Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На правителствено ниво Словакия търси систематичен отговор спрямо дезинформацията

Мартин Клус: Словакия е голям адвокат на Украйна

В Словакия вече са пристигнали няколко от установките за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, както и част от бойните групи на НАТО

Мартин Клус
Снимка: Ирина Недева

Вчера в Словакия пристигнаха няколко от установките за противовъздушна отбрана „Пейтриът“. Словакия е и една от страните, която оказва на Украйна не само хуманитарна, но военна помощ.

„От първия ден на военната атака срещу Украйна нашите граждани показаха готовност да помагат. Стотици, хиляди се притекоха като доброволци. Готови са да помагат и материално. В това се включиха и НПО, и правителството. От началото на войната са изпратени десетки милиони евро. Говорим не само за хуманитарна, но и за военна помощ. Обсъжда се възможността да помогнем на Украйна със системата С-300. Условие за това предоставяне е нашето въздушно пространство да бъде защитено, например със системата „Пейтриът“, коментира пред БНР заместник-министърът на външните работи на Словакия Мартин Клус.

Клус смята, че сега е моментът страните от НАТО и ЕС да демонстрират единство.

В Словакия вече са пристигнали част от бойните групи на съюзниците.

Ние сме готови да ги приемем, те са наши съюзници и аз се радвам, че голяма част от нашето общество приема това като помощ“, заяви Мартин Клус.

Относно изтребителите F-16, които и в Словакия ще подменят руската техника, Клус посочи, че „вчера вече беше късно“.

„Знаем, че е планирано определено закъснение в сравнение с първоначалния план. Тъй като става дума за променена ситуация на сигурността в Европа, ние се надяваме, че заедно с нашите приятели от България ще бъдем измежду първите, които ще ги получат.“

Защо Словакия предложи специална пътна карта за присъединяване на Украйна в ЕС и защо Украйна е толкова важна за Словакия?

„Това до голяма степен е свързано с бъдещето на Украйна. Словакия е голям адвокат на Украйна, да има перспектива да влезе в европейското семейство“, изтъкна заместник-министърът на външните работи на Словакия.

„След като днес Украйна воюва и за нашите ценности, тя трябва да знае, че в края на тази борба ще има и европейско членство.“

Мартин Клус е и професор по международни отношения.

Мартин Клус и Ирина Недева

Мартин Клус също така добави и аспекта защита на свобода на словото в условията на хибридна война и дезинформация.

"Словакия има много трагичен опит относно защитата на журналистите. Убийството на журналиста Ян  Куцияк и неговата партньорка  Мартина Кушнирова, за нас е едно memento, за да направим нещо повече в Европа. Ние смятаме, че Европа трябва да е силен защитник на журналистите из целия свят. Но на първо място трябва да са заемем с недостатъците, които имаме в държави-членки на ЕС. Аз мисля, че проблемът е и в това, че все още не можем категорично да разграничим кои са истинските журналисти и кои са тези, които злоупотребяват с това си представяне и разпространяват дезинформация. Тоест за нас това е и част от информационната война, в която ние влязохме, както Словакия и България, така и други държави, далече преди да започне войната в Украйна".

Неотдавна Словакия свали от онлайн пространството сайт, разпространява хибридно съдържание и дезинформация, като част от усилията на словашкото правителство да противодейства на дезинформацията.

"Много словашки министерства започнаха да използват системата за стратегическа комуникация. Тази активност е координирана на правителствено ниво. На първо място ние се стремим да отстраняваме разни лъжи и пропаганда от общественото пространство и то не само с това, че говорим каква е действителната истина, но също и с това, че се стремим да блокираме вредно съдържание. И ние мислим, че това трябва да бъде и европейска инициатива, особено в контекст със социалните мрежи".

Дали спирането на сайтове е решение?

"Ние спряхме вече някои сайтове. Засега това е до края на юни. Ние търсим едно систематично решение, за да не може пропагандата и лъжите да получават в общественото пространство толкова широко място, колкото е било до неотдавна. Ние съзнаваме, че това е много чувствителен въпрос във връзка със свободата на словото и свободата на медиите затова е толкова важно в Европа да си зададем характеристиката за етичните принципи на професионалната журналистика и да си кажем, че разни тролове не би трябвало да имат право на свободата на словото. Но за това ни е необходим общ европейски отговор и относно социалните мрежи, които трябва да се държат социално отговорно, в обратен случай те стават заплаха за нашата демокрация".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Превод: Татяна Вайсова

Снимки: Ирина Недева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илва Йохансон,  еврокомисар по вътрешните работи

Еврокомисар проверява промените след приемането ни в Шенген по въздух

На работно посещение в страната ни пристигат еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и Мариан-Кътълин Предою - вицепремиер и министър на вътрешните работи на Румъния. Визитата е по покана на българския министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Еврокомисарят ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния..

публикувано на 18.04.24 в 07:34
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Лидерите на ЕС: Налагаме допълнителни санкции срещу Иран!

"ЕС ще предприеме допълнителни санкции срещу Иран". Това се казва в заключенията на лидерите от срещата им на върха в Брюксел ,  по повод събитията в Близкия Изток. Те приеха и заключения за Украйна и отношенията с Турция. Осъдихме атаката на Иран и се съгласихме да наложим санкции", каза пред журналисти председателят на Европейския съвет..

публикувано на 18.04.24 в 07:33
Румен Радев-Серджо Матарела

Румен Радев и Серджо Матарела на полигона "Ново село"

Президентите на България и Италия днес ще посетят учебен полигон "Ново село". Румен Радев и Серджо Матарела ще бъдат посрещнати с почетен караул от състава на Многонационалната бойна група. Двамата президенти ще се запознаят с мисията и дейността на многонационалното формирование, на което през октомври 2022 година Италия пое ролята на..

публикувано на 18.04.24 в 07:27
проф. д-р Асен Гудев

Преждевременната смъртност от сърдечно-съдови заболявания у нас е 4 пъти по-висока от средната за ЕС

У нас се прилагат едни от най-модерните стратегии за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Има сравнително бърз достъп до нови лекарства и до някои от терапевтичните устройства, но е нужно координирано усилие за намаляване на случаите на инфаркт и инсулт и на последиците от тях. Това обясни в интервю за БНР проф. д-р Асен Гудев, член на..

публикувано на 18.04.24 в 07:01

Планова техническа профилактика на предаватели

На 18 април ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни АЙТОС 4 на честота 88.0 MHz, КАВАРНА 4 на честота 88.1  MHz  и КОСТЕНЕЦ 4 на честота  91.3  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg,..

публикувано на 18.04.24 в 06:00
Съдът в Дупница

Досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница

Образувано е досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница, казаха за БНР от прокуратурата в Кюстендил. Разследването е за унищожаване или увреждане на движими вещи. По данни на подалия сигнала, сечта е осъществена за времето от полунощ до 12:50 ч на 14 април.  Напрежение в Дупница заради отрязани дървета пред..

публикувано на 17.04.24 в 22:35

Камарата на представителите гласува за предоставяне на военна помощ за Украйна

Очаква се тази събота Камарата на представителите на Съединените щати да гласува предложението за предоставяне на дълго отлаганата военна помощ за Украйна, както и за Израел, съобщи председателят на Камарата Майк Джонсън. Това съобщиха АФП и Ройтерс. От месеци крайнодясното крило на Републиканците блокира подпомагането на украинските сили...

публикувано на 17.04.24 в 22:11