Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Ваксберг: Фалшив е аргументът, че няма да дадем оръжие, защото ще станем страна във войната

"За случващото се в Украйна може да бъде създадено извънредно съдилище"

Татяна Ваксберг
Снимка: Ани Петрова

"Според Устава на ООН подпомагането на една държава, подложена на агресия, сиреч на престъпление срещу мира, не представлява въвличане на съответната държава във война. В България, за съжаление, този разговор беше изместен, особено силно през последните седмици, когато представители на "Възраждане", БСП - в лицето на Корнелия Нинова, президентът Румен Радев твърдяха, че България не трябва да оказва военна помощ на Украйна, тъй като, ако го направи, тя би била на свой ред въвлечена във война, което плаши хората. Това се нарича подмяна на тезата, подмяна на аргумента. България може да предостави или да не предостави военна помощ, това е изцяло нейно решение, но това, което не би следвало да прави, е да аргументира това с фалшив аргумент. Аргументът, че няма да дадем оръжие, защото ще станем страна във войната, е фалшив".     

Това каза пред БНР журналистката от "Свободна Европа" Татяна Ваксберг.

По думите ѝ подкрепа за действията на Международния наказателен съд съществува още от първите седмици на войната на Русия в Украйна:

"Няма цивилизована държава, която да не е подкрепила призива да бъде разследвано случващото се в Украйна и наказано със съдебни средства".

Татяна Ваксберг подчерта, че не само Международният наказателен съд, а и 10 държави, без да броим в тях Украйна, също са започнали разследвания за евентуални военни престъпления. Те са Полша, Германия,  Литва, Латвия, Естония, Франция, Словакия, Швеция, Норвегия и Швейцария.  

"Тези 10 държави прилагат нещо, което би могло да приложи и България, ако беше развила този инструментариум за търсене на подобна отговорност. Ако се разследва престъпление срещу човечеството, военно престъпление и геноцид, тези престъпления се смятат за насочени срещу всеки един от нас - това е философията, която лежи в основата на това схващане. Тази философия позволява на една държава да завежда дело за тези престъпления дори при положение, че няма нейни граждани, които да участват в евентуалното престъпление, нито пък престъплението да е извършено на нейна територия", обясни журналистката. 

Разследване започна и ООН, изтъкна тя и уточни, че по този начин преди 30-ина години са били направени първите стъпки за установяване на извънредни трибунали:

"Трибуналите за престъпления, извършени в Руанда и в бивша Югославия, бяха създадени, като стъпиха върху едно подобно разследване, извършено от ООН".

Според журналистката за това, което се случва в Украйна, може да бъде създадено извънредно съдилище.

Интервюто на Георги Марков с Татяна Ваксберг в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30