Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят документален сборник за делата срещу журналисти за периода 2007-2020 г.

Доц. Жана Попова
Снимка: Ани Петрова

"Въпросът за справедливостта. Съдените журналисти в България" е озаглавен сборник с научни анализи и интервюта с журналисти, които са били изправени пред съда. Сборникът ще бъде представен тази вечер във Факултета по журналистика и масови комуникации. Обхванатият документално период е 2007-2020 г.

"Основната идея беше да разберем кога процесът се превръща в самото наказание, кога се превръща в тормоз за журналистите", каза пред БНР съставителят на сборника доц. Жана Попова.

Автори на друго подобно журналистическо и юридическо изследване са адвокатът Васил Василев и Таня Харизанова. То обаче се отнася до периода преди промените в правото относно делата за клевета и обида, уточни Попова.

"Не обхващаме делата срещу медии, които са много повече и имат различен характер – много често са съдени и журналистът, и медията, за да е сигурно, че ще бъде спечелено такова дело и ще има ефект."

Прави впечатление, че са много малко делата срещу журналисти от радиото и телевизията, посочи преподавателят.

"Голяма част от журналистите от онлайн медиите, които са съдени, са журналисти които или сами са издатели на своето издание, или са в т.нар. регионални медии."

Остава усещането, че най-съдещи са политиците, защото отзвукът от тези дела е най-голям, но немалка част от делата са водени от т.нар. средна администрация – това е втората голяма група, на ръководители на социални институции, следват фирмите, като там са най-сложните казуси, поясни доц. Жана Попова.

Малка група съставляват делата на журналисти срещу журналисти. Знаково дело в тази категория се явява това на Кеворк Кеворкян срещу покойния вече Георги Коритаров.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС гласува промени в държавния бюджет

Народното събрание ще гласува на първо четене промени в държавния бюджет, необходими за финансирането на над 2500 общински проекта по Инвестиционната програма на общините. С направените предложения за изменения в Инвестиционната програма, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 млн...

публикувано на 24.07.24 в 07:14

ЕК оповестява годишните доклади за върховенството на закона

Европейската комисия ще оповести годишните доклади за върховенството на закона за страните членки. По време на представянето на доклада за България миналата година еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова обяви, че Комисията предприема стъпки за окончателното прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка за страната ни,..

публикувано на 24.07.24 в 07:11
Кап. Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци изпрати в последния му път капитан Атанас Илев

Ескорт на гвардейци във военноморска униформа изпрати в последния му път капитан далечно плаване Атанас Илев. Той е и последният възпитаник на Военното на Н.В. училище, кавалер на ордена "За храбост" и почетен председател на Съюза на завършилите Военното на Н.В. училище. Капитан Илев почина  малко преди да навърши 101 години.  Председателят..

публикувано на 23.07.24 в 21:20

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията. В засиленото наблюдение на различни плажове в страната участват служители  на полицията и на..

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара планира в района на върховете Купена, Жълтец и Ботев от мълния загинаха баща му и 11-годишната сестра на..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата офанзива вчера са били убити най-малко 80 души. Израелските военни обясниха, че тя се налага, за да..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул. Пред екипа, придружаващ българския отбор на Игрите, Георги Пеев сподели: "За да покажем с..

публикувано на 23.07.24 в 19:56