Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как България вече месец посреща бежанците от войната в Украйна

Снимка: Мая Щърбанова

Един месец от започването на военните действия в Украйна се навършват днес. Месец, в който България трябваше да се подготви за посрещането на бягащите украински граждани, да изясни стъпките по установяването на техния статут и начините за финансова и административна подкрепа на стотиците доброволци, които се заеха с нелеката задача по настаняването на идващите от Украйна предимно жени и деца. С увеличаването на броя на бежанците се увеличават и нуждите, които те имат – някои са с хронични заболявания и имат необходимост от медикаменти и лекарско внимание, други искат да започнат работа, а децата им градина или училище. Всички тези техни права се гарантират от директивата за временна закрила, за която те трябва да се регистрират. 

26 февруари - журналисти са извикани на границата при Дуранкулак, за да посрещнат първите автобуси с български и украински граждани, пристигащи от Одеса. На граничния пункт е и зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов. Журналистите чакат в продължение на повече от половин денонощие, след което, съвсем случайно автобусите се появяват по време на живите включвания на телевизиите.  

2 март – журналистите отново са извикани на границата, този път, за да посрещнат заедно с министъра на външните работи Теодора Генчовска автобуси, пристигащи от Киев. Отново след повече от половин денонощие чакане автобусите влизат на българска територия по време на живите включвания на националните телевизии.  

7 март – журналистите са на границата при Дуранкулак, за да посрещнат два автобуса с членове на семействата на украински служители в съдебната им система, в присъствието на главния прокурор Иван Гешев. Този път, за щастие, автобусите не биват принуждавани да спират, за да бъдат снимани от камерите, а продължават към крайната си цел – база на Прокуратурата, където да отдъхнат след дългия и уморителен път. 

Ден по-късно правителството обявява, че са готови с подготовката и от петък, 11 март на граничните пунктове ще се издава документ за временна закрила според европейската директива, въведена в действие за първи път в историята. В същия ден, петък, на границата има разположени празни фургони, които не са оборудвани с мебели, техника и подготвени служители.  


От следващия ден достъпът на медиите до граничния пункт и заснемането става само след получаване на разрешение от Министерски съвет.  

Междувременно хиляди бежанци от Украйна вече са намерили подслон, храна и всичко останало, от което се нуждаят, благодарение на доброволци и десетки благотворителни акции, организирани в цялата страна. Държавата излиза с брифинг относно подготовката си за посрещането на бягащите от войната в Украйна и уверява, че всичко се движи по план, независимо че ситуацията е сложна. 

Четири дни след очакваното стартиране на системата за документ за временна закрила министър-председателят Кирил Петков посети Граничния пункт Дуранкулак.

Реалността – до днес, по данни на Граничната полиция на пункта при Дуранкулак регистрация за временна закрила е издадена на 637 украински граждани. До вчера Дуранкулак продължаваше да е единственото място за издаване на документа. Затова и хотелиерите в област Добрич бяха принудени да извозват хората до граничния пункт и да чакат цял ден на опашка. За хаоса говори доброволецът на БЧК Георги Георгиев. 

Управителят на хотел в Кранево Христо Стилиянов, настанил в базата си 140 украински граждани, повечето от които деца. 

Срокът, поставен от правителството за издаването на документи за временна закрила за украинците, за които тя да може да плати на хотелиерите по 40 лв. на ден, е 31 март. Най-простата сметка показва, че за тази процедура, при нашите възможности, ще са необходими месеци, а не оставащата седмица. Мнението на двама хотелиери от Балчик – Симеон Господинов и Христо Желев. 

Междувременно пристигат и първите сметки за ток, а парите от Министерството на туризма се очаква да започнат да се изплащат в най-добрия случай около 20 април. От "Енерго Про" заявиха че разсрочване на плащанията би било възможно, само след подадена молба от страна на даден хотел и след евентуалното й одобрение. В противен случай сроковете трябва да се спазят. 

