Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Шер: Неутралитет на Украйна няма да помогне

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната може да свърши във всеки един момент, стига Украйна да приеме условията на Русия. Така че думите „войната може да свърши много бързо“ не означават нищо конкретно. Гледах това интервю. Песков каза това под интензивен натиск от тежки въпроси и го направи почти инцидентно. Не знам дали възнамеряваше да се изрази така, но и по лицето му личеше какъв шок е за Русия ходът на тази война“.

Това коментира пред БНР Джеймс Шер, старши анализатор от Естонския институт за външна политика и сътрудник на британския кралски институт за международни отношения „Чатъм хаус“, чиято програма за Русия и Евразия е оглавявал в миналото.

Той анализира думи на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който стана първият високопоставен представител на Русия, който призна, че тя търпи значителни загуби на жива сила в Украйна. „Това е огромна трагедия за нас, каза Песков пред „Скай нюз“. И още един важен негов отговор на въпрос на британския телевизионен канал: „войната може да свърши в обозримо бъдеще.

Според Шер това, на което сме свидетели от началото на тази война, за много хора е изненадващо, защото са лъснали фундаментални слабости в планирането, в командването, в надеждността на оръжейните системи, в подготовката и бойния дух на руснаците.

„Но имаше и хора, включително аз, които знаехме, че ако Русия предприеме пълномащабно нахлуване в Украйна, ще се провали. Видно е и че част от руските сили имплодират. Саботират собствената си техника, за да не се бият. Седем или осем техни генерали бяха убити. Всичко това ще има много дълбоки последици за Путин, за режима му и въобще за руснаците. Основите са подкопани“.

Съгласен ли сте с прогнозата, че следващата фаза на войната - в Източна Украйна - ще е още по-тежка и продължителна?

Твърде е възможно и добре, че задавате този въпрос - защото поддръжниците на Украйна на Запад не бива да се поддават на еуфория. Още нищо не е свършило! Докато това руско ръководство е на власт, те няма да се откажат. Вече из основи ревизираха стратегията си - преминаха към конвенционален общовойскови бой с флангови атаки и обкръжаване на противника. На такова ниво украинските сили са относително неопитни. И въпреки загубите, които руснаците търпят в Източна Украйна, те постепенно напредват по азовското крайбрежие в западна посока.

Заради това сега, макар и с голямо закъснение, Съединените щати и НАТО се съгласиха да изпратят на Украйна тежко въоръжение - почти всички системи, за които апелира тя. Седмици наред отказваха да ги изпратят и продължават да не искат да пращат и самолети - заради хроничното притеснение във Вашингтон и в други столици да не би Русия да възприеме това като ескалация.

А всичко това ще е крайно необходимо на Украйна не само за да обърне настъплението на руските сили в отстъпление, но и да не отстъпва повече тя самата. Склонен съм да мисля, че това ще продължи дълго време.

Какъв мир е възможен между Украйна и Русия след тази война?

Това зависи изцяло от две неща и първото е какъв режим ще има в Русия след войната. А за това от ключово значение ще е как ще свърши тя. Нека си дадем сметка, че ако бъде договорено прекратяване на огъня, преди руските сили да бъдат изтласкани напълно от териториите, които превзеха след 24 февруари, Украйна ще загуби тези територии завинаги.

Никога, откакто Путин е на власт, Русия не е връщала територии, които е превзела де юре или де факто, независимо от постиганото в мирните преговори. Така би се случило и сега. Ако руснаците не бъдат накарани с оръжие да си тръгнат, те няма да се махнат никога.

Освен това при такова прекратяване на огъня руснаците просто ще прегрупират силите си в превзетите от тях територии, ще се опитат да наложат окупационен режим, ще продължат с избиването на цивилни и ще използват тези позиции като плацдарм за нападения срещу контролираните от украинците територии.

Винаги правят така. В Абхазия непрекъснато тикаха грузинците на юг. В Украйна пък повече войници загубиха живота си след подписването на Минските споразумения за прекратяване на огъня в Донбас, отколкото преди това. Докато Русия продължава да цели да я лиши от правото да взема самостоятелни решения, Украйна ще е под смъртна опасност.

Неутрална Украйна. Това ли е единствената възможна цена, за да бъде предотвратена нова война в бъдеще?

Не. Преди всичко - какво точно означава неутралитет в случая? Когато Виктор Янукович беше президент на Украйна, той направи огромна отстъпка на Русия, като махна от дневния ред въпроса за присъединяване на Украйна към НАТО. Руснаците заявиха, че Киев пак нарушава договорката, защото още има представители на НАТО там и продължава сътрудничеството с алианса. Затова, когато руснаците казват „неутрална“, това означава, че Украйна трябва да бъде лишена от партньорство с други сили, особено в отбранителната сфера.

