Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Кърджали с подписка за незабавно стартиране на проекта за околовръстен път

Нов тласък на проекта за околовръстен път на Кърджали се очаква след празничните дни. В Областната администрация ще бъде внесена подписка от над 5 000 местни жители, които настояват строителството да започне възможно най-скоро. Околовръстният път на Кърджали е част от международното трасе за Гърция през прохода Маказа, но за последните години по него почти нищо не е направено. За сметка на това обектът е неизменна част от политическото говорене, особено активно по време на избори.

Околовръстният път на Кърджали е важен за региона. Той трябва да изведе от града автомобилния трафик към Гърция и обратно. Сега този поток преминава по основния булевард "Беломорски". Само през летните месеци по него се движат над 10 000 автомобила на денонощие – от страната и чужбина, за които пътят до Гърция през Маказа е най-прекият. 

Бившият областен управител на Кърджали Илия Илиев е инициатор на подписката за изграждане на обиколното шосе. Спомня си, че преди 11 години Министерският съвет е обявил пътя за национално значим обект. По-късно са отпуснати пари за отчуждителни процедури, като една е стартирала през 2018 година.

Според депутата от Кърджали Георги Георгиев проектът е в чекмеджетата на някое министерство.

Неведнъж министри от правителствата на Бойко Борисов убедително съобщаваха различни срокове за старт на строителството. Последно заместник регионалният министър Николай Нанков обяви, че изграждането започва през 2020 година. Дори беше казано, че парите ще са от тол-таксите. Нещо, в което и до днес се съмнява Илия Илиев, инициатор на подписката.

Околовръстният път на Кърджали е голяма инвестиция. Отсечката включва сложни инженерни съоръжения, сред които над 1 000 метра мост над язовир "Студен кладенец".  Смята се, че сега 15-те километра ще струват над 240 милиона лева. Според Илия Илиев има откъде да се намерят пари.

Очакването в Кърджали е да бъде даден рестарт на проекта за околовръстен път и това да стане сега, след Великден. Подписката за пътя ще бъде внесена в Областната администрация, а оттам ще потегли към "Дондуков" 1 в София.

Репортаж на Валя Апостолова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно, и той ще го върне мотивирано, тъй като няма хипотеза за временно назначаване при изтекли мандати на..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в района на Балканец е двупосочно в една лента. Възстановено е движението в активната лента при км 19..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и Бузлуджа.  Общо 1100 планински..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и югозападната част на Трансилвания топлинната вълна ще продължи да се засилва, като ще бъдат регистрирани..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната сесия на Европейския парламент.  Белери беше подал молба за отпуск. Той ще напусне затвора в..

публикувано на 13.07.24 в 15:38

71 палестинци са убити при израелска атака в Хан Юнис

71 палестинци са били убити при израелска атака в Хан Юнис, съобщиха властите в анклава, контролирани от групировката "Хамас".  Близо 290 са ранените при удара. При израелската атака са поразени палаткови лагери с разселени хора в град Хан Юнис, военните са определили района като безопасен, сред загиналите и ранените има и служители на цивилните спешни..

публикувано на 13.07.24 в 15:12

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата е намерен канабис. Автомобилът е иззет като веществено доказателство Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установиха полицаи от Монтана при проверка тази нощ.  Около 1.20 ч. те спрели лека кола на старото околовръстно на града. Пробата за алкохол на 38-годишния..

публикувано на 13.07.24 в 14:27