Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова и Петков са в Битоля за откриването на клуб в културния център "Иван Михайлов"

Премиерът заяви, че решение по въпроса с ветото за РСМ ще бъде взето от Народното събрание

| обновено на 16.04.22 в 14:45
Българските държавници са в Битоля за откриване на нов клуб на Културния център "Иван Михайлов"
Снимка: БГНЕС

За официалното откриване на нов клуб на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, Северна Македония пристигнаха вицепрезидентът Илияна Йотова и премиерът Кирил Петков.

Културният център носи името на българския революционер, дългогодишен лидер на ВМРО и последна силна фигура в историята на македонското освободително движение Ванче Михайлов. Сдружението работи с българската общност в Северна Македония и в края на март отхвърли резултатите от преброяването, според което като българи в съседната държава се самоопределят едва 3504-ма души.

Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и депутати от ГЕРБ, БСП и „Продължаваме промяната“ се събраха заедно в Генералното ни консулство в Битоля, за да разговарят с представители на български дружества.

Присъствието на различни политически партии показва, че българската общност в Северна Македония е истински приоритет, подчерта премиерът Кирил Петков. „Вие сте мостът, който е двигател, за да покажем пътя на РСМ към Европейския съюз. Ако не работим заедно, има опасност проблемите през годините да продължат“, каза той.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че правата на българите трябва да бъдат гарантирани в Конституцията на РСМ, а спазването на тези права е условието за начало на преговори с Европейския съюз.

Външният министър Теодора Генчовска посочи, че към гарантиране правата на българите трябва да бъдат насочени усилията на всички институции. 

В рамките на визитата премиерът Кирил Петков и министри от Северна Македония ще посетят междусистемния далекопровод Битоля-Елбасан. По него България ще може да продава ток на целия регион.

В делегацията на премиера е и министърът на външните работи Теодора Генчовска. Вчера тя обяви, че има сериозни различия с външнополитическия екип на премиера по въпроса кога Българя може да отмени ветото си върху начало на преговори за членство на Северна Македония в ЕС.

По повод казаното от Генчовска премиерът Кирил Петков заяви, че всякакво решение по въпроса ще бъде взето от Народното събрание.

"Дори да има различия във вижданията, въпреки че има коалиционно споразумение, което ни дава ясна рамка, има рамкова позиция, какъвто и подход да има накрая трябва да бъде одобрен от парламента. Надявам се, даже не само от коалиционните партньори, но и от опозицията".

Въпреки напрежението в коалицията няма да има рокади в правителството, заяви още премиерът Петков пред журналисти в Пловдив, където снощи водещата формация в управляващата коалиция "Продължаваме промяната" беше учредена като партия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шествията за Деня на труда във Франция се смесиха с пропалестински по-радикални протести

Във Франция традиционните шествия за Деня на труда се смесиха с по-радикалните протести в подкрепа на Палестина. В Париж и други градове се стигна до инциденти. Първомайското шествие в Париж започна с напрежение - стотици радикални активисти провокираха митинга с безредици и лозунги срещу полицията, която ги разпръсна със сълзотворен газ...

публикувано на 01.05.24 в 20:20

В Рим се провежда най-големият безплатен концерт в Европа

В Рим се провежда традиоционният първомайски концерт. Той се организира от 1990 година от трите основни профсъюза на Апенините – Италианска генерална конфедерация на труда (CIGL), Конфедерация на синдикатите (CISL)  и Италиански съюз на труда ( UIL).  Това е най-големият безплатен концерт в Европа.  Тази година той се провежда под..

публикувано на 01.05.24 в 20:00

Ваня Григорова и Мая Манолова: Обединение вляво няма да има

Обединение вляво няма да има, казаха Ваня Григорова и Мая Манолова в Кюстендил, където представиха старта на кампанията на "Солидарна България" за предстоящия вот. Изказването беше по повод призива на председателя на БСП Корнелия Нинова от по-рано днес, че всички напуснали партията са поканени да се върнат, включително Сергей Станишев...

публикувано на 01.05.24 в 19:47
Плаващ терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис

Техническите тестове на газовия терминал край Александруполис завършват след Великденските празници

Причината за отлагането с няколко седмици на търговската експлоатация на плаващия терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис е, че не са приключили техническите тестове на съоръжението. Това стана въпреки очакванията терминалът да стартира в края на април или на 1-ви май. Очаква се това..

публикувано на 01.05.24 в 19:22
Теренът за новата детска болница в кв.

Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата

След като министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София, с позиция излезе инвеститорът Търговска Лига.  В нея се казва, че дружеството се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата.  И допълва -..

публикувано на 01.05.24 в 19:00
Министър-председателят Димитър Главчев

Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на частна детска болница в София

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване София.  В съобщението на пресслужбата на Министерския съвет се казва, че ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран..

публикувано на 01.05.24 в 18:10

Промените в Конституцията на РСМ беше тема на първия дебат на двамата кандидат-президенти

Промените в Конституцията на Република Северна Македония и българското вето за членството на Скопие в Европейския съюз беше една от темите в снощния първи телевизионен дебат между двамата кандидат-президенти - настоящият държавен глава Стево Пендаровски, издигнат от социалдемократите и Гордана Силяновска - кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ.  Вторият тур..

публикувано на 01.05.24 в 18:10