Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кузман Илиев: Който казва, че санкциите към Русия не са тежки, греши

Искрен Иванов: Един от възможните сценарии на тази криза е Украйна да бъде разделена на две

Кузман Илиев
Снимка: Силвия Великова
"Много са санкциите към Русия и са много тежки. Който казва, че не са тежки и че завръщането към икономическото самозадоволяване на която и да е страна е някакво решение, греши". Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" икономическият анализатор Кузман Илиев:

"Това е феноменален удар по руските граждани, по руското производство, по руския елит. Все пак оставам скептичен към санкциите като икономист, защото си спомням колко много санкции е имало към Кастро, към Садам Хюсеин, към Кадафи и така нататък и в крайна сметка не успяха да ги бутнат, защото крайният получател на тези санкции са хората в Русия, които са прозападно мислещи, защото ще бъдат лишени от западните стоки и производство. Голямата част от руското население ще се радва, че богатите са наказани и ще подкрепя все по-силно лидера си и това се забелязва като феномен винаги, когато има такива санкции - и в Иран, и във Венецуела. Колкото и да са големи вътрешните проблеми на една страна, населението има склонност да защитава нацията си и това се възприема като агресия към нея и към самите граждани".

"Санкциите винаги са бумеранг, който не знаеш как ще се завърти и как ще удари теб и не се знае дали в един момент това няма да е заплаха под някаква форма и за единството на Европейския съюз. Ако това е Европейският съюз и ние вместо да правим един по-богат живот, пращаме оръжия, финансираме с парите на данъкоплатците ескалация в някакъв смисъл, в някакъв смисъл може да има много тежки брожения в Европа, в отделните страни", добави още икономическият анализатор.

"Един от възможните сценарии на тази криза е Украйна да бъде разделена на две, защото ние не знаем какви са и докъде могат да стигнат руските намерения и докъде може да стигне руският президент в своите решения. Вие виждате, че на няколко пъти има дори намек за употребата на оръжия за масово унищожение". Това каза за БНР докторът по политология в Софийския университет и международен експерт Искрен Иванов:

"До този момент аз поне не виждам някаква реалистична перспектива от страна на ЕС и НАТО. Не чух някакви мирни послания от страна на лидерите, по-скоро ставаше въпрос за стратегии, за възможни сценарии, за разработването на инструменти, с които да се действа в настоящата криза. Все още не можем да говорим за някакъв конкретен изход от тази война или пък за някакви условия за мир, които западните формати да очертаят, защото най-малкото нямаме деескалация на напрежението и диалог между страните".

Цялото интервю с Кузман Илиев и Искрен Иванов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40

С около 40% по-малко са специалистите по здравни грижи в болниците за 15 години

С около 40 процента е намалял броят на специалистите по здравни грижи в болниците у нас през последните 15 години. Тази тенденция беше очертана по време на Национална среща на медицинските сестри, която се провежда днес в София. От съсловната организация на тези професионалисти припомниха исканията си към държавата да разработи система за..

публикувано на 10.07.24 в 16:18
Донка Михайлова

Донка Михайлова: Ако ВиК услугите се окрупнят, сезираме Конституционния съд

С пети пореден законопроект се прави опит да бъдат консолидирани ВиК услугите. Общините за пореден път се обявяват "против" окрупняването на водния сектор и изразяват своите опасения. НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК Ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните райони, общините ще бъдат лишени от..

публикувано на 10.07.24 в 08:23

Честваме 174 години от рождението на Иван Вазов

174 години от рождението на Иван Вазов се отбелязват днес на много места в страната с различни инициативи. Преди обяд в столицата имаше честване и кратка церемония пред паметника на писателя на улица "Г.С.Раковски", а в 17 часа в Народния театър ще бъде открита изложба. 174 години от рождението на Иван Вазов Честването в София..

публикувано на 09.07.24 в 16:27
доц. Михаил Иванов

Михаил Иванов: Общностните механизми в ДПС са силата на Доган

Общностните механизми в ДПС са базата, върху която Ахмед Доган е стъпил. В това е неговата сила - тази общностна солидарност и вътрешна сплотеност. Това каза пред БНР доц. Михаил Иванов, съветник по етническите въпроси на президента Жельо Желев (1990 - 1997 г.), като добави, че Делян Пеевски не може да припознае този механизъм, тъй като при него..

публикувано на 09.07.24 в 14:34
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Управлението на водите у нас = разпад на държавността

Управлението на водите в България е еманация на разпадането на държавността . Това мнение изрази пред БНР инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". Той нарече управлението на водите "ужасяващо". " Интереси на връзкари на властта се удовлетворяват за сметка на цялото население ", смята Куманов. България бави плановете за речните..

публикувано на 09.07.24 в 08:55

Лидерите на държавите от НАТО се събират във Вашингтон

Лидерите на страните членки от НАТО се срещат във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  В срещата ще вземат участие лидерите на 32-те държави членки от Европа и Северна Америка. България е представена от служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. В..

публикувано на 09.07.24 в 05:28