Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветята - тайнствени и неповторими

| обновено на 17.04.22 в 14:10

Точно навреме за Цветница в лондонската галерия "Сачи" се откри изложба, посветена на някои от най-интригуващите представители на световната флора. От микрообрази на микроскопични гъби до преливащи цветове на градински цветя, изложбата на ботаническо изкуство и фотография обединява най-разнообразни творби на световни артисти, професионалисти и любители. 

"Виждаме повишаване на интереса към растенията от фотографска гледна точка след началото на ковид пандемията. Хората търсят неща за фотографиране, търсят отдушник на творческото начало в себе си. Растенията са близо до дома, намират се на практика навсякъде,"  казва фотографката Сиян Тайрел от кралското растиниевъдно общество. 

Американският архитект Санджей Джани се захваща с фотография по време на пандемията. Той е запленен от цветовете в градината и квартала си, а седемте снимки в изложбата символизират дъгата. 

"Добрата архитектура те грабва, приканва те да влезеш. Разкрива и вълнува с всички отражения, сенки и разпределение на пространството. Разказва ти повече отколкото си смятал, че ще научиш като влезеш. Смятам, че цветята правят същото."

Японският артист Мицуко Курашина е уловила в картините си крайбрежните колонии растения в районите, наводнени от опустошотилените вълни цунами след земетресението през 2011 година. 

"След цунамито на хората им беше много трудно, но растенията продължиха да развиват. Желанието ми е да върна силата на хората, които ще разгледат работата ми."

Ако трябва да избираме царица на цветята, това безспорно би била орхидеята. Богата на цветови нюанси, с причудливи форми, тя загатва екзотичното очарование на тропика. В света се срещат над 28 хиляди вида орхидеи и растат на абсолютно всички континенти, освен Антарктида. Лондонските градини Кю всяка пролет представят на публиката една малка част от тези уникални цветя във фестивала на орхидеите, отбелязва организаторът Алберто Тринко. 

"Нещо такова те кара да се чувстваш добре дошъл в края на зимата, когато навън все още е мрачно, вали, студено е. Човек няма търпение да намери малко цвят, да усети настъпването на пролетта и фестивала на орхидеите предлага точно тази експлозия от цветове, която изтрива сивотата."

Малко известен факт е, че орхидеите се използват с лечебни цели, както и в кулинарията. Когато се наслаждавате на сладоледи, кексове, сладкиши, знайте, че уханието им е получено чрез ванилията, която идва от специален вид орхидея. 

За съжаление нежните цветя все по-често стават жертва на обезлесяването и климатичните промени. Затова в градините използват модерни методи като ДНК анализ, за да установят роднинските връзки между орхидеите и да спомогнат за опазването на редките видове, обяснява флористът Хенк Ризлинг. 

"Има много маниаци по орхидеите, ако мога да се изразя така, които идват да разгледат колекцията. Това е удоволствието от фестивала. Има големи пространства с цветове, на които хората да се насладят, но има и една малка ниша с по-деликатните видове , редки сортове, на които трябва да се възхитиш отблизо." 

Едно цвете, което от векове радва очите на хората, но нашумя особено напоследък като националното на Украйна е слънчогледът. Ферма в Австралия се опитва да оптимизира отглеждането на слънчогледи и да го направи по-екологично като ги засажда с дрон. Безпилотният апарат засява около 45 хиляди семена на хектар, от които по-късно ще поникнат 30 хиляди растения, обяснява собственикът Алън Удс. 

"Слънчогледите се нуждаят от равномерно пространство, за да растат правилно и трябва да са точно подредени. Това бяха някои от предизвикателствата, които трябваше да превъзмогнем, когато ги садихме с дрон."
слънчоглед
Това е бъдещето на земеделието, убеден е Удс. Ако опитът със слънчогледите се окаже успешен, техниката може да се използва за засаждане на култури като ечемик, люцерна и пшеница. 

"Единственото, което дронът няма да успее да направи, е да обере слънчогледите. Поне все още не може."

Цветовете на експеримента вече са в пълния си блясък и привличат туристи от близо и далеч, които искат да направят красиви снимки или да научат за новите земеделски практики. 

"Обикновено слънчогледите се садят край шосетата и магистралите и хората често паркират опасно или навлизат незаконно в имотите на фермерите. Затова решихме да отворим полетата за обществеността и да дадем възможност на хората да се разходят и да си направят красиви снимки."

В Нидерландия отвори врати след пандемията един от най-големите цветни паркове в света "Койкенхоф". Наричат го "Градината на Европа" неслучайно - паркът се простира на 32 хектара и в него се садят над седем милиона цветя. Повечето разбира се са лалета - националното цвете на Нидерландия. 

