Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Побратимяване между град Раковски и аржентинския град Лухан

В Берисо се намира една от най-големите общности на аржентици с български произход

Павел Гуджеров - кмет на Раковски и Н.Пр. Алфредо Атанасоф - посланик на Аржентина в България Алфредо Атанасоф
Снимка: личен архив

На 5 април в град Раковски бе подписано споразумение за побратимяване между град Лухан в Аржентина и град Раковски в България. Интересен е факта, че град Раковски е център на католицизма и е избран от папа Франциск при посещението му в България през 2019 г. А гр. Лухан е голям поклоннически център за аржентинците, който през 1982 г. е посетен от папа Йоан Павел II. Кметовете на двата града г-н Леонадо Бото (Лухан) и г-н Павел Гуджеров (Раковски) отвориха нова страница в отношенията между Аржентина и България.

"Това са два града, известни с католическото население и граждани, които живеят в тях. Раковски е общината в България, където живеят най-много католици. През 2019 беше посетен от папа Франциск. От друга страна град Лухан в Аржентина - това е един град, който е много известен, защото много поклоници католици правят посещение до този град. През 1982 година бе посещението на папа Йоан Павел II", каза за БНР посланикът на Аржентина в България Н.Пр. Алфредо Атанасоф.
Марина Кардели, заместник-секретар по националните въпроси в аржентинското министерство на външните работи  Снимка: личен архив

По думите му кметовете на двата града са заявили намерение да развиват двустранни отношения в областта на икономиката, обществената дейност и културата.

"По време на церемонията по подписване на споразумението се установи кои ще са секторите, в които ще се работи съвместно - това е земеделието, екологията, туризма, религиозната дейност, културата, запазването и съхранението на историческото наледство, инфраструктурата и иновациите", допълни за предаването "Нощен хоризонт" Н.Пр. Алфредо Атанасоф.

Той заяви, че в Аржентина живеят между 80 и 100 хиляди аржентинци с български корени. В Аржентина има издигнати паметници на българските революционери Васил Левски и Христо Ботев.

"От друга страна в България в 90-то училище „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в квартал "Люлин" в София десетки, стотици деца учат испански език. Също така в библиотеките, в книжарниците можете да откриете безкрайно много произведения от литературата на аржентински писатели".

Петър Витанов - евродепутат и Н.Пр. Алфредо Атанасоф - посланик на Аржентина в България  Снимка: личен архив
Предстои да бъде подписано споразумение за сътрудничество между Русе и аржентинския град Берисо.

"Успяхме да установим, че има много общи белези и общи дейности, които развиват както Берисо от една страна, така и Русе в най-различни области - икономиката, културата. В Берисо се намира една от най-големите общности на аржентици с български произход, които са запазили до такава силна степен своите традиции, бит, нрави, обичаи. Те се събират най-редовно, за да представят българската култура и българския начин на живот и поддържат много добри, отлични отношения с представителите на местната власт в Берисо". 
Среща в Клуб „Журналист“    Снимка: личен архив

През април се навършват 40 години от войната за Малвинските (Фолклендските) острови през 1982 година.

"Аржентина изразява безкрайна благодарност на всички общности в целия свят, които изразяват подкрепа за каузата на Малвинските острови и за позицията на Аржентина по този въпрос. Освен това бихме искали да изразим огромната си благодарност на една група, създадена през 2012 година в България, която още тогава реши, че би искала да подкрепи каузата на Малвините".  
През 2022 година в Аржентина избраха мис емигрантка българка

"Всяка година представителите на чуждестранните общности в Аржентина се събират и избират винаги по една мис емигрантка - кралица на имигрантсткото движение. Тази година това беше българка. Много е интересен този избор, защото на нея ѝ предстои да тръгне в цяла Аржентина, да носи своите послания, да ги предава". 

Посланикът на Аржентина у нас има български корени:

"Аз съм внук на емигранти от България и моят дядо е роден в България. Той е мигрирал в Аржентина през 1920 година. Това беше едно от моите огромни желания, когато дойдох в България да открия моите корени в България".

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души са загинали при пожар в руска рафинерия в Коми

Двама души са загинали, а един е в тежко състояние в резултат на пожара, който избухна по-рано днес в петролна рафинерия на "Лукойил" в град Ухта, република Коми. Според версията на следствието пожарът е избухнал по време на планирани ремонтни дейности. Огънят е локализиран, рафинерията продължава да работи. Ръководителят на Коми Владимир Уйба посочи,..

публикувано на 02.06.24 в 20:30

Правилната работа на щитовидната жлеза е важна за качеството на половите клетки, зачеването и износването на бебе

Около една трета от учениците, пълнолетните хора и бременните жени у нас не приемат достатъчно йод, тъй като консумират нейодирана сол – например хималайска. Това означава, че поставят в риск нормалната работа на щитовидната си жлеза, предупредиха специалисти-ендокринолози през изминалата седмица на осведоменост за заболяванията на тази..

публикувано на 02.06.24 в 06:53

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30