Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Англия предлага „пролетна“ бустерна доза срещу Covid-19 на уязвими групи

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

На всички хора в Англия над 75 години, обитателите на домове за социални грижи и онези с изключително слаба имунна система, ще бъде предложена „пролетна“ бустерна доза ваксина от днес.

Решението на здравните власти идва след като официалната статистика показа, че случаите на заразявания се покачват във всички възрастови групи. Данните сочат, че в цялото Обединено кралство един на всеки 20 е заразен с вируса.

Съветниците на правителството заявиха, че тази четвърта на практика доза ваксина ще помогне за засилване на защитата на най-уязвимите.

Подобна „пролетна“ бустерна доза вече се предлага в Шотландия и Уелс.

По-голяма бустерна програма, включваща по-широк кръг от хора, се предвижда да стартира през есента.

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид каза, че хората със симптоми на вируса трябва да гледат отговорно на нещата, но от тях зависи дали да си правят тестове.

Здравните власти заявиха, че макар и ваксините да осигуряват надеждна защита срещу сериозно заболяване тя отслабва с течение на времето.

Около 5 милиона души от днес ще могат да си ангажират ден и час за поставяне на бустерна доза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка

Трети ден екипи на пожарните служби от Петрич и Сандански, както и служители от няколко горски стопанства, са на границата с Гърция в опит да не допуснат  разпространението на пожара в планината Славянка  на българска територия.  Българските огнеборци продължават с превантивните действия и на двата фронта на пожара - източният, където растителността..

публикувано на 22.07.24 в 12:23

Кирил Петков: Ще търсим подкрепа и в следващото НС

Ще търсим подкрепа и в 51-ото Народно събрание, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков след връщането на втория мандат неизпълнен на президента: "Потвърдихме, че за нас борбата с корупцията не е самоцел. Връзката между доходите на хората, връзката с чувството за справедливост, всичко това се концентрира в тази борба, както и с липсата на..

публикувано на 22.07.24 в 12:19

Гръцките здравни власти информират туристите за увеличен брой заразени с Covid-19

Гръцките здравни власти информират туристите за покачване на броя на заразените с Covid-19. В последната седмица 570 пациенти с Covid -19 са хоспитализирани в Гърция, което е три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщи председателят на Съюза на лекарите Матина Пагони. Починалите за седмица са 21 души. От клиничната..

публикувано на 22.07.24 в 12:09
Камала Харис

Влиятелни демократи подкрепиха Камала Харис за номинацията на демократите

Все повече влиятелни фигури в Демократическата партия се обявяват за номинацията на Камала Харис за изборите през ноември, след като американският държавен глава Джо Байдън обяви, че се отказва от преизбиране и подкрепи нейната кандидатура. Тя заяви, че ще заслужи и спечели номинацията на демократите и ще победи Доналд Тръмп. След..

публикувано на 22.07.24 в 12:09

Жълт код за дъжд в Югоизточна България

Жълт код за дъжд и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 9 области предимно в Югоизточна България (виж графиката по-долу). Според прогнозата на НИМХ днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места..

публикувано на 22.07.24 в 11:54
Димитър Главчев (в средата), служебния министър на енергетиката Владимир Малинов (втори отляво), посланика на САЩ в България Кенет Мертен (втори отдясно) и други официални лица.

Главчев: Сътрудничеството ни с Американската агенция за търговия и развитие е ключово

Електроенергийният системен оператор и Американската агенция за търговия и развитие подписаха на церемония в Министерския съвет договор за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване за изграждането на енергиен коридор Изток-Запад. Стойността на проекта е близо милион и половина долара. Планира се проектът да свързва електропреносните..

публикувано на 22.07.24 в 11:47

ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на президента

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание - ПП-ДБ. ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат нужната подкрепа за съставяне на правителство и ще върнат папката празна. "Отговорът след..

публикувано на 22.07.24 в 11:15