Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рагнар Йонасон пред БНР: Доверявам се на усещанията си, това е моята свобода

Снимка: Baldur Kristjáns

"Творчеството на Агата Кристи има голямо влияние върху мен. Четях много от нейните книги, докато растях. И все още я чета. Харесвам американската и английската литература през 30-те и 40-те години. Книгите с красиви, старомодни мистерии. Четях много криминални британски писатели. Като П. Д. Джеймс. Открих и скандинавските писатели като Стиг Ларшон. Уча се и от филмите от стария Холивуд – тип Алфред Хичкок".

Това сподели пред БНР исландският писател Рагнар Йонасон.

Романите му са публикувани в 33 държави и са продадени в над 2 милиона екземпляра. Той е адвокат, банкер, писател и университетски преподавател. Превел е 14 от произведенията на Агата Кристи на исландски език. Носител е на редица престижни литературни награди. На български език са преведени книгите му "Ледена тишина", "Черен мрак", "Снежна слепота".

От тийнейджър Рагнар превежда Агата Кристи. Открива книгите ѝ, когато е на 12 години.

"Всеки уикенд ходех в библиотеката заедно с баща си. След като изчетох всичко на исландски, започнах с все още непреведените ѝ книги. Едно лято, когато бях на 17, помолих майка ми да ме закара до издателя на Агата Кристи в Исландия и попитах дали имат нужда от някой, който да превежда книгите ѝ. По това време в страната ни на година се публикуваше по една книга от Агата Кристи. Издателят знаеше колко запален фен съм на творчеството ѝ. Помнеше как непрекъснато звънях на издателството, за да питам няма ли да има нов превод скоро. Един ден ми се обади и ми предложи възможността да преведа книга на Кристи. Това беше невероятно събитие за тийнейджър като мен. Започнах с една кратка книга - "Безкрайна нощ". Превеждах Агата Кристи 10 години, беше мое хоби. След това започнах да уча право, станах адвокат. Дори и по това време обаче превеждах по една книга всяка година. Това е страхотна школа за всеки писател".

Рагнар Йонасон и криминалните романи.

"Винаги съм писал кратки истории за всякакви неща. Никога обаче не съм мислел, че ще стана криминален писател. Това беше нещо много далечно за мен. Когато бях малък, в Исландия се гледаше по странен начин на хората, искащи да пишат криминални романи. Изведнъж обаче различни писатели започнаха да пишат в този жанр. При мен също се появиха някои идеи и си помислих – може би трябва да опитам. Толкова години превеждам Агата Кристи. Осъзнах, че това ми е дало много самочувствие".

Един от най-популярните герои на Рагнар е полицаят Ари Тор Арасон. Неговите разследвания са популярни в цял свят. Как започва пътят му?

"Създадох Ари в една книга преди "Снежна слепота". В нея той все още не беше полицай. Беше млад студент, търсещ баща си. Не е създаден като полицай, а като момче, опитващо се да разгадае лична мистерия. Това го прави по-различен от традиционния полицай в един роман. Той е много млад, няма никакъв опит. Когато реших да пиша следваща книга, осъзнах, че Ари Тор расте с всяка история. Откриваме го като много млад, след това преминаваме през 20-те му години, той се променя много".

За мистериите и криминалните истории – преди и сега.

"Трудно е да пишеш за мистерии в съвременния свят. Моят пример са по-старите книги - в тези мистерии винаги има пъзел или психологическо разследване. Трябва да откриеш от уликите кой е виновният. В модерните полицейски книги това е съвсем различно. Затова в романите си използвам и старомодни, отдалечени исландски градове. Опитвам се да пиша книги, които не се занимават с мобилни телефони или видеозаписи. Това прави работата на полицая много по-различна от преди. Някои от новите ми книги, в които Ари Тор не присъства, се развиват през 80-те години. Това е страхотно време за мистериите. Нищо не те разсейва от пъзела, който трябва да се разреши".

Мистериите на Рагнар се развиват из красивите малки градове на Исландия. Фон, който е повече от идеален за една смразяваща криминална история.

"Исландия е странна държава. Много красива, с фантастична природа. Особено през зимата е едно тъмно и студено място, много изолирано. Това е нещото, което я прави интересно място за криминална книга. Особено когато можеш да използваш атмосферата на снега и малките селца, изолацията. В селата и градовете няма много хора. Това ги прави интересна криминална сцена с малко заподозрени. Скандинавските страни са определяни за много мирни. Исландия винаги е по върховете на класациите за най-спокойни страни в света. Това също е много интересно за читателите. Да прочетат криминална книга, развиваща се на място, което всички мислят, че е много сигурно. Това е предизвикателство за читателя и автора. Да погледнеш отвъд повърхността и да намериш нещо мрачно".

През деня Рагнар Йонасон е адвокат и банкер. През нощта – писател. Имат ли тези три различни дейности нещо общо?

"Не много. Работата ми в банката е нещо много стандартно. Срещаш се с интересни хора. Опитваш се да си креативен и да се наслаждаваш на тази част от живота си. След това обаче се прибираш вкъщи и започваш да пишеш и да мислиш за книги. Тотално различен свят. Не пиша за адвокати и банкери. Все пак това работя, не искам да е с мен през цялото време. Харесва ми да съм и адвокат – това ми помага да знам повече за правната система. Пиша през нощта, когато всички спят и е тъмно навън. Навсякъде е тихо. Това е много приятно време да пишеш мистерия".

Популярността на историите на Рагнар Йонасон скоро ще ги отведе от читателите до зрителите. В подготовка са два телевизионни сериала. Единият телевизионен сериал е по случаите на Ари Тор. Подготвя се от Уорнър Брадърс. Ще снимат в Исландия. Другият сериал е по трилогия, публикувана преди години.

"Мисля, че ще бъде интересно. Знам, че във филм героите ми ще са по-различни от това, което си представям. Когато ти се предложи възможността книгите ти да се превърнат в телевизионни сериали или филми, трябва да се отпуснеш и да дадеш шанс. Все пак всеки от нас създава своето произведение на изкуството".

Има ли рецепта добрият криминален роман?

"Трябва да си оригинален. Опасно е да започнеш да работиш с рецепти. Не трябва да се опитваме да пишем книги, еднакви с историите, които харесваме. Трябва да се опиташ да намериш нещо оригинално, нещо ново. При мен работи следното – винаги пиша онази книга, която самият аз бих се радвал да прочета. Никога не съм имал човек до себе си, който да ми казва какво да пиша. Правя това, което чувствам като най-правилно. Издателите, агентите, читателите – те винаги имат някакво мнение. Винаги обаче сам избирам накъде ще поема в историите си. Доверявам се на усещанията си. Това е моята свобода".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59