Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът: Темата за РСМ не трябва да се използва вътрешнополитически

| обновено на 16.04.22 в 20:12
5
Вицепрезидентът на България Илияна Йотова в Битоля - 16 април 2022
Снимка: БГНЕС

Темата за Република Северна Македония не трябва да се използва за вътрешнополитически цели. Това заяви премиерът Кирил Петков, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и депутати участва в откриването на клуба на Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля.

Петков поздрави българската общност в Република Северна Македония и подчерта, че българското правителството е ангажирано с темата за правата на българите в югозападната ни съседка.

Българските власти очакват българите в РСМ да бъдат вписани в конституцията.

"Важно е за нас да знаем, че ние не сме изоставени, че някой е дошъл тук да ни види, да пита как сме. Да каже, че поне гражданските и националните права ще бъдат защитени".

На това се надява журналистът Владо Перев. Правата на българите в Република Северна Македония ще бъдат защитени, декларираха в Битоля вицепрезидентът, премиерът, външният министър и депутати от различни партии. Те разговаряха с представители на български дружества и участваха заедно в откриването на Клуба на културен център "Иван Михайлов" в Битоля:

"Всички български институции са представени, всички политически партии. Това е жива картина на националния консенсус по отношение на нашата позиция за членството на Република Северна Македония" - подчерта вицепрезидентът Илияна Йотова и добави, че България не е променила позицията си за диалога със Скопие и е важно властите там да изпълнят поетите ангажименти: "Пътят за членството на Република Северна Македония минава през отворения път между двете страни. Няма как отвън, през натиск, така, както много политици се надяват, това да се получи. Трябва да изчистим помежду си всички тези спорни моменти".


На въпрос има ли опасност за външен натиск при вземането на решение за Република Северна Македония, премиерът Кирил Петков отговори: "Не трябва да мислим за натиск от който и да било. Трябва да мислим кой е българският интерес, кой е интересът на Република Северна Македония и дали тези интереси не са всъщност общи, защото ако нямаме мир и стабилност на Балканите, ако не можем да вдигнем границите, ако не може нашите бизнеси да работят от двете страни, нищо няма да постигнем".

Министърът на външните работи Теодора Генчовска каза, че по темата за Република Северна Македония имат обща позиция с премиера, но различията с външнополитическия му екип остават:

"Той трябва да уеднакви неговата позиция с външнополитическия си екип. Външно министерство води официалната политика на България по отношение на Република Северна Македония".

Страната ни очаква властите в Скопие да изпълнят ангажиментите по договора за добросъседство със София от 2017 година, а българското "да" за начало на преговори за еврочленство на югозападната си съседка зависи:

"Те да покажат воля, че могат да покажат конкретни резултати, изцяло резултати, конкретни", подчерта българският дипломат номер едно.

Темата за отношенията между съветническия екип на премиера и Външно министерство коментира и вицепрезидентът Илияна Йотова: 

"Смятам, че министър-председателят ще вземе мерки съветническият екип да не прави втора външна политика - това би било много тревожно и бих казала даже опасно в една такава ситуация, защото ние олекваме пред нашите европейски партньори и защото България няма никой да я взема на сериозно, нейните позиции. Още повече това е най-тежкият консенсус, който имаме в страната – точно по отношение на членството на Република Северна Македония", посочи Илияна Йотова.

Премиерът не отговори директно на въпроса има ли две позиции по темата на Република Северна Македония, но посочи: 

"Не може да се играе междупартийно, трябва да се играе национално, трябва да имаме обединение и обединение не само в България, но и обединение заедно с българите в Северна Македония. Те всъщност са моста между двете страни и ние трябва този мост да го използваме, техните права трябва да бъдат защитени, няма две мнения за това въобще. Едновременно с това всички говорим ясно, че и за българската общност в Северна Македония, и за българския интерес е важно Северна Македония един ден да бъде част от Европейския съюз", каза Кирил Петков


Има жалби, подадени в комисията по дискриминация, че правата на българите в Република Северна Македония не се спазват – това каза Екатерина Захариева, бивш външен министър и депутат от ГЕРБ, която също беше в Битоля.

