Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как хора от Йерусалим са посрещали Великден в България

Снимка: БГНЕС

За всеки християнин е мечта да бъде в Йерусалим по време на падането на Благодатния огън в катедралата на Гроба Господен. Обикновено там се струпват хора още от предния ден. Около 14.00 часа огънят пада върху свещите на патриарха и на свитата му.

В началото хората, които се намират най-близо до криптата, където обикновено небето изпраща огъня, могат да докосната лицата си с пламъка, без да се изгорят. Огънят се предава от човек на човек и стига до най-отдалечените богомолци, успели да намерят място до прага на катедралата.

Самолети на православните християнски общности от цял свят чакат да отнесат факлите със свещения огън.

В България първи го получават църквите и катедралите на големите градове. А група журналисти от Йерусалим разказват как са посрещали Великден в малко село, надалеч от Пловдив.

Срещнахме ги по време на журналистически престур, където показваха с какво тази година Йерусалим ще изненада гостите за Великден. Всичко беше грандиозно и красиво, но Даниел Зоненфелд, кореспондент от Йерусалим на американски издания, свързани с католицизма, сподели, че най-красивият му Великден не бил в катедралата на Гроба Господен, а в малко българско село, на което не си спомня даже името.

"В България бяхме в красив период. Спряхме в малко селце край Пловдив. Стори ни се почти безлюдно. От рядко срещащите се минувачи разбрахме, че е неработен ден и има пост. Тъй като е обичайна практика и в Израел до късния следобед в събота заведенията да са затворени, решихме да почакаме да отворят. Някъде към 23.00 часа изведнъж пустото село оживя. Мъже, жени и деца вървяха към местната църква. Запътихме се и ние натам. Обясниха ни, че предстои церемония за Великден. Знаем как изглеждат католическите церемонии, но за пръв път щяхме да присъстваме на православна".

Първото, което ги впечатлило, било, че при влизане хората на три пъти се връщали и влизали отново. Респектирал ги църковният хор.

"От звуците на изпетите молитви, сякаш иконите заживяваха. Сред църквата поставиха плащеница. Миряните се редяха, за да минат под нея. Малко след полунощ зад храма спря кола. Хората в нея пренесоха запален сноп свещи. От тях свещеникът запали своята, а те продължиха, вероятно към друго село. Настъпи най-важният момент. С думите "Христос Възкресе" свещеникът даде на хората от първата редица да запалят свещите си от неговата. Те държаха по време на целия ритуал дотук незапалени свещи в ръцете си. Сега предаваха пламъка на по-задните редици и трикратно целуваха съеноряшите си. В един момент цялата църква бе осветена от свещите. Звучеше песен молитва, изпълнена от хора. След това като огнена река хората със свещите обиколиха църквата. Вървяха под звъна на камбаната, поздравявайки се един друг. Мнозина носеха и кошници с яйца с козунак. Смяташе се, че участие в този ритуал ги осветява. Постепенно се запътиха към къщите си, като пазеха с длани вятъра да не изгаси свещите им. Бяха си направили подсвещник от пробита чашка за еднократна употреба, за да не би стичащият се восък да изгори ръцете им. Спираха ни и нас, които не държаха свещи. Като разбираха, че сме от Йерусалим, от където е дошъл свещеният огън, ни поканиха в домовете си. Даряваха ни с шарени яйца. Много държаха да се чукнат с нас и непременно да ни счупят яйцето. Даваха ни от козунака. Гощаваха ни с агнешко със спанак. На следващият ден трябваше да тръгнем към София и да хванем самолета за Израел. Всеки от нас носеше кутия с пукнати шарени яйца".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите цени на фериботите отказват туристите да почиват на гръцките острови

В Гърция юни започна с високи температури до 35 градуса и пълни плажове. Цените на билетите за фериботите обаче, отказват много туристи да почиват по островите. Високи температури до 35 градуса, силно слънце и кристална вода на морето посрещна туристите тази сутрин. Силен е трафикът в цялата страна, предупреждават от пътна полиция и..

публикувано на 01.06.24 в 11:39

Над 400 еднодневни трудови договори за бране на череши в Кюстендилско

В Кюстендил Инспекцията по труда е издала над 400 еднодневни договори за отглеждане и бране на череши. Кампанята започва след този уикенд. От Инспекцията по труда разясняват, че договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа - т.нар. еднодневни договори, не лишават берачите и работниците по масивите от правото им на социално..

публикувано на 01.06.24 в 11:32

Близо 3 000 се събират за 13-тото издание на фестивала "Насред мегдана в Арбанаси"

Близо три хиляди изпълнители се събират за 13-тото издание на Националния фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси" днес и утре. "Насред мегдана в Арбанаси" събира изпълнители на автентичен и обработен фолклор от цялата страна. Най-малкият участник е 2-годишният Данислав Йорданов от село Хотница, а най-възрастният е Слава Данева на 87..

публикувано на 01.06.24 в 11:25

За седма поредна година: "Трабант фест" в Трявна

За седма поредна година Трявна е домакин на фестивал, който събира почитателите на колите с марка "Трабант". За тазгодишното издание на "Трабант фест"-а се очаква около 60 соцвозила да бъдат изложени в центъра на града. Събитието привлича десетки почитатели на легендарните немски автомобили, които разглеждат с любопитство и се снимат с..

публикувано на 01.06.24 в 11:11

Главчев даде старт на разчистването на терена за Националната детска болница

Служебният премиер Димитър Главчев даде ход на дейностите по разчистване на терена за построяването на Националната детска болница. Заедно с министрите на здравеопазването и на регионалното развитие, той присъства символично на началото на процеса. Очаква се разчистването на терена да отнеме шест - седем месеца, а изграждането на самата..

публикувано на 01.06.24 в 10:54

В Добричко започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност

От днес в Добричко започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност - под надслов "Добруджа, обич моя!". Фолклорните прегледи се провеждат непосредствено преди традиционния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" край село Дебрене. Традиционните за Община Добричка Регионални фолклорни прегледи на художествената..

публикувано на 01.06.24 в 10:38

В Ловеч започва 13-ото издание на фестивала "Хоро под Стратеш"

В Ловеч за 13-та поредна година ще се проведе националния фолклорен фестивал "Хоро под Стратеш" с участието на над 250 танцьори от цялата страна. Фестивалът започна в 11:00 ч. с дефиле на участващите групи през централната пешеходна зона на Ловеч, поясни Нели Читинова, председател на НЧ "Зорница 2010 – Нено Щрегарски", което е организатор...

публикувано на 01.06.24 в 10:27