Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канцлерът на Германия Шолц с първо посещение в Азия

Канцлерът на Германия Олаф Шолц (вляво) и министър-председателят на Япония Фумио Кишида - Токио, 28 април 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на идната седмица ще има извънредно заседание на министрите на енергетиката на ЕС, стана ясно след пресконференция на германския канцлер Олаф Шолц и японския премиер Фумио Кишида в Токио. Шолц допусна, че доставките на руски газ могат да спрат и за Германия, предава АФП. 

Канцлерът благодари на германския парламент, че е подкрепил решението за снабдяване на Украйна с тежки оръжия. Това се случи на фона на изявленията на Русия, че доставките на западни оръжия за страната са опасни за европейската сигурност.

Шолц, който е в Токио на първото си официално посещение в Азия, не реагира директно на коментарите на Кремъл, но заяви, че планът за подмяна на запасите, изпратени на Украйна от източноевропейските държави, ще позволи оръжията да влязат в употреба възможно най-бързо.

Япония и Германия - третата и четвъртата по големина икономики в света, наложиха санкции на Русия заради войната заедно с останалите членове на Г-7, на която Берлин е председател през 2022 г.

Токио изпрати защитни и хуманитарни доставки за Украйна, а Германия предостави отбранителни оръжия, като правителството обяви промяната в политиката си по-рано тази седмица, която беше одобрена днес от законодателите.

"Много съм благодарен за ясната подкрепа, която германският парламент даде днес на политиката на моето правителство за доставка на тежки оръжия”, заяви Шолц на съвместна пресконференция с японския премиер Фумио Кишида.

По-рано Шолц заяви пред бизнес лидери, че Германия "доставя в големи мащаби сложни оръжия за военната зона в Украйна" и "значително е разширила военната подкрепа за нашите съюзници в Централна и Източна Европа, което им позволява своевременно да помогнат на Украйна с оръжия".

Шолц и Кишида заявиха, че са се договорили да засилят връзките в областта на сигурността между своите страни, като обещаха да проведат втори кръг от разговори между министрите на отбраната и на външните работи след първата среща миналата година.

Междувременно Кремъл излезе със заявление, че западните оръжейни доставки за Украйна "застрашават сигурността на континента". То беше в отговор на призива на британския външен министър към съюзниците на Киев да "увеличат" военното производство, за да помогнат на Украйна.

Кишида заяви, че иска да "изрази най-искреното си уважение към решението на Германия да направи огромна промяна в политиката си по отношение на националната сигурност".

Япония и Германия са силно зависими от вноса на изкопаеми горива и досега се въздържаха да забранят вноса на руски газ и нефт.

Шолц обаче заяви, че страната му е планирала евентуално намаляване на доставките на газ от страна на Русия.

"Можем само да се подготвим и започнахме да го правим още преди войната", каза той като добави, че е "безсмислено" да се спекулира с евентуални руски действия.
По време на посещението си в Токио Германският канцлер Олаф ШОлц заяви на пресконференция, че страната трябва да се подготви за възможно сипиране на доставките на руски газ.
"Дали руското правителство ще вземе решение по този въпрос и какво ще бъде то, можем само да спекулираме, но трябва да сме готови за подобна стъпка. И както вече казах, ние започнахме подготовка за подобно развитие още преди войната - знаем какво трябва да бъде свършено и точно това правим", каза Шолц..
От руската компания "Газпром" твърдят, че Полша все още купува руски газ, но от Германия.
Съобщението на "Газпром", цитирано от "Ройтерс", гласи, че Полша закупува необходимите количества по реверсивните си връзки с ГЕрмания и така се снабдява със суровината от газопровода „Ямал-Европа“.
Според руската страна дневните количества са 30 млн.куб.м.
Същевременно гръцкият министър на енергетиката заяви, че страната планира да плати за руския следващия месец „по начин, който няма да наруши европейските санкции и ще гарантира енергийната сигурност на страната.
От думите на Костас Скрекас става ясно, че начинът на плащане е предложен от "Газпром". Следващото плащане на държавната газова компания ДЕПА е дължимо до 25-и май за доставките през април. Гърция доставя близо 30 % от необходимите количества от Русия и има договор, който изтича през 2026-а година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев призова МВнР да спазва правилата за определяне на посланици

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Очаквам МС да предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза. Това гласи позиция на държавния глава Румен Радев, разпространена от..

публикувано на 23.07.24 в 08:30
Иван Демерджиев

Иван Демерджиев: Държавата не е на автопилот. Нещо по-лошо: няма пилот

Две неща правят много силно впечатление - тотално подценяване на ситуацията и липса на координация държавата да се справи с тези пожари. Тази оценка даде бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Иван Демерджиев на реакцията на държавата към пожарите в страната. "Няколко дни пожарите бяха оставени с тях да се борят по..

публикувано на 23.07.24 в 08:27
Воден салют посреща машините.

Словакия получи от САЩ първите си два изтребителя Ф-16

Словакия получи вчера първите два от 14-те нови изтребителя Ф-16 Блок 70, които ще заменят произведените в Русия самолети, които тя вече дари на Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Словакия разчита на централноевропейските си съседи за патрулиране на въздушното й пространство от миналата година, когато предаде на Украйна дузина..

публикувано на 23.07.24 в 08:24

Музеят в Дряново представя нови дарения

Историческият музей в Дряново отбелязва 55 години от откриването на експозицията за именития възрожденски строител Колю Фичето. По този повод днес ще бъдат представени новите дарения, постъпили в културната институция. Новите дарения - архивни материали и предмети, представляват интересни свидетелства за миналото на Дряново и за неговото..

публикувано на 23.07.24 в 08:16
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху е във Вашингтон за среща с Байдън

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещне с президента на Съединените щати днес, съобщи в края на миналата седмица канцеларията на Нетаняху. Според съобщения в израелските медии, дискусиите във Вашингтон ще се съсредоточат най-вече върху усилията за прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаването на израелските заложници в..

публикувано на 23.07.24 в 08:13

В СОС обсъждат стандарт за разделно събиране на отпадъци във всички столични райони

Комисията по екология към Столичния общински съвет ще заседава днес като едно от предложенията е да се въведе във всички райони като стандарт трицветната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. В доклада на ресорния заместник-кмет Надежда Бобчева се предлагат нови изисквания към фирмите, които извършват  тази дейност и чиито договори..

публикувано на 23.07.24 в 08:07

Пожарът в Гърция продължава да настъпва към България

Няма промяна в ситуацията с пожара в граничната планина Славянка, каза тази сутрин за Радио Благоевград директорът на Държавно горско стопанство - Катунци, инж. Пламен Поюков.  Той уточни, че пожарът към момента все още е на гръцка територия, но бавно настъпва към нашата граница.  От вчера на помощ на огнеборците се присъединиха и части на..

публикувано на 23.07.24 в 08:06