Захариева даде примери, че българите в югозападната ни съседка трудно намират работа, а властите им създават проблеми.

Тя разчете като добър знак участието на представители на различни политически партии в Битоля при откриването на клуб на сдружението „Иван Михайлов“: 

"Да покажем на хората, които са тук и които ни вярват, че основна задача на всички политици, на всички правителства, ще бъде опазването на техните права и Република Северна Македония да стане наистина европейска държава. А какво означава това? Всички граждани на Република Северна Македония да са равни пред закона и да имат еднакви права, независимо с какво самосъзнание са".

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев коментира в Битоля, че всички политически сили искат стабилност в региона:

"Големият въпрос е как ще бъде постигната тази стабилност. Правата на хората са същността на европейските ценности. Ако някой иска да влезе в Европейския съюз, то наистина трябва да спазва тези ценности. Ние ги подкрепяме, готови сме наистина да подадем ръка, но не и на всяка цена. За нас е важно наистина българското малцинство да не се чувства дискриминирано".

Снимките са предоставени от прессекретариата на държавния глава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон (в средата), министърът на вътрешните работи Калин Стоянов (вляво) и заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою (вдясно).

Йохансон: Няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални емигранти

Няма риск България и Румъния да бъдат залети от вълна от нелегални емигранти, заяви еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон след среща в София с вътрешните министри на двете държави.  Според Йохансон към момента, по оценка на ЕК, няма никакъв риск двете държави да бъдат залети от вълни от нелегални мигранти. Двете държави сътрудничат..

публикувано на 18.04.24 в 15:28
Язовир „Йовковци“

Язовир "Йовковци" може да приеме големи количества валежи

Нивото на язовир „Йовковци“, който водоснабдява Великотърновска област и част от област Габрово, е спаднало с близо 4 метра. От водния оператор уверяват, че няма опасност от недостиг на питейна вода и воден режим за населените места, които се водоснабдяват от язовира. Обемът на язовир „Йовковци“ е 72,620 млн. кубически метра, което е 79 %..

публикувано на 18.04.24 в 15:21
д-р Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев: Благодарение на промените имаме парламентарен контрол на служебното правителство

Неприятно е, че в момента формално властовият ресурс  в държавата и конкретно в здравеопазването е се управлява еднолично от една парламентарна група. Председателят на здравната комисия в НС е избран от ГЕРБ, практически шеф на НЗОК е избран от ГЕРБ, имаме председател на Надзорния съвет на НЗОК, зам.-министър – избран от ГЕРБ. Поради което..

публикувано на 18.04.24 в 15:14

Първи парламентарен контрол на служебното правителство

За утре, 19 април, е предвиден първият редовен парламентарен контрол на назначеното служебно правителство. Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова обяви, че първи на въпрос ще отговаря служебният премиер Димитър Главчев. Най-много са въпросите към служебния регионален министър Виолета Коритарова. На въпроси на..

публикувано на 18.04.24 в 14:53

Приеха промени в Закона за здравето, свързани с правата на хората с психични заболявания

На първо четене парламентът прие промени в Закона за здравето, свързани с правата на пациентите с психични заболявания. Предвижда се в общините, където има лечебни заведения за тези пациенти, да се създават комисии за психично здраве.  Законопроектът, внесен от представители на всички парламентарни групи без "Възраждане", има за цел да се подобрят..

публикувано на 18.04.24 в 14:51

Не тръгна делото срещу отказа на ОбИК във Вълчедръм да прекрати правомощията на кмета

Административният съд в Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия (ОбИК) във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси.  На свое заседание на 6 април Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 14:34

Какво се случва с българите, останали на летището в Дубай след голямото наводнение?

120 български граждани се намират на летището в Дубай. Такава е информацията на генералното консулство на България в емирството . Групата е трябвало да излети с редовния полет на Fly Dubai в 9.40 вчера, но заради обилните валежи той е бил отменен. Генералният консул на задграничното ни представителство веднага е пристигнал на място, за да..

публикувано на 18.04.24 в 14:34