Очертава се и следващ проблем, отнасящ се до тръгването на украинските децата на училище и детски градини, тъй като те трябва да получат липсващите според българския календар ваксинации, разбира се и намиране на свободни места за тях. Това от своя страна ще забави и възможността на техните майки да започнат работа, за да си осигурят финансова независимост. 

И докато доброволците, неправителствените организации, хилядите българи, отворили сърцата и домовете си за бягащите от войната, създадоха чудеса, така че хора по улиците да няма, към тях започнаха да се присъединяват и самите украинци. Такъв е случаят и на Екатерина Виталиевна, дошла в България от Въйжгород, жена, която всеки ден намира начин да е на границата при Дуранкулак и да помага на своите сънародници. 

Седмица преди крайния срок за регистрация на желаещите временна закрила пунктове отвориха и в РПУ на Балчик, Каварна, Шабла и "Албена". Дали капацитетът им ще е достатъчен, времето ще покаже. Предстои да видим и дали единичните случаи засега, при които хотелиери са заявили желание базите им да бъдат освободени, няма да се превърнат в тенденция.

Репортаж на Мая Щърбанова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в АЕЦ

Как Украйна може да се спаси от енергийния терор на Русия?

Поне половината от украинския капацитет за производство и пренос на електроенергия е разрушен от руски ракети и дронове, съобщават властите в Киев.  Въпреки непрекъснато увеличаващия се внос на ток, на много места в Украйна е въведен режим на потреблението. А следващият студен сезон ще е по-лош от всички досега от началото на войната...

публикувано на 29.06.24 в 13:20

ДПС - Пловдив сваля доверието си от Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС е взел решение да свали доверието си от народния представител Рамадан Аталай. Това потвърдиха от организацията за Радио Пловдив.  Причината е,че на последните избори движението привлече 6 хиляди гласа в областта при 12 хиляди на предишния вот. Аталай беше водач на пловдивската листа на ДПС в 17 МИР на изборите за 50-тото..

публикувано на 29.06.24 в 13:15

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: 365 дни - 365 демографски изненади!

“Аз съм човек, който съм разведен. Ако, примерно, имам контакти с жени, това е прекрасно - да имам 365 жени различни за 365 дни. Защото в България има липса на мъже. И по някакъв начин трябва да помагам”.  Ивелин Михайлов.   *** Ивелин Велики - император на Историческия парк и обикновен член на партия “Величие”, направи дълбоко..

публикувано на 29.06.24 в 13:00

Моторист загина при катастрофа на Подбалканския път

Моторист загина, след сблъсък с лек автомобил на Подбалканския път. Инцидентът е станал близо до разклона за село Копринка. В района се образува  задръстване.

публикувано на 29.06.24 в 12:49
Любчо Нешков

Любчо Нешков: В новия състав на македонското правителство има дълбоко антиевропейски фигури

Манипулацията в Северна Македония е брутална! Това заяви пред БНР Любчо Нешков, агенция БГНЕС. Той напомни, че  е невъзможна промяна в преговорната рамка за присъединяване на РСМ към ЕС и отбеляза, че " в новия състав на македонското правителство има дълбоко антиевропейски фигури" .  Една от водещите новини е за сложните сметки и сделки за..

публикувано на 29.06.24 в 12:18
Кметът на Пазарджик Петър Куленски

Стартира процедура по реновиране на моста над река Марица в Пазарджик

След четири години отлагане стартира процедурата по реновиране на основния мост над река Марица в Пазарджик.  Съоръжението, което  поема основния поток от автомобили между Пазарджик и Пловдив и е основна връзка на родопските общини с областния център,  е построено през 60-те години на миналия век.  Изпълнението на проекта  е на стойност 16 млн...

публикувано на 29.06.24 в 12:11

Започна летния сезон в Банско

Летният сезон в Банско започва от днес, съобщиха от фирмата концесионер на ски зоната. На Бъндеришка поляна има различни атракциони, сред които е най-дългата водна пързалка в Европа, мини - голф и други възможности за отдих и спорт. През първите почивни дни на юли в Банско ще бъдат прожектирани български филми под открито небе,..

публикувано на 29.06.24 в 11:54