, по-ниски цени на парното следващата зима. Означава по-малък натиск на цените за цялата инфлация. Когато ни попитат, какво правите за да намалите цените в България? Ми, ето това правиме.."

Азерският газ, който България ще получава ще е с 1/3 по-евтин от този, който в момента купува България, обяви премиерът:

"Всъщност говорим не за някакви малки проценти, а говорим за огромна разлика в цената на газа, което се отразява във всички цени на българите. Мен лично много ме е яд, ако трябва да си призная, че тази зима цената на газа беше толкова висока".

По думите на премиера България има три алтернативни източници на газ, ако спрат доставките от Русия:

"Този може да докара 3 милиарда кубически метра - горе-долу консумацията на България, отделно през Месемврия - връзката, отделно имаме и през Турция връзка, така че абсолютно сме готови за такъв сценарий. Хубаво е да имаме повече опции, така че, когато влезем, нали, ние няма да отрязваме принципно "Газпром". Такава идея нямаме, но въпросът е, когато влезем на тези преговори, да държим повече от една карта в ръцете си" - обясни Петков и попита:

"Какво правиха 12 години. Защо това не се случи? Защо тука няма никой не е минал по това трасе, както ние. Политическата риторика от сутрин до вечер може да си тече по медиите. Реално е, колко тръби имаме, колко места за диверсификация, как можем да натиснеме в преговорите цената надолу, когато имаме повече от една възможност".

Новата газова връзка, освен че ще диверсифицира доставките на по-ниски цени, ще е основание и при бъдещи преговори с "Газпром", каза премиерът:

"Да, газът от "Газпром" ще бъде част от нашия микс, но е съвсем различно да преговаряш с една страна, когато имаш опции, друго е да преговаряш, когато нямаш опции. Тук сме, за да си направим тази опция, да можем да кажем: "Тази цена не ни устройва", например, защото имаме алтернатива от Гърция. Ние няма да отрязваме принципно "Газпром", такава идея нямаме, но въпросът е, когато влезем на тези преговори, да знаем, че държим повече от една карта в ръцете си".

Миналата седмица Петков инспектира строителството и интерконектора на българска територия.  Целта е да се свържат газопреносните мрежи на двете съседни държави и да се осигури достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

Всяка седмица премиерите Петков и Кириакос Мицотакис обменят информация за темповете на строителството, което закъснява. Очаква се то да бъде завършено във втората половина на годината.

„Юни месец, съвсем реално, цялото строителство ще бъде завършено и България за първи път ще има истинска диверсификация на своя газ. Има разлика, когато двама министър-председатели си говорят всяка седмица по един проект. В последните 3 месеца се е извършило повече работа, отколкото предишната цяла година“.

Газовата връзка е с обща дължина 182 километра, повечето от които на българска територия. Ще осигури връзката с Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод и с планирани вече съществуващите терминали на втечнен природен газ. Трасето преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

Ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. 

Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Проектът е в отлична синергия с други големи международни проекти като Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод (TAP и TANAP), като и с планирани и вече съществуващи терминали на втечнен природен газ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Раздават хигиенни материали на над 618 000 души в пунктовете на БЧК

От 11 юни започва раздаването на пакетите с хигиенни материали по Програмата "Храни и основно материално подпомагане", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). С тях ще бъдат подпомогнати над 618 000 души, които получиха последните пакети с храни от април досега. Подкрепата с материали за лична хигиена и поддържане на дома се..

публикувано на 07.06.24 в 13:34

ЕК: Украйна и Молдова са изпълнили реформите за започването на преговори за еврочленство

Европейската комисия смята, че Украйна и Молдова са изпълнили всички необходими реформи за започването на преговори за членство в ЕС, съобщиха от белгийското ротационно председателство. Комисията е информирала за своята оценка постоянните представители на страните членки. Според нея, Украйна е изпълнила изискванията за приемането на закона за..

публикувано на 07.06.24 в 13:30
Володимир Зеленски в Париж

Зеленски в Париж: В Украйна се намира ключът към сигурността на цяла Европа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение във Франция, произнесе реч пред френското Национално събрание. "В Украйна се намира ключът към сигурността на цяла Европа." - това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред френските депутати и редица политически фигури, дошли за неговото слово в Националното събрание,..

публикувано на 07.06.24 в 13:17

Кабинетът отпусна 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Ботев във Враца

Служебният кабинет отпусна необходимите 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца.  Правителственото решение е във връзка с писмо от Община Враца до премиера Димитър Главчев с молба за финансова подкрепа.  Експертните оценки са, че състоянието на паметника е предаварийно.  Стоманената конструкция е силно корозирала,..

публикувано на 07.06.24 в 13:06

Съдът забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в София

Административният съд София-град забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в столицата до окончателното приключване на делото срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за столичен кмет беше обявен Васил Терзиев. Това стана по искане на процесуалния представител на Терзиев, след като участници в националните и..

публикувано на 07.06.24 в 13:05

Резултатите от матурите и от НВО в 4. клас – по-добри от миналогодишните

Резултатите от матурите и от националното външно оценяване в 4. клас, които се проведоха през месец май, са по-добри от миналогодишните, съобщиха от МОН.  Средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература е най-високият регистриран досега - 58.4 точки от 100 възможни, или с над 8 точки повече от резултата миналата година. Като..

публикувано на 07.06.24 в 12:58

45-годишен е задържан за побой над сина си в столичен ресторант

45-годишен мъж е задържан за побой над 8-годишния си син в София. Инцидентът е станал в ресторант в "Люлин" на 31 май , научи "Хоризонт".  В Девето РПУ е постъпил сигнал, че в заведението мъж е пребил сина си.  Не са ясни причините за случилото се. Тече разследване. Мъжът е бил арестуван. Наложена му е мярка задържане до 72 часа...

публикувано на 07.06.24 в 12:54