Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява потокът от украински бежанци към Ловешко

Снимка: Пламен Христов

Потокът от украински бежанци към област Ловеч намалява през последните дни. 

В местните Районни управления на полицията все още не са получили необходимите документи за регистрация по директивата  „статут временна закрила“ за хората напуснали родината си заради военните действия там.

По информация от общините в областта са настанени 247 украински граждани, пристигнали  след началото на военните действия в страната им. По информация на областната дирекция на полицията бежанците от Украйна са 231, като 159 са настанени в хотели, къщи за гости и ведомствени бази, а останалите в частни домове.

От БЧК продължават да осигуряват необходимата хуманитарна помощ на пристигналите в областта, предимно майки с деца, поясни  председателят на областната организация Цветомира Георгиева.

„Имаме засега и дрехи, и храни и обувки, хора които идват, звънят ни по телефоните и молят за помощ, така че обгрижваме всеки, който се обади. В момента следим Рибарица, защото там имаше сериозно текучество.“

Георгиева допълни, че на украинците се осигурява при нужда и медицинска помощ, а сред настанените в базата на МО в село Рибарица има жена в напреднала бременност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тошко Йорданов: Склонни сме да участваме в едно управление при предварително изработена програма

От "Има такъв народ" обявиха, че биха подкрепили втория мандат за съставяне на правителство, който ще бъде връчен на ПП-ДБ, но условието е предложената от тях декларация с антикорупционно законодателство да се превърне в основа за управленска програма, в която да бъдат заложени и други приоритети.  При такъв вариант може да се иска от президента да..

публикувано на 17.07.24 в 19:28
Атанас Запрянов

Запрянов разпореди формированията на Въоръжените сили да бъдат в готовност

Във връзка с усложнената пожарна обстановка в страната министърът на отбраната Атанас Запрянов разпореди всички формирования във Въоръжените сили и модулите им за участие в гасене на пожари да бъдат приведени в готовност за действие при необходимост.  Това се отнася и за формированията в областите, в които ситуацията е спокойна.  Земеделци в..

публикувано на 17.07.24 в 18:57
Андрей Гюров

Андрей Гюров ще обжалва решението, че трябва да освободи поста на подуправител на БНБ

Андрей Гюров ще обжалва решението на Управителния съвет на БНБ да освободи поста на подуправител, съобщи пред журналисти самият Гюров. По думите му ръководството на Банката е взело решението на базата на постановлението на Антикорупционната комисия, което е "незаконно и неправилно": Гюров в отпуск от БНБ, антикорупционната комисия е установила..

публикувано на 17.07.24 в 18:49
Хеликоптер участва в гасенето на горски пожар в района на Патра, Пелопонес, Гърция, 9 юли 2024 г.

Балканите остават в плен на горещините

Балканите остават в плен на горещините. Почти навсякъде температурите са рекордно високи, а пожари изпепеляват горски масиви.  Правителството в Скопие обяви кризисна ситуация за следващите 30 дни заради големия брой пожари и продължаващата гореща вълна. Най-големите пожари са в района на Неготино и на планината Серта, в района на Щип.  На помощ от..

публикувано на 17.07.24 в 18:33

С резолюция ЕП осъжда посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва, което не представлява ЕС

Европейският парламент осъжда посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва, което не представлява ЕС и се счита за грубо нарушение на Договорите и общата външна политика на Общността и настоява за последствия за Унгария  - това се казва в първата приета резолюция на Европарламента и тя е препотвърждение на неговата силна подкрепа за..

публикувано на 17.07.24 в 18:32
Ириней Константинов

Ириней Константинов: Имаме нужда от духовен водач като свети Иван Рилски

Винаги сме имали нужда от духовен компас и сме имали такива, връщайки се в историята назад. Те са ни били отправната точка, към която сме вървели. Това каза актьорът Ириней Константинов в интервю пред БНР.  Той се превъплъщава в образа на Небесния закрилник на България – свети Иван Рилски,  в спектакъла на Софийската опера и балет..

публикувано на 17.07.24 в 18:24
Представители на ПГ на

БСП: Няма как да подкрепим декларацията на ПП-ДБ в този вариант

БСП няма да подкрепи предлаганата от "Продължаваме промяната – Демократична България"  декларация в настоящия ѝ вид. Приемат я само като основа за разговори за кабинет. Това стана ясно от думите на  Иван Иванов, заместник-председател на ПГ на "БСП за България", след среща във връзка с  предложения от ПП-ДБ документ с ангажименти, които да бъдат..

публикувано на 17.07.24 в 18:19