Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"На стратегическо равнище проспиваме ключови елементи, които могат да доведат до застрашаване на енергийната сигурност на България"

Кузман Илиев: Европа е зависима от Русия и Китай за критични стратегически ресурси

Зеленият преход ни прави изключително зависими от нашите моментни геополитически противници, казва икономическият анализатор

Кузман Илиев
Снимка: БГНЕС

"Ако се лишим от руския газ много рязко, без да сме готови за това и просто свалим картите пред нашите алтернативни доставчици, това, което ще се случи, е, че той ще поскъпне изключително много за нас." Това каза в интервю за БНР икономистът Кузман Илиев.

Някои европейски държави са критично зависими от руските енергоносители, отбеляза Илиев. По думите му неслучайно германците са против енергийния пакет от санкции, защото ще влязат в много тежка рецесия.

"Зависимостта им е 50%, повече от нас. В Австрия е над 80%, унгарците и повече. Тоест има една част от Европа, която не може просто с лека ръка да го спре, защото директно влиза в рецесия. А Германия влезе ли в рецесия, влизаме всички ние. Като воденичен камък ще ни повлече надолу."

Според Кузман Илиев трябва да се организира "доста по-разумен" енергиен преход

В предаването "Преди всички" той очерта част от проблемите, пред които е изправена Европа:

"Проблемът е на общоевропейско равнище. Така, както проспахме енергийната зависимост, която се оформи по отношение на Русия и в един момент, когато се разделиха геополитическите интереси и блокове, тази зависимост избуя, така сега забелязваме една още по-голяма зависимост на Европа и на България – зависимостта по отношение на критичните, стратегическите ресурси: редкоземни метали, минерали, изключително важни химически елементи, които в огромната част европейският континент внася от Китай. Тоест вече говорим за проблем, който касае ресурсната сигурност и индустриалния живот на европейската икономика и на българската в частност. Нещо, което е много подценявано в момента."

Сега, за да отговорим на енергийното предизвикателство, ускоряваме т.нар. зелен преход към нисковъглеродна икономика, но индустриалните метали, които са ключови за всяко от тези решения, в голямата си част се внасят ако не от Русия, то от Китай или от юрисдикции, които комуникират добре и с двете държави от новия обособен източен блок, подчерта Кузман Илиев.

По темата с "огромните масиви с батерии" икономистът поясни, че, "както и да го гледате, литият, който е ключов, трябва да дойде от Китай" и ако се тегли чертата, в един момент ще се окаже, че "този зелен преход ни прави изключително зависими от нашите моментни геополитически противници".

Илиев се солидаризира с позицията на синдикатите, че Планът за възстановяване е "тежък провал".

"На стратегическо равнище ние проспиваме ключови елементи, които могат да доведат до застрашаване на енергийната сигурност на България."

Инфлацията е функция на това колко пари ще напечатат централните банки и до каква степен Европа ще продължи започналото през последните десетилетия енергийно сепуко, коментира Кузман Илиев. 

"Не може да решите проблема, без да установите причината, а причината е, че има много пари в системата. Не спрат ли да го правят, не вдигнат ли лихвите, не са ли готови да изпият горчивото хапче на многото фалити – защото всички задлъжняха страшно много заради евтиния кредит, който дават последните години изкуствено, парите ще продължават все повече и повече да ни заливат.

Докато има такова наливане на пари на трилиони, докато има изключителен геноцид към рудодобив или към собствени залежи и ресурси, които да правят така, че да има достатъчно предлагане на енергоресурси, няма как да излезете от този омагьосан кръг." 

Палиативните мерки срещу инфлацията са толкова миниатюрни върху джоба на всеки българин, че е смехотворно дори да се коментират, заяви икономистът. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Столичната община изпрати питейна вода на жителите на Своге в ситуация на криза след пресъхването на местните водоизточници.

Къде е водата на Своге и Искрец? Природен феномен или човешка грешка?

Къде е водата на Своге и Искрец? Природна аномалия или човешка грешка е в основата на безводието? В предаването "Преди всички" свои версии и мнения изложиха двама експерти. "И двете хипотези най-вероятно са верни. Най-вероятно има събитие от геоложки характер в основния пещерен колектор на Понор планина – срутване или отваряне на голям..

публикувано на 18.08.22 в 08:23
Мустафа Карадайъ

Илхан Андай: Октомври България ще бъде много по-близо до вицепремиер Карадайъ

"Ако ДПС си изпълни нормата, която Доган спусне, и Бойко Борисов си изпълни нормата, октомври България ще бъде много по-близо до вицепремиер Карадайъ , но с мандат на ДПС. Дали ПП и ДБ биха склонни да се прегърнат с ДПС ? На тези избори това е по-малко възможно. Но едни избори през пролетта на 2023-та ще доближат ДПС и до другите играчи ."..

публикувано на 17.08.22 в 08:08
проф. Даниел Вачков

Проф. Даниел Вачков, БАН: Политиците не могат да променят позиция, възприета от историческата комисия

"2019-а сме се договорили по едни проблеми, които при добро желание от страна на политиците може да станат хубава база и за по-нататъшната ни работа. Въпросът е как ще се използват от някои политически сили тези резултати, за да бъдат превратно представени пред обществеността." Северна Македония и България ще честват заедно Кирил и Методий,..

публикувано на 16.08.22 в 10:32
Асен Меджидиев

Д-р Асен Меджидиев: Скъсяваме карантината и за ваксинирани, и за неваксинирани

Типът вирус и мутацията са различни в сравнение с предходните вълни. Затова и експертен съвет взема адекватни мерки седмица за седмица , които да не важат цял месец . Това поясни пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев относно актуалната ситуация с коронавируса. "Бяха бракувани много ваксини – над 1 300 000..

публикувано на 16.08.22 в 09:10

Проф. Анна Кръстева: Това служебно правителство е репетиция за бъдеща власт на Румен Радев

" Електоралният сезон бих го определила като 50 нюанса сиво . Много радикално различен е днешният залог за изборите. Преди две години залогът беше промяна, днес е управление. Преди беше смяна на елита, а сега въпросът е кой може да управлява.  Емоционалната окраска преди 2 години беше надеждата, а сега - прагматиката".  Това коментира пред БНР..

публикувано на 11.08.22 в 14:43
Иван Хиновски

Иван Хиновски: Парното ще поскъпне с не повече от 20%

" Парното ще поскъпне с не повече от 20% през следващия отоплителен сезон ".  Тази прогноза направи пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски. Той уточни, че цената на парното ще следва хода на цената на природния газ, "но няма да бъде с 60%, тъй като само една част от това повишение се превръща в покачване на себестойността на топлинната..

публикувано на 11.08.22 в 13:38

Даниел Лорер: Трябва да бъде ясно, че не може да се разчита на "Газпром"

" Българската държава може и трябва да защити българските граждани от високите цени и на електроенергия, и на газ . Това го показа нашата администрация миналата зима, като определихме над 4 млрд. лева за този вид помощи за енергийни нужди на гражданите и на бизнеса". Това заяви пред БНР бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер от..

публикувано на 11.08.22 в 12:47