Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър започва поставяне на четвърта доза Covid ваксина на уязвими групи

Кипър облекчи някои от мерките срещу Covid-19, 16 март 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър ще започне поставяне на четвърта доза ваксина срещу коронавирус на хора от уязвими групи. Препоръката на Националния консултативен комитет по ваксините се внася за одобрение на заседанието на правителството днес и се очаква да получи „зелена светлина”.

Четвъртата доза ваксина срещу коронавирус се препоръчва за хората над 70-годишна възраст, за здравни специалисти и работещи в социални домове, както и за хора с редица хронични заболявания.

За поставянето ѝ се изисква да са изминали 5 месеца от третата доза.

Новата ваксинация може да започне от началото на април, съобщиха от здравното министерство.

Националният консултативен комитет по ваксините предложи и прилагане на бустерна трета доза за 12 - 17-годишните младежи, която да е 6 месеца след втората ваксина.

През последната седмица в Кипър бе регистрирано ново значително увеличаване на броя заразени. След като в седем поредни дни новите Covid случаи бяха между 3000 - 4000, в понеделник те скочиха над 5000, което е близо 5% от направените тестове.

Заради влошаването на епидемичната ситуация на този етап не се предлагат допълнителни облекчения на ограничителните мерки, решиха на среща в понеделник членовете на Научния консултативен комитет по пандемията и министърът на здравеопазването Михалис Хаджипанделас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кейт Мидълтън с първа публична поява след диагностицирането с рак

Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, направи своята дългоочаквана първа публична изява за годината на традиционния военен парад Trooping the Colour по случай рождения ден на крал Чарлз Трети. Принцесата, която в момента се лекува от рак, бе видяна да се усмихва и маха от балкона на Бъкингамския дворец в края на церемонията, изпълнена с помпозност и..

публикувано на 16.06.24 в 01:20
Протест срещу крайната десница във френската столица Париж, 15.06.2024 г.

Протести срещу крайната десница се проведоха в над 150 града във Франция

Стотици хиляди французи излязоха на протести срещу крайната десница, която спечели европейските избори и е на път да достигне изпълнителната власт след предсрочните парламентарни избори в края на юни. Политици, правозащитници, синдикалисти и граждани излязоха на улицата в над 150 града във Франция, за да кажат "не" на възхода на крайнодесните. В Париж..

публикувано на 16.06.24 в 00:55

"Терем" - на първо място в конкурса за основен ремонт на двигателите за МиГ-29

"Терем" е класирана на първо място в конкурса за основен ремонт на шест двигателя за МиГ-29. Това става ясно от публикуваните в портала за обществените поръчки документи. Ремонтът  ще струва 23 544 000 лева.  На второ място е класиран завод от Полша, който традиционно участва в подобни процедури.  Заради липса на кандидати, миналата година МО..

публикувано на 15.06.24 в 21:23

Туристическият бранш в Гърция иска ограничаване на круизните кораби до няколко острова

Туристическият бранш в Гърция настоява за ограничаване на круизните кораби до няколко острова. Премиерът Кириакос Мицотакис обеща да въведе мярката от следващата година. Островите не могат да поемат и да обслужат всички туристи от круизните кораби, коментират представители на бизнеса от Санторини и Миконос- най посещаваните дестинации. От..

публикувано на 15.06.24 в 21:18
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кейът ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

Временно премахнато е пристанището на американските военни за хуманитарна помощ в Газа

Пристанището за хуманитарна помощ в Ивицата Газа, изградено и управлявано от американските военни, е временно премахнато. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от сателитни снимки.  8 израелски войници са били убити в южната част на Ивицата Газа Според агенцията - причината са очакваните лоши условия в морето. Временното..

публикувано на 15.06.24 в 20:41

Десетки се включиха в Похода за семейството в София

Десетки граждани се включиха в Похода за семейството в София, като се обявиха за утвърждаване на брака като добродетелен съюз само между един мъж и една жена, в подкрепа на християнските и общочовешките семейни ценности и добродетели. Основното, което събра хората в Похода за семейството, са християнските добродетели, които са в основата на всяко едно..

публикувано на 15.06.24 в 19:16

Германия въведе временен контрол на границата с Нидерландия

Германия въведе временен граничен контрол на границата с Нидерландия като част от засилените мерки за сигурност преди утрешния мач от Евро 2024 между Полша и Нидерландия в Хамбург. Това съобщи АФП. Една от целите на контрола е да се разпознаят възможно най-рано потенциалните извършители на насилие и да се предприемат мерки за отказ на влизане..

публикувано на 15.06.24 в 19:10