Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миапетра Кумпула-Нарти: Финландия разглежда сериозно членството в НАТО

Снимка: Ангелина Пискова

Според финландската евродепутатка от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Миапетра Кумпула-Нарти съветско-финландската война, известна още като "Зимната война" от 1939-1940-та година, кара финландците винаги да имат едно наум при съсед като Русия. Тя каза това във връзка с намерението на страната ѝ да кандидатства за членство в НАТО.

Социалдемократическата партия, на която тя е член, е част от управляващата коалиция във Финландия.

Колко време би могла да отнеме процедурата по приемането на Финландия в НАТО и има ли консенсус между политическите сили по въпроса?

Срокът не зависи само от нас. Ние имаме демократична структура. Процесът започна и се ръководи от нашия президент и правителство. В момента сме на етап широки дискусии за новата структура за сигурност в националния парламент. Молбата за членство в НАТО трябва да е отделно решение. Така че първо ще изготвим стратегията, а тя предполага широка подкрепа за действията, които да бъдат предприети. Това не отнема непременно много седмици. В същото време ние искаме да знаем разписанието на политиката на отворени врати на НАТО - колко време отнема одобрението на една или повече кандидатки във всички страни членки. Така че засега няма официално подадена молба, но се промени популярността на идеята за членство в Алианса, както и отношението на много политически партии. Те обаче все още анализират ситуацията и претеглят всички "за" и "против".

Събитията не притискат ли?

Гражданите да. От началото на руската инвазия в Украйна в рамките на няколко седмици мнението на финландците значително се промени - от 25 на сто одобрение преди това, сега половината от населението подкрепя членството ни в Пакта. И това стана доста време преди много от партиите да заемат официална позиция. Мисля, че ако партиите в управлението поемат ръководна роля в тази насока, подкрепата ще е още по-висока. Но знаем, че само правителството и президентът разполагат с подробна информация за сигурността по нашите граници. 

Кои партии промениха отношението си към НАТО?

Традиционно в полза на членството е дясната "Национална коалиция" - в момента в опозиция, както и либералната Шведска народна партия, която е част от правителството. В момента кабинетът се състои от 5 партии. Там са социалдемократите, от които е министър-председателката Сана Марин, "Финландски център", която има вицепремиер, те официално не са заели позиция. Техните поддръжници обаче започват да гледат по-положително на членството в НАТО, тъй като виждат заплаха. В тези партии се провеждат дебати и те дават увереност на кабинета, че има пространство за маневри. Също така открито се дебатира, че когато основните партии вземат решение, това означава почти подадена молба. "Зелената лига" също е част от правителството и показва достатъчно открито, че променя позицията си в полза на членството в НАТО. "Левият алианс" е най-критично настроен, но техен представител вече заяви, че няма да излезе от коалицията, ако правителството вземе решение в тази насока.

Русия заплаши, че ще разположи ядрени оръжия близо до и около Балтийско море, ако Финландия и Швеция се присъединят към Алианса. Това може ли да се окаже възпиращ фактор за вас?

Тези въпроси в момента се обсъждат конфиденциално и задълбочено в националния парламент. Ние сме демократична страна, виждаме желанията на хората и изглежда, че всички тези заплахи не са много прецизирани. Историята показва, че когато Русия е много заета някъде, е време за Финландия да получи своята независимост. Това е нашият спомен от началото на миналия век. А сега я виждаме, че е много заета в Украйна. 

Хората също помнят Зимната война от 1939-1940 година. Има ли опасност сега тя да се повтори?

Да, хората усещат опасност, но в същото време тя не изглежда реална. Тъй като се опитваме да имаме нормални отношения със съседа си, ние си сътрудничихме в доста области - търговия, енергетика, културен обмен. Но Русия беше тази, която се промени, не ние. И това беше шок. Дали промяната предполага, че по-нататък тя ще обърне оръжие срещу нас, или означава някаква военна заплаха? Според мен хората имат едно наум, че ситуацията става по-несигурна и затова членството в НАТО се разглежда по-сериозно от преди. Ние много разчитахме, че съсед, с когото така тясно работехме, няма да ни поднесе такива заплахи, но сега виждаме, че нещо се случи в мисленето на руснаците и по-точно, че те не са приятелски настроени спрямо съседите. Като се обърна назад, виждам, че заплахи е имало през цялото време, защото ние нямаме никаква енергийна зависимост - имаме газ и ядрени суровини, както и директна електрическа линия. Освен това сме обучили всички наши мъже, не само тези в професионалната армия. Може би именно Зимната война ни кара винаги да сме подготвени при такъв съсед.

Координирани ли са вашите усилия с Швеция и възможно ли е да бъдете приети заедно в НАТО?