И въпреки че към момента не дават знаци, че ще го направят, те неизбежно ще окажат натиск за разоръжаване на Украйна. Така че неутралитетът няма да реши проблема. Историческият опит с него е много лош, поне опитът от ХХ век. Причината той да е бил спазван стриктно през XIX век е, че нито една от тогава неутралните страни не е била под смъртна заплаха от друга страна. А в основата на противопоставянето сега е самото съществуване на Украйна. Неутралитетът няма да помогне.

На всичкото отгоре украинците сами усложниха още повече нещата, като поискаха бъдещ техен неутралитет да бъде придружен от гаранции за сигурността им. А неутралитетът никога не върви заедно с гаранции, за каквито те говорят - по-силни от Чл. 5 на Северноатлантическия договор. Но този текст е за съюзническата отбрана. Гаранциите за сигурност извън организацията са нещо съвсем различно. През пролетта на 1939-а например Великобритания и Франция са станали гаранти за сигурността на Полша. И когато Германия и Съветският съюз я нападат, те обявяват война на германците, но не се притичват на помощ на поляците.

Възможно ли е ядрената сила Русия да бъде победена от Украйна?

Да, може. Защото три страни членки на НАТО са ядрени сили, от които Съединените щати са равностойни на Русия в това отношение. Русия няма никакво разумно основание да използва ядрено оръжие. Разбираемо е, че тя заплашва да го направи, защото усеща, че противниците ѝ ги е страх.

Това, което мисля, че трябва да стане, е да се обвърже прекратяването на огъня с изтеглянето на Русия и тогава да започнат преговори. Санкциите не бива да се вдигат, а военната помощ за Украйна трябва да продължи, докато Русия ѝ върне всички отнети територии в международно признатите ѝ граници. Това ще означава поражение за Русия. Ако Украйна успее да направи първата стъпка в тази посока, несъмнено ще има последици в Русия. Защото на всички там ще стане ясно, че елитът им е заложил всичко на карта и е загубил.

Интервюто с Джеймс Шер можете да чуете в звуковия файл.

снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От "Величие" отрекоха за разцепление в парламентарната им група

Няма да има разцепление в парламентарната група на "Величие", съобщиха за "Хоризонт" от пресцентъра на партията. Следобед от групата се събират на заседание, на което ще обсъдят и отправените обвинения от един от основателите на формацията - Ивелин Михайлов. По-рано днес той обяви в интервю за БНР, че депутатът Николай Марков се..

публикувано на 02.07.24 в 10:03
Георги Харизанов

Георги Харизанов: На никого не му се иска да е създател и участник в правителство "Орешарски 2"

" На никого не му се иска да е създател на правителство "Орешарски 2" и да е участник в него. Ако няма ясно заявена подкрепа, която да почива на ясни приоритети и цели, съвсем естествено ще е да няма и ентусиазъм в участниците в това управление, да няма ентусиазъм и в обществото. Съвсем естествено е след едни 100 дни, които са нормалният..

публикувано на 02.07.24 в 10:01

Доц. Борислав Великов: В България много сме закъснели с инвестициите във ВиК сектора

Да се създаде агенция по водите, на пряко подчинение на МС и да не се размива отговорността, препоръча доц. Борислав Великов, член на Управителния съвет на Българската асоциация по водите (БАВ). " Държавата трябва да има политика за водния сектор, да се отделят достатъчно средства и в най-засегнатите от засушаване райони да се извърши..

публикувано на 02.07.24 в 09:47
Михаил Миков

Михаил Миков: Никоя от политическите сили не е готова и не иска нови избори

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ . Това мнение изказа пред БНР бившият председател на парламента и бивш член на БСП Михаил Миков. "В парламента, въпреки сериозната фрагментация, има преобладаващо дясно представителство. Най-нормално е то да излъчи свое правителство, въпреки срамежливостта от общението между отделните..

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Десетки на протест срещу безводието в село Караисен

Десетки жители на павликенското село Караисен блокираха тази сутрин републиканския път за Свищов. Недоволството е срещу безводието и липсата на държавна намеса за решаване на проблемите с водоснабдяването на селото. Засегнати са над 700 жители, детската градина и старческият дом в Караисен.   За пета година в Караисен чешмите на хората..

публикувано на 02.07.24 в 09:07
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Вероятно Николай Марков е сключил някаква сделка с дявола

" Предотвратихме падането на самолета ", заяви пред БНР един от основателите на партия "Величие" Ивелин Михайлов.   По думите му 5 човека от парламентарната група ще бъдат "разкъсани" при гласуването за кабинета, но след скандалите от вчера вероятно няма да дадат своята подкрепа : "След скандалите, които станаха вчера, в една тяхна..

публикувано на 02.07.24 в 08:39
Карлес Пучдемон

Разнопосочни реакции в Испания на отказа на съда да амнистира Пучдемон

Разнопосочни политически реакции предизвика в Испания решението на Върховния съд, който отказа да приложи Закона за амнистията по отношение на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание след опита за отделяне на автономната област през 2017 година. Най-висшата съдебна инстанция в Испания постанови, че..

публикувано на 02.07.24 в 08:08