"Всяка пролет едно цвете на тази планета засенчва останалите с великолепието и изобилието си. Всяка пролет нидерландските поля се разгоряват от ярките му цветов. Това цвете може да е най-разпространетото в света, но историята му е слабо позната." 

Лалетата са пренесени в Нидерлания в края на 16 век, но произходът им е от древна Персия, а името им идва от турската дума за тюрбан. Крехкото на пръв поглед лале носи силен емоционален заряд. Червените лалета са били символ на любов в Персия, а черните тичинки се свързвали с горящото от емоции сърце. 

"Красотата на това цвете интригува, запленява и омагьосва богати и бедни. Някога луковиците му са стрували теглото си в злато. Те се превръщат в обект на фантастични финансови спекулации, а цената им се покачва главоломно." 

В края на март непримири жители на Киев подредиха около милион и половина лалета във формата на украинския герб, за да отбележат началото на пролетта и възраждането на природата и живота. 

"Подреждаме герба на Украйна от милион и половина лалета. Идеята е да създадем настроение за хората, а после ще раздадем цветята на болници и жени." 

И още няколко любопитни факта за цветята. 

Тропическо дърво в Камерун беше кръстено на холивудския актьор Леонардо Дикаприо заради усилията му за опазване на дома му гората Ибо. Дикаприо използва звездния си статут, за да спре плановете за изсичане на гората. 

Ботаниците откриха в Мадагаскар орхидея призрак, която расте в почти пълна тъмнина. Цветовете й са с формата на звезда и се отварят веднага след дъжд само за 24 часа. 

Единствено по рода си тютюнево растение от Австралия убива насекоми с отрова.  Стеблото на никотиана инсектицида е покрито с лепкави жлези, които примамват дребни насекоми като мушици и ги убиват.

Съсед на дървото дикаприо в гората Ибо пък е изключително рядката розова вуду лилия. Цветето разцъфва от грудка, след като листата му увяхнат, а съцветието, което наподобява копие достига трийсет сантиметра на височина. 

Освен, че ни показват миналото на Земята и тайните на природата, цветята винаги са отличен избор, за да покажете на скъп човек, че го цените или просто да внесете цвят и настроение в живота си. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Агенцията за социално подпомагане

Служители на АСП излизат на протест с искане за по-високи заплати

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 07:48
Войник на хутите насочва картечница към автомобил, докато патрулира по време на протест срещу САЩ и Израел в Сана, Йемен.

Йеменските хути са атакували три плавателни съда в Червено и Средиземно море

Йеменските хути заявиха, че са атакували три плавателни съда, включително петролен танкер, в Червено и Средиземно море с балистични ракети, безпилотни самолети и лодки с взривни устройства. Хутите са атакували кораба "BENTLEY I" и танкера "CHIOS Lion" в Червено море, съобщи военният говорител Яхия Сари. Той добави също, че групировката е..

публикувано на 16.07.24 в 07:43
Церемония по издигане на флага на ЕС пред Европарламента в Страсбург, 15 юли 2024 г.

Учредително заседание на новия Европарламент

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На този..

публикувано на 16.07.24 в 07:34
Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс.

Тръмп посочи своя кандидат за вицепрезидент

В първия ден на Националната конвенция на републиканците бившият президент Доналд Тръмп, който се очаква да бъде официално номиниран за кандидат-президент, избра сенатора Джей Д. Ванс от Охайо за свой кандидат за вицепрезидент. 39-годишният сенатор Джей Д. Ванс (Джеймс Дейвид Ванс) е бивш отявлен критик на Доналд Тръмп, който впоследствие се..

публикувано на 16.07.24 в 07:34

Червен и оранжев код за горещини, температури до 42°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 4 области - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области на страната в сила е оранжев предупредителен код за горещини. Днес ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с..

публикувано на 16.07.24 в 07:23

Недоверието към ваксините в Европа е причина деца да пропускат имунизации, отчитат от СЗО и УНИЦЕФ

123 хиляди деца в Европа и Централна Азия не са получили каквито и да били рутинни ваксинации, сочат последните данни за националното имунизационно покритие, които бяха оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.  Ваксинирането на децата по света се е забавило през изминалата година. В сравнение с нивата от 2019 година преди пандемията на..

публикувано на 16.07.24 в 05:29
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

В бъдеще може да има среща на върха Обединеното кралство-ЕС

Европейските лидери са "непредубедени" за това как да рестартират отношенията с Великобритания и не изключват възможността за среща на върха Обединеното кралство-ЕС в бъдеще, каза високопоставен служител на ЕС преди срещата в четвъртък в Бленъм, графство Оксфордшър. Вестник "Гардиън" цитира неназован източник, че Брюксел е отворен за бъдещите..

публикувано на 16.07.24 в 05:22