Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 еврочленки поискаха от ЕС ускоряване на прехода към зелена енергия

Снимка: архив

11 еврочленки призоваха за ускоряване на прехода към зелена енергия, възобновяем газ и енергийна ефективност и създаване на "отворен" и "взаимосвързан" европейски енергиен пазар за намаляване на зависимостта от вноса на изкопаеми горива от Русия. 

В съвместно изявление Испания, Австрия, Германия, Дания, Финландия, Ирландия, Люксембург, Латвия, Нидерландия, Швеция и Словения призоваха държавите членки да ускорят преговорите по законодателния пакет "Подготвени за цел 55" ("Fit For 55"), с който могат да се намалят въглеродните емисии с 55% до 2030 г., за да се постигне нулево нетно салдо до 2050 г. 

11-те държави се застъпиха за преход към чиста енергия - "достъпен" и "безопасен" ресурс, който ще спомогне за "защита на потребителите от покачване на цените на енергията в резултат на вноса". Те изтъкнаха необходимостта от "разнообразяване" на енергийните доставки и настояха да се ускори приемането на законодателния пакет "Подготвени за цел 55", който според тях е "ефикасен" отговор на агресията на Русия и изход от кризата чрез създаване на нови работни места. 

"Пакетът е от ключово значение за подготовката на ЕС за енергийната му независимост от руските изкопаеми горива и единственият начин да се справим с промените в климата, да отговорим на агресивното руско поведение и да гарантираме чисто, надеждно, евтино и независимо енергоснабдяване за бъдещето", се казва в общата им декларация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Западът: Русия ще положи усилия да компенсира загубените приходи от европейските продажби на енергия

Висш западен служител каза в четвъртък, че не смятат, че Русия ще може да компенсира загубените приходи от продажбите на петрол и газ за Западна Европа, като увеличи продажбите си в други части на света. Изявлението идва в момент, когато руският..

публикувано на 31.03.22 в 17:46
Калоян Стайков

Трябва да свикнем с високите цени на енергията

След падането на мораториума върху увеличението на цените на електроенергията за бита първоначално няма да има промяна, каза енергийният експерт Калоян Стайков.  "Остава въпросът дали енергийният регулатор ще предприеме някакви действия за..

публикувано на 31.03.22 в 16:44
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен с американския президент Джо Байдън.

ЕС и САЩ ще ограничат зависимостта на Европа от руската енергия

Европейският съюз и Съединените щати представиха в петък споразумение за доставка в Европа на повече втечнен природен газ от САЩ, като това става факт преди срещата на единния европейски блок на която ще се обсъдят мерки за ограничаване..

публикувано на 25.03.22 в 11:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни,..

публикувано на 22.07.24 в 18:56
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг във връзка с пожарите в цялата страна - 22 юли 2024 г.

Вътрешният министър: Приоритет е доставката на фургони за хората от Воден, чиито домове изгоряха

Техника за гасене на пожари се пренасочва към границата с Гърция, където бушува голям горски пожар, на километър от браздата, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в..

публикувано на 22.07.24 в 18:48