Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След срещата на НАТО: 900 съюзнически военни ще бъдат разположени в България

| обновено на 24.03.22 в 19:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните-членки на НАТО утвърдиха разполагането на нови четири бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария.

Това стана ясно след извънредната среща на върха на Алианса, която приключи преди минути.

В България ще бъдат разположени общо 900 съюзнически военнослужещи, 150 от Великобритания. Водят се разговори и за италиански военнослужещи.

Лидерите на страните от НАТО се договориха още да окажат помощ на Украйна при атака с химическо, биологично или ядрено оръжие, както и срещу кибернападение и призовават Китай да се въздържа от намеса в конфликта в помощ на Русия.

В изявление след края на срещата ръководителите на държавите членки на НАТО призоваха Русия да приложи незабавно прекратяване на огъня в Украйна и да се включи в "заслужаващи доверие преговори".

Те също така заявиха, че НАТО "ще поддържа координиран международен натиск върху Русия“ и призоваха всички държави, акцентирайки най-вече върху Китай, "да се въздържат от подкрепа на военните усилия на Русия по какъвто и да е начин и да се въздържат от всякакви действия, които помагат на Русия да заобикаля санкциите“.

Алиансът изрази загриженост "от неотдавнашни публични коментари", направени от китайски представители, които подсилват "фалшивите разкази" на Кремъл.

Държавите членки също така се съгласиха "значително да засилят дългосрочното възпиране и отбранителна позиция“ на НАТО, като информират, че допълнителни подробности ще бъдат разкрити на срещата им в Мадрид през юни.

"Тези стъпки ще бъдат подкрепени от засилени учения с повишен акцент върху колективната отбрана и оперативната съвместимост“, се казва в изявлението след срещата на НАТО.


"Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа на Украйна, за прекратяване на агресията от Русия, връщане на дипломацията, усилване на Източният фланг на НАТО". Това заяви президентът Румен Радев след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

"Извънредната среща е изключително важна за нашата сигурност, за хода на войната в Украйна, за бъдещето на Алианса. Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата война. Очертаха се и важни насоки за новата стратегическа концепция на Алианса и за следващата среща в Мадрид", каза още държавният глава.

"Една от големите цели на тази среща беше да не допуснем ескалация на конфликта извън територията на Украйна и по никакъв начин НАТО да не се намесва, за да избегнем Трета световна война", каза президентът.

Премиерът Борис Джонсън заяви готовност Великобритания да изпрати своя рота, министър-председателят на Италия Марио Драги също заяви готовност страната да допринесе. България е отворена за участие, така че тази многонационална батальонна бойна група по-бързо да придобие необходимите оперативни способности, обяви Румен Радев.

Според него е необходимо "а засилим съвместните тренировки, да увеличим ситуационната осведоменост и всички да работим заедно, така че да имаме устойчив преход към дългосрочна адаптация на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса".

В рамките на форума Румен Радев е обсъдил и охраната на въздушното ни пространство, забавянето на американските изтребители Ф-16 и поддържката на руските МИГ-29.

За да се запълни празнотата до 2030-та, когато закупените Ф-16 ще бъдат в бойна готовност, Радев е обсъждал вземането на лизинг втора ръка Ф-16 или европейски - водят се разговори с Франция за изтребители "Рафал" или с Италия за "Юрофайтър".
"Ако не може да се ускори доставката на нашите новопроизведени самолети, да мислим за втори Ф-16 на лизинг, който да запълни празнотата. Ако и това не стане, търсим вариант за европейски изтребители от нашите партньори на лизинг, за да запълним тази празнота. Говорих и с премиера на Италия г-н Марио Драги, готови са да дискутираме този въпрос, с президента Макрон, отворен е, готов е да дискутираме този въпрос", каза българският президент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11