Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Инж. Иван Иванов: Закъснява одобряването на бизнес плановете на ВиК операторите с предвидените цени

Неизбежно повишаване на цените на ВиК услугите, прогнозира той

Снимка: БНР

"От началото на 2022 година трябваше да влезем в нов бизнес период и 5-годишните бизнес планове, в това число и цените на ВиК услугите да бъдат одобрени още в края на миналата година и ВиК операторите вече да работят по изпълнението на тези планове. Това не е факт и ние очакваме всеки момент бизнес плановете на ВиК операторите да бъдат извадени за обществено обсъждане от КЕВР и от тях ще научим какви са предвидените цени за следващите 5 години".

Това каза пред БНР инж. Иван Иванов от Българската асоциация по водите, доскоро беше председател на Българския ВиК холдинг.

Той прогнозира от 1-ви юли "неизбежно повишаване на цените на ВиК услугите" и уточни, че въпросът е с колко ще са по-високи.

По думите му това закъснение на одобряването на бизнес плановете на ВиК операторите води към риск да се повтори грешката от предишния 5-годишен период, когато плановете са станали документи, които не се изпълняват.

"Ако се спазват всички изисквания, които са поставени пред ВиК операторите, цените ще скочат много. Затова имаме КЕВР, която да има повече възможност да реагира на текущата ситуация и да намали изискванията по някоя от целите към ВиК операторите, за да могат да се балансират тези цени. Към момента КЕВР е с вързани ръце и просто администрира един закон, а понякога са принудени да вземат глупави решения. Знаят, че това, което искат от ВиК операторите, няма как да бъде изпълнено, но законът ги задължава да го искат. Това е независимо от състава на Комисията", коментира инж. Иванов. 

Инж. Иванов изтъкна, че "КЕВР няма гъвкавост в решенията, но законът поставя горна граница на цените, която не позволява да се преминава т.нар. праг на социална поносимост":

"Има ВиК оператори, които няма как да задържат цените под този праг и да съществуват като търговски субекти. Или трябва да жертваме операторите, или трябва да вдигнем цените над този праг, или да се намерят други механизми за финансиране на тези ВиК оператори".

Интервюто на Валерия Николова с инж. Иван Иванов в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Народното събрание одобри по-високи данъчни облекчения за родителите

В рамките на второто четене на актуализацията на бюджета Народното събрание одобри по-високи данъчни облекчения за родителите. За едно дете данъчната основа на доходите на родител се намалява с 6000 вместо с 4500 лева. Новото по-високо облекчение за две деца е 12 000 лева, а за 3 деца - 18 000. Това означава, че в семейния бюджет ще останат..

публикувано на 30.06.22 в 20:34

Очаква се охлаждане на страстите на имотния пазар

Стабилност на пазара на недвижими имоти и по-голяма прогнозируемост до края на годината очакват брокери на жилищни имоти. Според тях се върви към стопиране на стихийите инвестиции , повече планиране от страна на купувачите и по-ниски обороти, които експертите отчитат като здравословни за пазара. Активността на пазара на недвижими имоти през..

публикувано на 30.06.22 в 13:50
Валентин Радомирски

Валентин Радомирски: В България върви надпревара кой е по-по-най от евроатлантиците

"Позорно грандиозен скандал за българската дипломация, за българската държава ." Така определи изгонването на 70 руски дипломати и дипломатически персонал от България Валентин Радомирски, дипломат и външнополитически анализатор. България отзовава 70 руски дипломати Във Виенската конвенция е казано, че държавата решава, а външното..

публикувано на 30.06.22 в 13:07

Евтините държавни дърва за бедните тази година може да се окажат "златни"

Евтините държавни дърва за бедните тази година може да се окажат „златни“. Държавните горски стопанства, които трябва да осигурят дървесината, ще трябва да наемат частни фирми за сечта и за транспорта на дървата . Процедурите отнемат време и може да се окаже, че до началото на отоплителния сезон държавните дърва за огрев за социално слабите няма да..

публикувано на 29.06.22 в 10:09
Гари Каспаров

Гари Каспаров: Западът се ръководи от слаби политици, които се боят да вземат исторически решения

Според петкратния световен шампион по шахмат и руски дисидент Гари Каспаров няма вероятност Путин да насочи военните си действия към България. Той обаче изключва възможността да бъде изстреляна ракета към Украйна от Калининград през територията на Литва.  Шахматистът е на мнение, че ако Украйна спечели войната, режимът в Русия ще започне да се..

публикувано на 29.06.22 в 08:54
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов: Къде щяха да са ПП, ако президентът не беше дал доверието си на Петков и Василев?

"За пръв път, откакто е в сила Българската конституция и се провежда тази процедура, две парламентарни групи не отиват на консултации при президента. ... Не става дума за война, а за процедура , която винаги се е осъществявала по този начин ". Това каза пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при държавния глава...

публикувано на 28.06.22 в 16:33
Димитър Ганев

Димитър Ганев: Сюжетът "ние сме добрите, те са лошите" - това са контурите на предизборната кампания

"ИТН останаха от малкото, които поддържат последователна линия спрямо Македония . Те виждат свой съратник в лицето на президента . Заради конфликта на ПП и БСП с президента, ИТН остават може би единствената формация вътре в коалицията, която поддържа доста добри отношения с президента. Това е форма на взаимна легитимация ." Това мнение..

публикувано на 28.06.22 в 09:56