Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият израелски космически турист полетя в космоса

Ейтан Стив
Снимка: личен архив

Първият израелски космически турист полетя в космоса. Това е третата голяма мисия на еврейската държава. След полета на израелския космонавт Илан Рамон, който за съжаление завърши трагично и след опита израелския спътник „Берашит“, да кацне на обратната страна на Луната. Надеждата е този полет да завърши успешно.

За разлика от другите държави по-голямата част от израелската космическа програма е в частни ръце. С изключения на мисията на астронавта Илан Рамон, почти всички други опити за дейност извън пределите на Земята са лични инициативи: като се почне от комуникационните, метеорологични и др. спътници( които в отличие от всички останали се въртя около Земята обратно на нейното движение) и се стигне до втория астронавт Ейтан Стив. Държавата не е инициатор на излитането му, то е частно и го наричат "космически турист".

"Ейтан Стив е един от най-високо квалифицираните бойни пилоти на Израел. Служил е заедно с астронавта Илан Рамон и на няколко пъти е оцелявал при крайно опасни мисии, като при това е спасявал и самолета, на който лети. Известно време се беше отдал на цивилен бизнес. Повече от година са се подготовяли за космическия полет. Цената е над 50 милиона долара, които всеки участник лично е платил. От 4-мата астронавти само Ейтан Стив и астронавта Майкъл Лопес Алегрия, който в момента е вицепрезидент на Axiom Space и командир на кораба са професионални летци. Според нашия астронавт, програмата за подготовка не се е отличавала съществено от тази за военните пилоти от висок клас", каза за БНР Инбал Крайс.

Според него 35 експеримента, ще трябва да направи по време на полета израелският космически турист. Делят се на научни, свързани с изкуството и образователни.

"Има ограничения на личните вещи, които могат да се внесат в космическата станция. Не трябва да тежат повече от кило и половина. Ейтан Стив направи национален конкурс, в който можеха да вземат участие от стартъп фирми до деца. Предлагаха всевъзможни форми на участие в космическата мисия. Ще експериментира, например, как безтегловността влияе върху развитието на стръкче нахут (от него се приготвя националното ястие на Израел- фалафел), апаратче с големината на половин кибритена кутийка за изследване на съня в космически условия. (В околоземната орбита на всеки 90 минути има изгрев и земните нагласите на организма пречат за нормална почивка) до правене на кръвни тестове по снимка на окото( без игла).Физици и дизайнери от телавивския университет са създали миниатюрен музикален инструмент, наречен “невъзможен обект“, който е включен в космическата програма. Астронавтът не е могъл да вземе цяла Библия, а няколко листа от нея. С приказка, ще пожелае на еврейските и на арабските децата лека нощ от Космоса. Предвидени са и уроци за израелските ученици, които ще се водят от космическата станция, илюстрирани с гледки през илюминатора. Чрез специални очила учениците ще могат и да виждат това, което вижда Ейтан Стив и за малко ще се почувстват аеронавти. Това е част от мащабна национална програма за създаване интерес у децата към Космоса. Смята се, че ще стимулира изучаването на точните и природни науки, както и творческо мислене. Времето на престоя в космоса е разпределено до минута. Надаваме се, че пренаселеността на космическата станция или липса на кислород, да не попречат на осъществяване на задачите", допълни за предаването "Закуска на тревата" Инбал Крайс.

Както гласи арабската поговорка „никой не е пророк в собственото си село.“ Върху Ейтан Стив се сипеха критики от момента, когато обяви, че ще лети в Космоса. Журналистически разследвания се опитаха да докажат, че бизнеса, с който е натрупал милионите си, не е достатъчно прозрачен, но сега следят с внимание полета.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54