Каквато и да бъде ситуацията, ние ще бъдем възможно най-близки приятели. Имаме много общи социални структури. Северните страни се обичат помежду си, защото имат много сходства. В същото време има разминавания в членствата - някои от нас са членки на НАТО, други - членки на ЕС, трети - на еврозоната, някои на повече съюзи и т.н. Така че имаме северно сътрудничество между страни, които не са идентични, но искаме да продължим в същите структури и със същите цели. Затова, ако членството в НАТО се случи, смятаме, че то може да стане по едно и също време, но също всяка страна да кандидатства за себе си, ако има причина като избори или решение на националния парламент. Ние се присъединихме заедно към ЕС, а защо пък не и към НАТО, ако такова решение бъде взето през пролетта.

Финландия не е член на Пакта, но снабдява с оръжия Украйна. Не се ли притеснявате за вашата сигурност?

Чувам различни цифри от различни страни, които са били нападани от Русия. Срещу тях заплахата е по-голяма. Усещането във Финландия не е същото - не можеш да си сигурен, но усещаме, че е време за действия. И по-добре сега, отколкото никога. Трудно е да сравня колко се боим - усещанията и националната памет са различни. 

Питам ви, защото България и Унгария са единствените страни в ЕС, които все още отказват доставки на оръжие за Украйна, а и двете са членки на НАТО. Опасенията на моята страна са, че така може да предизвика война на наша територия.

Това беше трудно решение за Германия, но и за Финландия - правим това за първи път. Но това става заедно с Швеция, която за последен път помогна на воюваща страна през 1939 година и това беше Финландия. Видяхме, че това е война срещу демократична структура, на която Европа също се опитва да помогне, за да не се промени модела на страните, които споделят тези ценности.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще получи 30 млн. евро от ЕК за наблюдение на морските си граници

Кипър ще получи 30 млн. евро допълнително финансиране от Европейската комисия за засилване на наблюдението на морските си граници, съобщиха днес от вътрешното министерство. Подкрепата е част от усилията за борба с незаконната миграция по море. Проектът на Кипър, одобрен от Брюксел, предвижда надграждане на възможностите на системата за..

публикувано на 18.07.24 в 16:37

Нови предупреждения за опасни горещини в Румъния

Румънските метеоролози издадоха нови предупреждения за опасни горещини и за утре. Червеният код обхваща Южна Румъния от Калафат до Браила, Тулча и Констанца, и включва и столицата Букурещ.  Максималните температури ще бъдат между 38 и 41 градуса, съобщава Радио Румъния.

публикувано на 18.07.24 в 16:17
Киър Стармър и Володимир Зеленски на срещата на върха на Европейската политическа общност край Оксфорд

Киър Стармър: Искаме да възстановим отношенията на доверие и приятелство с ЕС

На срещата на върха на Европейската политическа общност край Оксфорд, в която участва и българският президент Румен Радев, новият министър-председател на Великобритания Киър Стармър се обяви за възстановяване на отношенията с Евросъюза след Брекзит.  Кейт Смит: Искаме да рестартираме отношенията с Европа, не отново да се присъединим към ЕС "Искаме..

публикувано на 18.07.24 в 15:34
Урсула фон дер Лайен в ЕП

Урсула фон дер Лайен бе избрана за втори мандат начело на Европейската комисия

С 401 гласа "за", 284 "против" и 16 "въздържал се" Урсула фон дер Лайен бе избрана за втори мандат начело на Европейската комисия. Гласуваха общо 707 евродепутати, невалидните бюлетин са 7. Евродепутатите гласуват кандидатурата на Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело..

публикувано на 18.07.24 в 15:21

Илияна Йотова: Надявам се да има правителство с третия мандат

Надявам се, че разумът при парламентарните групи ще надделее и ще има правителство с третия мандат, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Созопол, където днес участва в  тържествената церемония пред паметника на Левски по повод 187 години от рождението на Апостола на свободата. Според вицепрезидента в настоящата ситуация страната ни има нужда от..

публикувано на 18.07.24 в 15:08
Генералният директор на БНР Милен Митев представя отчет пред СЕМ

СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността в периода 01 ноември 2023 – 30 април 2024 година. Очаквано, сред поставените на обсъждане въпроси беше предаването на програма "Хоризонт" "Политически НЕкоректно". Тъй като мандатът на Митев изтича на..

публикувано на 18.07.24 в 14:48

Вятърът край Воден се усили и повиши риска от разрастване на пожарите

Вятърът край боляровското село Воден се усили и това повиши риска от разрастване на пожарите там. Два хеликоптера на Българската армия се включиха в гасенето.  Около 35 къщи са изгорели в с. Воден, пожарът е овладян Калин Стоянов: Обезопасихме района около газопреносна станция "Странджа" Всички пострадали са настанени при роднини...

публикувано на 18.07.24 в 14:40