Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последни проучвания за изборите във Франция: Макрон - 57,5%, Льо Пен - 42,5%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последната моментна снимка на френските нагласи пред балотажа в неделя дава още поне един пункт в полза на Еманюел Макрон: настоящият президент на Франция е кредитиран с 57,5%  гласове срещу 42,5% за крайнодясната му конкурентка Марин льо Пен. Това са резултатите от проучването на "Ипсос Сопра Стерия" в последния ден от кампанията.

От резултата личи, че телевизионният дебат между двамата кандидати в сряда е по-скоро в полза на Макрон: 43% от зрителите го намират по-убедителен, 24"% са предпочели Льо Пен, а 33% не одобряват никого от двамата. 43% намират Макрон за по-убедителен.

Наблюдава се и плахо активизиране на електората, който беше близо до рекорда по въздържали се на първия тур:  73% от запитаните твърдо са решили да гласуват в неделя. От тях широко мнозинство вече са избрали кого да подкрепят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат изграждане на ракетни площадки за противоградова защита в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил инж.Огнян Атанасов и областният управител инж.Александър Пандурски инициират среща с Изпълнителната агенция “Борба с градушките”. Ще се настоявя за изграждане на ракетни площадки и противоградова защита. За това настояват и земеделски прозиводители и най-вече овощари и черешопроизводители от района. Над 20  хил. декара са..

публикувано на 12.05.24 в 16:06

Израелски танкове са влезли в две предградия на град Газа

Израелската армия е изпратила танкове в две предградия на Газа. Съобщава се за тежки бомбардировки и разрушени няколко жилищни постройки. Междувременно от здравното министерство в анклава съобщиха, че над 35 хил. души са жертвите от началото на продължаващия вече седем месеца конфликт. Израелски танкове са щурмували отново южното предградие на Газа..

публикувано на 12.05.24 в 15:36
Гордана Силяновска, президент на Република Северна Македония

Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова положи клетва пред парламента на страната. В словото си пред депутатите тя заяви: "Да имате разбиране за мое евентуално вето, за моите предложения, за моята меритокрация и накрая - за върховенството на правото и това ще може да направи тази страна европейска държава"...

публикувано на 12.05.24 в 15:16

Най-малко 19 души са пострадали при украински удар в Белгород

Най-малко 19 души, сред които две деца бяха ранени при частично срутване на 10-етажен жилищен блок в руския град Белгород вследствие на украински удар.  Според руските служби за справяне с извънредните ситуации, поне още 10 души са затрупани под развалините на сградата. Белгород, който се намира близо до границата с Украйна, често става обект на..

публикувано на 12.05.24 в 14:57

ОИК- Кюстендил отказа да прекрати правовощията на кметовете на Жабокрът и Долна Гращица

Общинската избирателна комисия-Кюстендил отказа да прекрати правомощията на кметовете на селата Жабокрът Юлиян Максимов и на Долна Гращица Екатерина Николова, които в деня на полагане на клетва не са се били отписали като съдружници и в управителните органи на дружество с ограничена отговорност и на кооперация. Решението може да се обжалва в..

публикувано на 12.05.24 в 14:40
Президентът на Турция Реджеп Ердоган (вляво) и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис

Гръцкият премиер Мицотакис на посещение в Анкара

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще посети в понеделник Анкара, където ще разговаря с турския президент Реджеп Ердоган, предадоха световните агенции. Визитата идва след десетилетия на напрежение между Атина и Анкара, прекъсвано от кратки периоди на помирение. "Франс прес" отбелязва, че посещението на Мицотакис в турската столица бележи нова фаза в..

публикувано на 12.05.24 в 14:07

Община Пазарджик няма комплексно разрешително за почистване на коритото на р. Марица

Община Пазарджик не разполага с комплексно разрешително за почистване на коритото на река Марица. Това затруднява отстраняването на гъстата растителност, която крие риск при евентуално покачване на нивото на водите през пролетния сезон. Общинското ръководство е стартирало процедурата за получаването на разрешително. В момента коритото на..

публикувано на 12.05.24 в 13:29