Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново очаква големи икономии заради новото улично осветление

Снимката е илюстративна
Снимка: Архив

С около 200 хиляди лева годишно ще намалеят сметките за улично осветление във Велико Търново след смяната на 1600 осветителни тела в четири от жилищните квартала на града. Новото осветление трябва да заработи от тази есен.  

Уличното осветление в най-големите квартали на Велико Търново – "Бузлуджа", "Колю Фичето", "Зона В" и "Картала",  до 1 октомври тази година трябва да бъде подменено и модернизирано, и да се подобри енергийната му ефективност. Инвестицията, която ще подобри условията за живот на близо 37 000 жители, е около 922 хиляди лева от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и от националния бюджет.  

Каква е днешната оценка на великотърновци за уличното осветление: 

"Ние не сме доволни, би могло да бъде по-рано пускано, да има навсякъде да са осветени улиците". 

"Да не е само от едната страна на улицата. Лампите да са по-нови, LED осветление". 

"Нищо не ме притеснява, при нас даже направиха допълнително на "Пишмана" – кв. "Бузлуджа".  

"Всичко е наред, имаме лампи в кв. "Зона В", не съм видяла някъде да няма, осветено е всичко, дори и парковете". 

"Осветени са достатъчно междублокови пространства, улици. По едно време го гасяха по-рано, но заради икономии". 

"В промишлената зона между Шемшево и Велико Търново лампите светят перфектно, силно осветени са, няма проблеми с видимостта. Докато тези в града, особено вечер и при мъгла, пешеходците малко трудно се забелязват. Недостатъчно добре осветяват тези крушки, които са поставени". 

За да свети още по-добре по жилищните квартали, да няма проблеми около училищата и детските градини, старите натриеви лампи ще бъдат сменени с нови LED осветителни тела. Ще се използват старите стълбове, на някои места, където лампите са на 12 метра височина, ще бъдат поставени по-ниско. В парковете ще бъдат монтирани 110 осветителни тела с фотоволтаични панели и акумулатори, поясни ръководителят на проекта инж. Ивайло Дачев от отдел „Техническа инфраструктура“ на Община Велико Търново:  

"Ние сме заложили осветителни тела, които осигуряват намаление на светлинния си поток по предварително зададен график и управление до 6 степени, което ще позволи в малките часове на нощта – от 24 до 4 часа, осветлението да бъде намалено, което ще доведе до допълнително спестяване на енергия. Тези осветителни тела са с доста по-дълъг живот от натриевите лампи". 

Ще се изгражда автоматизирана система за управление, която ще осигури намаляване на времето за реакция и търсене на повредата. Системата ще позволява в различни райони уличното осветление да се включва и спира в различни интервали от време, поясни инж. Дачев: 

"Пред училищата има струпване на много хора сутрин около 7-7,30 часа и вечер около 18 часа. В голяма част от времето, когато са учебните занятия, е сумрак. Тогава ще можем да пуснем осветлението само пред училищата малко по-рано, с половин час по-рано, така че да бъде комфортно оставянето на децата и прибирането на децата от училище". 

Проектът на община Велико Търново за подмяна на уличното осветление в четирите най-големи жилищни квартала е един от 19-е одобрени в национален мащаб в конкуренцията на 123 проекта. Освен по-добър комфорт за жителите, смяната на уличните лампи се очаква да има икономически и екологичен ефект, посочи инж. Ивайло Дачев: 

"Сега с новите цени на електроенергията залагаме средна цена на киловатчас от 40 стотинки, срокът на откупуване вече е 4 години. При сегашни действащи цени на електроенергията ние трябва да спестяваме по 200 000 лева на година. Спестяваме 609 мегаватчаса, което води до спестяване на 719 тона нефтен еквивалент емисии". 

Проектът обхваща най-гъсто населените жилищни квартали, като входовете на Велико Търново остават извън зоната му на действие. Очаква се работата по смяната на уличните лампи да започне през месец май.  

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36