Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На стратегическо равнище проспиваме ключови елементи, които могат да доведат до застрашаване на енергийната сигурност на България"

Кузман Илиев: Европа е зависима от Русия и Китай за критични стратегически ресурси

Зеленият преход ни прави изключително зависими от нашите моментни геополитически противници, казва икономическият анализатор

Кузман Илиев
Снимка: БГНЕС

"Ако се лишим от руския газ много рязко, без да сме готови за това и просто свалим картите пред нашите алтернативни доставчици, това, което ще се случи, е, че той ще поскъпне изключително много за нас." Това каза в интервю за БНР икономистът Кузман Илиев.

Някои европейски държави са критично зависими от руските енергоносители, отбеляза Илиев. По думите му неслучайно германците са против енергийния пакет от санкции, защото ще влязат в много тежка рецесия.

"Зависимостта им е 50%, повече от нас. В Австрия е над 80%, унгарците и повече. Тоест има една част от Европа, която не може просто с лека ръка да го спре, защото директно влиза в рецесия. А Германия влезе ли в рецесия, влизаме всички ние. Като воденичен камък ще ни повлече надолу."

Според Кузман Илиев трябва да се организира "доста по-разумен" енергиен преход

В предаването "Преди всички" той очерта част от проблемите, пред които е изправена Европа:

"Проблемът е на общоевропейско равнище. Така, както проспахме енергийната зависимост, която се оформи по отношение на Русия и в един момент, когато се разделиха геополитическите интереси и блокове, тази зависимост избуя, така сега забелязваме една още по-голяма зависимост на Европа и на България – зависимостта по отношение на критичните, стратегическите ресурси: редкоземни метали, минерали, изключително важни химически елементи, които в огромната част европейският континент внася от Китай. Тоест вече говорим за проблем, който касае ресурсната сигурност и индустриалния живот на европейската икономика и на българската в частност. Нещо, което е много подценявано в момента."

Сега, за да отговорим на енергийното предизвикателство, ускоряваме т.нар. зелен преход към нисковъглеродна икономика, но индустриалните метали, които са ключови за всяко от тези решения, в голямата си част се внасят ако не от Русия, то от Китай или от юрисдикции, които комуникират добре и с двете държави от новия обособен източен блок, подчерта Кузман Илиев.

По темата с "огромните масиви с батерии" икономистът поясни, че, "както и да го гледате, литият, който е ключов, трябва да дойде от Китай" и ако се тегли чертата, в един момент ще се окаже, че "този зелен преход ни прави изключително зависими от нашите моментни геополитически противници".

Илиев се солидаризира с позицията на синдикатите, че Планът за възстановяване е "тежък провал".

"На стратегическо равнище ние проспиваме ключови елементи, които могат да доведат до застрашаване на енергийната сигурност на България."

Инфлацията е функция на това колко пари ще напечатат централните банки и до каква степен Европа ще продължи започналото през последните десетилетия енергийно сепуко, коментира Кузман Илиев. 

"Не може да решите проблема, без да установите причината, а причината е, че има много пари в системата. Не спрат ли да го правят, не вдигнат ли лихвите, не са ли готови да изпият горчивото хапче на многото фалити – защото всички задлъжняха страшно много заради евтиния кредит, който дават последните години изкуствено, парите ще продължават все повече и повече да ни заливат.

Докато има такова наливане на пари на трилиони, докато има изключителен геноцид към рудодобив или към собствени залежи и ресурси, които да правят така, че да има достатъчно предлагане на енергоресурси, няма как да излезете от този омагьосан кръг." 

Палиативните мерки срещу инфлацията са толкова миниатюрни върху джоба на всеки българин, че е смехотворно дори да се коментират, заяви икономистът. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59