Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Велико Търново определи като тревожен тазгодишния си бюджет

Обществено обсъждане на бюджета на община Велико Търново за 2022 г.
Снимка: Здравка Маслянкова

Ръководството на община Велико Търново определи като тревожен тазгодишния си бюджет, който е с рекордна макрорамка от 130 милиона лева.

На общественото му обсъждане стана ясно, че общината залага поемането на 15 милиона дълг.

Голяма част от доставчиците изпитват затруднения в работата си, защото община Велико Търново не може регулярно да се разплаща с тях, заяви по време на общественото обсъждане на Бюджет 2022 главният финансист на общината Мариян Маринов и коментира защо тазгодишният бюджет е тревожен:

„Бюджетът е тревожен, защото виждате какво се случва на 300 километра от нас“.

Единственият буфер, заложен в бюджета на Велико Търново, е 50 % увеличение на изравнителната субсидия от държавата заради увеличените цени на енергоносителите. Няма предвидени общински буфери за инфлацията, увеличените цени на горивата и мигрантския натиск, посочи Маринов: 

„И се надяваме, че след приключване на тази война енергоносителите ще се върнат към някакви по-нормални цени. Не сме предвиждали буфери за мигрантска вълна“.

Общинските съветници от БСП няма да подкрепят бюджета, посочи местният председател на социалистите Михаил Михалев.

„Инвестиционната програма на практика е изключително раздута, над 50 милиона лева, а реално изпълнението ѝ ще бъде много по-малко, тъй като собствените бюджетни средства, които ще бъдат използвани за финансиране, са едва 6,3 млн. лв.“ 

Бюджетът ще бъде гласуват на 31 март.

Снимка: Здравка Маслянкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Посетители на Британския музей на фона колекцията с Мраморите на Елгин, Лондон, архив.

Турция се намеси на страната на Гърция в спор с Великобритания за ценни артефакти

Турция се намеси изненадващо в подкрепа на гръцките усилия да си върне „Мраморите на Елгин“ от „колониалното“ Обединено кралство, съобщи вестник „Дейли телеграф“. Гръцкото правителство твърди, че лорд Елгин е откраднал древните скулптури от Атина през 19 век, докато шефовете на Британския музей твърдят, че той е получил писмено законно разрешение да ги..

публикувано на 05.06.24 в 02:38

Цялото течение на река Дунав в Австрия е затворено за корабоплаване

Цялото течение на река Дунав в Австрия е затворено за корабоплаване заради наводненията, причинени от проливните дъждове в страната и в съседна Южна Германия, съобщава БТА. Дунав тече на повече от 350 км през Австрия, от баварския граничен град Пасау до словашката столица Братислава, която също е на границата. Затварянето на реката принуди някои круизни..

публикувано на 04.06.24 в 22:56

Операта "Лоенгрин" е премиерният спектакъл на Вагнеровия фестивал в София

Операта "Лоенгрин" е премиерният спектакъл, който на 13 юни открива Вагнеровия фестивал в София. Тази година в постановката ще участва и мъжкият хор на БНР, съобщи акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет: "Повече от една година обсъждаме как и нашето Национално радио с музикалните състави на Радиото могат да бъдат част от нашия афиш...

публикувано на 04.06.24 в 22:31
Снимката е илюстративна

Намалява броят на нелегалните мигранти през границите на Турция с България и Гърция

Над двеста предполагаеми членове на терористични организации са били заловени на границите на Турция с България и Гърция през последните пет месеца. Това съобщи валията на Одрин - Юнус Сезер след среща с директори на държавни институции, посветена на обществения ред, съобщава ДХА.  На разговорите стана ясно още, че преминаването на нелегални мигранти..

публикувано на 04.06.24 в 21:57
Снимката е илюстративна

Арестуваха двама българи на остров Самотраки за убийство по непредпазливост

Арестуваха двама българи на остров Самотраки за убийство по непредпазливост. Двама българи на 56 и на 57 години убиха плувец до остров Самотраки. Българите са излезли с моторна лодка на риболов до острова като са ударили с лодката 43 годишен грък, опитен гмуркач и пожарникар, поясниха от полицията. Жертвата по правилата е обозначила с..

публикувано на 04.06.24 в 21:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски: Руската армия съсредоточава усилията си в завладяването на Донецка област

Руската армия съсредоточава основните си усилия в завладяването на Донецка област, а не към Харков, където настъпи миналия месец, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видео-обръщение тази вечер. По-рано днес руснаците бомбардираха град Днипро в централна Украйна. В Киев и няколко области бе въведен временен режим на тока поради щетите,..

публикувано на 04.06.24 в 21:00

Учител дари 50 картини на училища, социални и държавни институции в Монтана

Любител – художник дари картини на образователни, социални и държавни институции в Монтана.  81-годишният бивш учител Стефан Кирков има 18 самостоятелни изложби. Изложба с пейзажна живопис откри Стефан Кирков в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана. Авторът представя 80 произведения, 50 от които дари отново на учебни, културни и социални..

публикувано на 04.06.24 в 19:49